Първото отвъдморско грозде пристигна на европейския пазар. „Има много малко налични европейски продукти. Горещите вълни в Италия, Испания, но най-вече в Гърция предизвикаха огромен недостиг на грозде в Европа", казва Корне ван де Клундерт от Origin Fruit Europe. Компанията е специализирана в грозде, цитруси и повече в екзотични плодове: доставя директно от производителя до клиенти в Европа и Азия, като местата за отглеждане се намират в Южна Африка, Египет, Индия и Южна Америка.

„Вече имаше слухове, че реколтата няма да е голяма заради времето, но бяха събрани значително по-малко килограми от хектар поради по-ниското тегло на гроздето", продължава вносителят. „Това прави началото на сезона в чужбина напълно различно от това през миналата година, въпреки че Бразилия има нормални срокове с първите пристигания."

Цените са на високи нива. Цени от 19-21 евро за килограм се плащат за бяло грозде. Това може да е обичайно за бразилския сезон, но за европейското грозде е изключително високо. Цената на червеното обаче е малко по-ниска, защото тук има малко повече от него", продължава Корне. „Тази ситуация наистина спира продажбите. Отчасти заради високата цена, но най-вече защото няма налични количества за промоции, които да стимулират добре продажбите."

„Добивите в Бразилия варират значително при различните производители. В Перу, което вече е изпратило и първото си грозде, се очаква сравнително нормална реколта, дори по-голяма от тази преди две години. Миналогодишната реколта в Перу беше донякъде разочароваща поради Ел Ниньо, но изглежда, че тази година това не е проблем за гроздето. Още първата реколта не е съвсем на ниво, но за по-късните райони на отглеждане се очаква добра реколта."
„Същото се отнася и за Намибия и Южна Африка. В тези производствени райони реколтата като че ли малко се забави, но част от нея все още може да се възстанови", продължава Корне. „Но поради ограниченото предлагане на европейско грозде, наличностите все още ще бъдат ограничени през целия ноември. Очакваме малко повече грозде на пазара от декември, но не виждам причина цената да спадне неимоверно."