В скорошно проучване, проведено от екип от Федералния университет на Сеара в Бразилия, традиционната рецепта на комбуча претърпява забележителна трансформация. Чрез включването на плодови сокове в процеса на ферментация изследователите са имали за цел да подобрят както вкусовите, така и здравословните свойства на комбуча. По-конкретно, те експериментират със сокове от ябълки и маракуя като основа за напитката, отклонявайки се от традиционното използване на подсладен зелен или черен чай.

Проучването разкрива, че вариантът на комбуча на основата на ябълков сок (AKLB) не само притежава по-висока концентрация на флавоноиди в сравнение с аналогичните продукти, но и получава благоприятни отзиви от дегустаторите. Този вариант, заедно с комбучата на основата на сок от маракуя (PFKLB), демонстрира уникален профил по отношение на киселинността, съдържанието на захар, нивата на алкохол и рН - фактори, които са от решаващо значение за процеса на ферментация и крайния вкус на напитката.

Интересно е, че и двете комбучи с плодов сок показват по-висока киселинност и алкохолно съдържание в сравнение с традиционната комбуча. По-специално ябълковият вариант има алкохолно съдържание от 1,6 %, което надхвърля обичайните 0,5 %, срещани в традиционната комбуча, докато вариантът с маракуя е с още по-високо съдържание - 6,2 %. Въпреки тези разлики и трите напитки - традиционната, ябълковата и маракуйовата комбуча, поддържат сравними нива на антоцианин, друг важен антиоксидант.

Констатациите предполагат потенциал за иновации на пазара на комбуча, предлагайки алтернативи, които биха могли да привлекат по-широка аудитория, като променят вкусовия профил на напитката и подобрят нейните ползи за здравето.

Изследователският екип планира да разшири проучването си, като включи и други плодови сокове, изследвайки допълнителни възможности за напитки, подобни на комбуча.