Мечта на всеки градинар е да има езерце, а в неговите води да се оглеждат лилии и циперуси, тук-там някоя гипсова фигурка на пате, жабче или рибарче. Ако мечтата е факт, трябва да внимавате в следващите редове.

На първо място и в зависимост от материалите, с което е изградено езерцето, препоръчва се, водата да се източи, за да не се повреди конструкцията в следствие на замръзването и размръзването през зимата.

Относно растенията, всяко трябва да се разглежда индивидуално, спрямо неговите си нужди и изисквания. Има студоустойчиви, има такива, които изпадат в покой, но не могат да останат навън, а има и такива, за които най-малкия студ може да се окаже пагубен.

Ето и примери:

  • По-дребноцветните и обикновени лилии могат да останат в езерцето навън, при условие, че водата не се източва. Важно е обаче, съдът, в който се намира кореновата система да се премести по-дълбоко. Знаете, че там температурата варира много по-слабо и е сравнително постоянна.
  • По-екзотичните, едроцветните лилии са по-чувствителни. Те се съхраняват подобно на мушкатата, но в съд с вода. Обикновена кофа ще свърши работа. Температурата в помещението не бива да пада под нулата.
  • Топлолюбивите видове, какъвто е водният зюмбюл пък имат нужда от светло и топло помещение, както и от достатъчно голям съд с вода. Добра идея е да се разделят и да се съхранят само по-младите и компактни розетки. Напролет водният зюмбюл ще наедрее бързо и ще възстанови красотата си.