Практиката и у нас, и в световен план е доказала: опазването на продукцията е толкова важно, колкото и нейното прибиране

За прибирането и съхранението се използват разнообразно складово оборудване, различни машини със собствени спецификации и висок коефициент на надеждност, прецизни и икономични. В днешните картофохранилища работят цели комплекси (автоматизирани и електронизирани) от съоръжения за безпроблемно съхранение на продукцията. За движението на картофите в хранилището съществено значение имат транспортьорите, телескопични или елеваторни. Те са първото стъпало.

За тяхното правилно функциониране се грижат технологии и програми, които осигуряват качественото съхранение на картофи и други кореноплодни култури. Всичко това беше видяно и оценено високо от картофопроизводителите от Европа и света на мащабното международно изложение Potato Europe, което и тази година (в средата на септември) премина с огромен успех под мотото „Всичко за картофа". С интерес и висок процент КПД хиляди посетители припознаха като свои идеите на организаторите (от четири страни) и френските домакини да представят последните постижения на техниката в сектора. За това писахме в миналия брой на вестника.

Задължително, във всяко издание на картофеното шоу се демонстрират най-новите съоръжения и комплекси за засаждане, реколтиране, както и решения за съхранение, логистика и борба с плевелната напаст. Един от

акцентите на тазгодишния high форум

бяха динамичните демонстрации на оборудване и тежка техника. Всички те имаха собствени спецификации и висок коефициент на надеждност, прецизни и икономични. Между основните агрегати и машини бяха показани линии и комплекси за приемане, сортиране и съхранение, предложени от световни играчи в сектора, като компаниите Downs, Dewulf, Grimme, AVR и др. Всички те са разработени в съответствие с философия, в която щадящото прибиране е с най-висок приоритет, утвърждават наблюдатели и експерти.

Един от изложителите на Potato Europe, френската фирма DOWNS, участва в картофеното шоу с модел от серия DG - приемащи и сортиращи машини, проектирани да приемат, почистват и контролират основно картофи, но с възможности да работят и с други видове култури. Благодарение на модулната си конструкция, конвейерът DOWNS може да бъде съвместим с всяка структура в картофохранилища или складове за земеделска продукция. Основната част от него, приемните бункери DOWNS, са оборудвани с най-нови технологии и широка гама от механизми: гладки валяци, конвенционални и полиуретанови намотки, звезди, система ULTRA, както и със сепаратори за буци (единични или двойни), адаптиращи се към всеки вид почва.

Гамата DG предлага

бункери с вместимост от 4 до 30 м3

и максимална продуктивност. Ефективната и бърза обработка на събрания продукт се наблюдава от платформите, които регулират потока по височина и ширина (за да не се допускат загуби), което позволява реално подобряване на условията на работа и гарантира ниски разходи за експлоатация и поддръжка.

За големи картофопроизводители фирмата е разработила приемащия бункер DOWNS Supercharger. Той дава възможност да се увеличава производителността с 25%, да се избягва натрупването на продукция, да се стимулира производителността на веригата, а движението на самосвалните ремаркета да става икономично и прецизно. При активна работа по време на картофения сезон Supercharger осигурява нежно боравене с клубените, намалява щетите, причинени на картофите, като ограничава височината на падане между ремаркето и бункера. Предлага се в три различни дължини, отбелязват от фирмата.

В поточните линии на DOWNS е интегриран и телескопичен товарач от серията DFL, който може да приема, почиства, сортира, контролира и зарежда клубени от различни сортове и размери

директно на полето

Отличава се с деликатно отношение към прибираната продукция. Ергономичният DFL товарач е оборудван с приемни бункери с обем до 30 м3 и работещи с максимална часова производителност. Което осигурява ефективна и бърза обработка на продукта. Различни остатъци, замърсявания и буци пръст се отделят от картофите със сепаратор, който отстранява и некачествени маломерни картофи, така че в хранилището да остават само отговарящите на пазарните изисквания количества. А с това се реализира идеята с надеждните, действащи с автоматични настройки компоненти на картофотоварачите DOWNS да се гарантира реална икономическа ефективност. Те са съвместими с всички обичайни машини за картофохранилища.

Друг голям играч в картофеното пространство е концернът DEWULF, който също бе представен на Potato Europe с широка гама машини, между които и полеви трансферен товарач-транспортьор, модел 240. Това е компактна,

самостоятелна трансферна комбинация,

която съчетава висок капацитет на почистване с лекота на използване и удобство за продукта. Конструкторите са се погрижили очистващите механизми силно да намаляват количеството на пръст и отпадъци, които придружават ваденето на картофи. Те са удобни за ремаркета, които разтоварват картофите директно в бункера за почистване, след което те се насочват чрез транспортните ленти към определените зони на хранилището. Това обичайно движение на продукцията от полето подсказва, че друг основен компонент на тази комбинация е двуредовият или едноредов лентов транспортьор MC 80 duo на DEWULF Miedema. Конструкторите при него са заложили на жлебни ленти, широки 80 см, с капацитет над 130 тона/ч, които пренасят картофите бързо и без повреди. Уникалното, отворено шаси на тези лентови конвейери предотвратява натрупването на отпадъци. Освен това здравият PVC осигурява удобно за продукта транспортиране, без полепване на пръст. С тях се упражнява и контрол във висока степен над риска от евентуални проблеми, свързани с експлоатацията на картофохранилищата. MC 80 duo автоматично регулира капацитета и оптималното действие на складовите линии, като гарантират малки височини на изсипване, защита и оптимизиране на постоянния поток в склада или към клиентите. И това става със занижени разходи за поддръжка и консумация на енергия. Според алгоритъма на едно съвременно хранилище за картофи така се постига най-добра реализация, по-ниска себестойност и по-висока конкурентоспособност. Тук трябва да се посочи, че такъв е стремежът и на останалите играчи, производители на складова техника за този сектор.

Автоматичното регулиране на капацитета (системата MH-Control) осигурява

оптимален капацитет

на транспортната линия в картофохранилището, както и опазване на качеството на добива. Това, разбира се, става възможно чрез максимално използване на различните способности за комбиниране на видове приемни бункери с лентовите транспортьори, сортировъчните агрегати, складовите товарачи и т.н. Лесните за работа машини за съхранение Miedema са снабдени със сензори, които автоматично регулират капацитета на съответната складова линия, в която потокът от продукти се поддържа непрекъснато оптимален. По този начин се постига по-висок добив от картофеното насаждение.

Картофените конвейери са мостът към сортировъчните съоръжения в хранилищата, които са различни от приемащите бункери. Сортировачите GRIMME (другият гигант в техногиите за картофопроизводството) се предлагат в две версии: с гъвкав грейдер (контрольор) или отделен валцов блок (модул) за почистване и сортиране. Потребителски интерфейс в отделните модули ги прави лесни за работа. GRIMME сортирането се реализира в широката гама машини от серията SG, чиито модели са с ширина до 240 см и с PU спирални намотки.

В зависимост от приложението, SG моделите

могат да бъдат интегрирани,

като предварително сглобен модул във вече съществуваща обработваща линия, за да се използват за почистване на земната маса, придружаваща събраните картофи и предварителното им класифициране. Неизискващите поддръжка директни задвижвания на PU спиралните валяци, с тяхното безстепенно регулиране на скоростта, позволяват точно адаптиране към всички работни условия и изисквания. Меките, устойчиви на износване, спирални валяци от полиуретан (PU) оказват най-слабо въздействие върху клубените и създават условия за ефективна сепарираща производителност.

Тази концепция за задвижване е в основата за центробежната почистваща система Turbo Clean, чрез която полепналата почва се разрохква от PU спиралните валяци с максимална скорост, без загуба на мощност. Хидравличният модул и опорните релси на системата са включени в обхвата за разделяне и предварително сортиране чрез SG-блок, който е готов за употреба благодарение на електрохидравличен задвижващ агрегат. Този комплект е лесен за интегриране в други инсталации, машини и системи.

Друг от основните елементи в обичайния комплект складова техника са машините за пълнене на палети и биг-бегове. Те са, така да се каже, на изхода на пътя на картофите към пазара. Такива висококачествени устройства притежават много точни системи, чрез които операторът в хранилището товари продукта с щадящи операции. Такова устройство има и в стоковата листа на известната в този сектор фирма Bijlsma Hercules, която предлага машини за пълнене в няколко серии. Профи картофарите избират между версиите BKV 1900, BKV 2250, BKV 2880. Тези пълначи, по своя характер сложни съоръжения с различен капацитет (от 2 до 3 т и норма 40+ палети на час), са компактни, лесни за обслужване и подходящи за места, където липсата на пространство е проблем. BKV 2250 е оборудван с

бункер над конвейера

за пълнене и два пълнителя, които могат да бъдат разширени в цялостна производствена единица. От своя страна BKV 2880 е пълнач с голям капацитет, който може да бъде използван от линия за сортиране до камиони за разтоварване.

Широко разпространен е и пълначът KV 4500, който се характеризира със специализирани носачи за палци (уникална конструкция), които дават възможност пълненето да става без допълнителен конус, но при пълна сигурност за опазване на цялостта и здравето на товарените за пазара картофи. Тази конструкция дава възможност да се пълнят големи палети и бегове с вместимост от един тон нагоре, което да става чрез използване на вертикални подемници. А с монтиране допълнително на два механични ограничителя е възможно да се пълнят палети с различна височина или ширина на минимална височина на падане.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Неотдавна екип на „Български фермер" се срещна с известния наш картофопроизводител Славчо Червенков. Една от главните теми на разговора ни бе техническата осигуреност на картофосъхранението. То е гарантирано, сподели г-н Червенков, когато складовата техника е в пълен комплект, съобразен с количествата и качествата на получената продукция, с площта на хранилището, с точна инвестиция и т.н. Пакетът от съоръжения за съхранение на картофи е твърде сложен, трябва да се търсят оптималните варианти и съчетания, за да се постигне нужната за днешния ден рентабилност и ниска себестойност на продукцията. Нашият екип има всякакво складово оборудване и мотокари. Смятам, че съхранението на продукцията е толкова важно, колкото и нейното получаване, посочи той. Мисля, че всичко е нужно за правилната работа на хранилищата: приемателни бункери, конвейери, лентови и елеваторни транспортьори, почистващи и сортировъчни машини, товарачи, системи за вентилация, машини за обдухване или разпръскване на влага, инсталации за обгазяване и др. 

Supercharger бункер в синергия с други съоръжения от комплекса за картофохранилища
Supercharger бункер в синергия с други съоръжения от комплекса за картофохранилища
DEWULF полеви трансферен товарач-транспортьор, модел 240
DEWULF полеви трансферен товарач-транспортьор, модел 240
Лентов транспортьор, модел MC 80 duo на DEWULF Miedema
Лентов транспортьор, модел MC 80 duo на DEWULF Miedema
GRIMME сортировъчна машина
GRIMME сортировъчна машина
Гъвкавите PU спирални валяци за нежно сортиране в GRIMME сортировъчна машина
Гъвкавите PU спирални валяци за нежно сортиране в GRIMME сортировъчна машина
Съоръжението Bijlsma Hercules пълни и палета, и чували биг-бег
Съоръжението Bijlsma Hercules пълни и палета, и чували биг-бег