Грузия, Зимбабве и Украйна вече са сред бързо развиващите се износители

Според анализаторите на EastFruit през последните пет години пейзажът на 20-те най-големи страни износителки на боровинки в света е претърпял значителни промени. Докато повечето участници на пазара се фокусират върху първите пет износители, най-динамичният растеж често се наблюдава сред страните извън първата десетка. Тези нововъзникващи износители предоставят нови възможности за установяване на печеливши възможности за снабдяване през следващите години.

Забележително е, че страните, които се занимават предимно с реекспорт на боровинки, или тези, които са големи нетни вносители, не са взети предвид в този анализ.

В долната част на топ 20 се откроява Зимбабве с бързия си ръст в износа на боровинки. Преди пет години Зимбабве почти не е изнасяла боровинки, но сега заема 13-о място сред най-големите световни износители. През 2022 г. Зимбабве е начело в света по темпове на растеж на износа сред 20-те най-големи износители. Дори след като се вземат предвид данните за износа през 2023 г., Зимбабве показва среден годишен темп на растеж от 48 % на износа на боровинки през последните пет години. Всяка година Зимбабве изнася 1,3 хил. тона повече боровинки в сравнение с предходната година.

През 2023 г. обаче Грузия изпреварва Зимбабве по относителен темп на растеж, като средното годишно увеличение от 2019 г. до 2023 г. е 55 %. Въпреки че абсолютният темп на растеж на Грузия е по-скромен, страната все пак впечатлява с годишно увеличение от 700 тона. През 2023 г. износът на боровинки от Грузия скочи 2,5 пъти, или с 2 хил. тона, което ѝ позволи да дебютира в топ 20, изпреварвайки страни като Италия, Нова Зеландия, Австралия и Китай.

Украйна също отбеляза значителен напредък, като се нареди на трето място сред бързо развиващите се износители на боровинки. Износът на Украйна нараства с 21% на годишна база, или с 530 тона годишно. Въпреки предизвикателствата, породени от руската инвазия, износът на боровинки от Украйна рязко се ускорява през 2022 г. и 2023 г., като се увеличава съответно с 1,1 хил. тона и 940 тона.

Заслужава да се отбележи и дебютът на Китай в топ 20 през 2023 г. Страната бързо разширява площите си за отглеждане на боровинки и постепенно се превръща в значителен износител.

Сред първите 20 държави само Чили, Аржентина и Нова Зеландия са намалили средно обема на износа си през последните пет години.

Сред десетте най-големи износители Сърбия, Мексико и Мароко водят по темпове на растеж.

Перу остава световен лидер в износа на боровинки, като запазва голяма преднина пред конкурентите си. Въпреки резкия спад в износа през 2023 г. Перу изнася 2,5 пъти повече боровинки от Чили. През последните пет години средният годишен темп на растеж на Перу е 14,5%, или 28,2 хил. тона годишно.

Анализаторите на EastFruit изчисляват, че делът на Перу в нетната международна търговия с пресни боровинки (без реекспорт) е 30-32% от 2019 до 2023 г.

Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО), смята, че потенциалът на пазара на боровинки далеч не е изчерпан.
„Средният годишен темп на растеж на международната търговия с боровинки е около 10%, или 60 хил. тона годишно, от 2019 до 2023 г., въпреки предизвикателства като сложната и скъпа логистика и деглобализацията. Потреблението на боровинки нараства още по-бързо, особено в страните с бързо развиващо се производство и падащи цени. Боровинките са удобни, здравословни и все по-достъпни, което повишава тяхното потребление. Тъй като боровинките стават по-евтини, обемите на преработка се увеличават. Това от своя страна спомага за насърчаване на потреблението на пресни боровинки, тъй като потребителите ги виждат по-често в продукти като кисело мляко, сокове, сладкарски изделия, сладолед и дори алкохолни напитки. Тази тенденция вероятно ще се запази и ще поддържа високи темпове на растеж както в производството, така и в международната търговия", казва Ярмак.