Полезен опит от животновъд, отличен с множество национални награди

 

Качеството на млякото може лесно да бъде пренебрегнато по това време на годината с наближаването на края на лактацията. Ето защо не е излишно да разберем какво може да научим за качеството на млякото от едно ирландско семейство млекопроизводители, които са носители на множество награди от националните конкурси 2023 National Dairy Council и Kerrygold Quality Milk Awards.

Джон и Оливия Макнамара се грижат за ферма в Горманстън, село разположено на брега на Ирландско море. През пролетта стопаните доят 220 крави на доилна платформа от 78 хa, докато цялата им ферма се състои от 116 хa. Стадото на Макнамара се състои от кръстоски и отелването започва през първата седмица на февруари. Поддържа се висок икономически развъден индекс EBI (това е индекс на печалбата, който помага на фермерите да идентифицират най-рентабилните бикове и крави за разплод за заместване).

През 2023 г. стадото има EBI от €208 с интервал на отелване от 371 дни, коефициент на заместване от 19% и процент на отелване в рамките на шест седмици от 75%. Фермата отглежда 14+ т/хa трева, което се постига чрез добро управление на пасищата, последователно повторно засяване и презасяване с включване на детелина.

Джон и Оливия Макнамара споделят пред agriland.ie, че имат за цел да „управляват приятен, печеливш, ефективен, устойчив бизнес с млечни продукти, като същевременно се радват на добър баланс между работата и живота".

Качество на млякото

По отношение на качеството на млякото Джон казва: „Няма едно нещо или една практика, която да може да осигури добро количество или качество, точно както никой отделен играч не може да спечели една отборна игра, защото това е комбинация от няколко неща". Произвеждайки високо съдържание на твърдото вещество в млякото през последните няколко години, Джон решава да вземе изследванията, с които разполага, и да ги приложи на практика, за да види дали работят или не в неговата ферма.

Опитът на Джон показва, че по-интензивното включване на детелина е спомогнало за производството на сухо млечно вещество. През 2023 година в стадото се е произвеждало средно 439 кг сухо мляко на крава, а производството на мазнини е било 4,55%, а производството на протеини - 3,69%, докато дажбата на крава е била само 530 кг.

Развъждането и генетиката също са от голямо значение за производството на твърдо мляко във фермата на семейство Макнамара. Джон предпочита и винаги избира доказани бикове пред такива, които са плод на геномна селекция. Стопанинът е избрал кръстоска между холщайн-фризийска и джърси, която дава най-доброто от двете породи.

Все по-нисък брой соматични клетки

Вниманието на фермерите към детайлите е голямо, когато става въпрос за рутината при доене и производството на мляко с най-високо качеството, което може да се даде при грижите за кравите и процедурата на доене.

Записи на млякото се извършват от много години във фермата, което е довело до все по-нисък брой соматични клетки всяка следваща година. По отношение на качеството на млякото, стопанинът не намалява консумативите. Употребата на вода за биберони е висока през цялата година и има достатъчно препарати за хигиена, готови да влязат в употреба по всяко време.

Джон контролира броя на соматичните клетки особено внимателно през първите шест месеца на годината. За 2023 г. този показател е средно 136 000 соматични клетки/мл, с общ брой бактерии от 9000 соматични клетки/мл и термодурични бактерии от 108 000 соматични клетки/мл.

Според Джон трябва да има повече стимули за фермерите да поддържат броя на соматичните клетките под 200 000 на милилитър, тъй като производството на качествено мляко е изключително важно за млечната промишленост. Семейство Maкнамара са много стриктни, когато става въпрос за записите на млякото и ако има скок в броя соматични клетки, веднага се търси проблемът, за да бъде отстранен в рамките на четири дни.

Рутина при доене и пресушаване

При всяко доене във фермата се носят ръкавици и вимето се дезинфекцира. Това се прави всеки ден така, че кравите да са спокойни. В мандрата се подава вода, подгрявана на ток, което е от съществено значение, тъй като с топлата вода доилната система се промива веднага след доене. Доилното помещение се измива ежедневно в продължение на осем минути при 80°C и почистващите препарати никога не се използват повторно след първото издояване. Също така фермата се почиства с киселина два пъти седмично, а пероцетната киселина се използва като ежедневен стерилизатор.

Кравите в първа лактация и слабите крави се пресушават в началото на ноември, докато останалите крави се пресушават на партиди най-малко осем седмици преди отелването. Докладите от записа на млякото се използват за идентифициране на крави с висок брой соматични клетки или на крави, които са имали анамнеза за мастит през годината.

Вниманието към детайлите по време на пресушаването е от съществено значение за семейство Макнамара, като само 10 крави се пресушават всеки път, за да може процедурата да се извърши както трябва и да се гарантира, че средата е чиста. Краищата на бибероните се почистват с памучна вата, напоена с метилов спирт и, когато е възможно, кравите се пускат в сухи заграждения, за да изсъхнат добре.

Хигиената е приоритет

Тази година броят на соматичните клетки се промени от 136 000 на милилитър на 87 000 соматични клетки/мл, като това се дължи на подобрената процедура за пресушаване. Хигиената играе огромна роля в успеха на фермата, тъй като е критична по време на пресушаване на виметата и продължава да бъде приоритет по време на отглеждането. Също така всичко около сградите за отглеждане и доене на животните и цялата инфраструктура, включително алеите и изходите, се поддържа 100% чисто, казва Джон Макнамара.

Той подчертава, че не прави нищо драстично различно от всеки друг фермер в страната, но се фокусира върху малките неща, които допринасят за разликата. По време на зимния сезон кабините се почистват и напрашават със смес от вар и стърготини всеки ден, като проходите и бетонът непрекъснато се остъргват и измиват.

Вниманието към детайлите по време на пресушаването е от съществено значение за семейство Макнамара
Вниманието към детайлите по време на пресушаването е от съществено значение за семейство Макнамара