Компанията за селекция на семена от малки пъпеши Superfruiter работи върху още един вълнуващ сегмент: сорт пъпеш Superfruiter с ядлива кора, с размери между 150-300 г, който може да се яде като ябълка, информира FreshPlaza.

„Наричаме го „черешов пъпеш" и вярваме, че той може да направи революция в производството на плодове, подобно на черешовия домат (чери доматчетата) при доматите", заявява Яел Алтер, главен изпълнителен директор на Superfruiter.

Тази нова разработка, която вече е засадена в европейската столица на отглеждането на пъпеши - Испания, е част от „пъпешовата революция", която компанията извърши през последните години. Тя е в отговор на нарастващото потребителско търсене на по-малко обемисти пъпеши, които, макар и много харесвани, често намаляват търсенето поради неудобството.

Снимка: FreshPlaza
Снимка: FreshPlaza

„В момента работим върху два вида: Piel de Sapo (PDS) и Yellow Canary (YC). Разполагаме с два търговски сорта, един PDS и един YC. PDS е с размери между 700-1000 г, много сладък, с дълъг срок на годност - над 30 дни, и хрупкава текстура. YC е с размери между 800-1200 г, има оранжево месо, хрупкава текстура и също дълъг срок на съхранение. През следващия сезон ще представим още пет вида, базирани на тези два сорта. Един от тях ще бъде много малък, сладък сорт, с размер около 200 г, с дребни семена. Друга версия на PDS ще има жълто-зелена кора, ще бъде сладка и с размер между 700-900 г", обяснява Алтер.

Отглеждането на пъпеши се измества от открити полета към защитени среди

Промените в метеорологичните условия по света са по-сурови - от по-сухи и горещи, след което внезапно преминават към по-влажно време. Основните региони за отглеждане и износ на пъпеши в Южна Америка и Европа са силно засегнати от повредени полета с пъпеши, което води до намаляване на насажденията.

„Смятаме, че производството на пъпеши ще последва тенденцията, наблюдавана при доматите и чушките, и ще се преориентира от отглеждане на открити площи към защитени среди. Тъй като пъпешите Superfruiter са малки, с множество плодове на растение, от 3-4 плодника на растение, в сравнение с обикновените, които имат 1-4 плодника на растение, очакваме най-добрият начин за отглеждането им да е в защитена среда, вертикално. Този метод би улеснил прибирането на реколтата, би увеличил производството на плодове и би запазил първокласното качество", заявява Алтер.

Докато тенденциите при потребителите са към по-малки дини, производителите също се адаптират, казва Алтер.

„Производителите се интересуват от добавената стойност на дините Superfruiter поради няколко фактора: по-висок добив от 6 тона на 1000 кв. м спрямо 4 тона на 1000 кв. м за подобни сортове. Висококачествени плодове, които могат да се продават на единица, а не на тегло. Дълъг период на прибиране на реколтата, което води до удължаване на търговския сезон и дълъг срок на годност," обяснява той.

Техните нови семена от пъпеши започват да се засаждат масово в ключови страни по света, където се отглеждат. „В момента нашите семена се засаждат в Израел, Испания, Тайланд, Бразилия и Италия. Като цяло пъпешите Superfruiter могат да се отглеждат навсякъде, където се засаждат обикновени пъпеши", съветва Алтер.