Европейският протокол за портокалите води до „огромно унищожаване на стойността", смята проидводител от Южна Африка. 

Това е вторият сезон на изпращане на южноафрикански портокали според европейския протокол за студена стерилизация и охлаждане на биологичните портокали при пристигането им могат да се оценят на 5-20 %, смята Пол Мараис, биофермер-производител на цитрусови плодове и председател на SOGA Organic, представляващ група от четирима биологични фермери по долината на река Съндейс. Те правят първия и единствен сертифициран биологичен цитрусов сок в Южна Африка, отглеждан, произвеждан и пакетиран в този район.

Протоколът влезе в сила през 2022 г., за да предпази, според Европейската комисия, европейските производители на цитрусови плодове от африканския лъжлив молец, карантинен вредител.
Все пак, отбелязва Мараис, подобни количества биологични портокали продължават да се изпращат в Европа, защото потребителите търсят плодове с по-малко остатъчни вещества, но това е нелека задача.
„Тъй като нямаме достъп до тежките восъци и фунгициди, използвани при конвенционалните плодове, имаме доста увреждания от охлаждане, когато плодовете пристигнат, което", твърди той, „е ненужно унищожаване на стойността".

Протоколът добавя огромни разходи към целия процес - най-малко пет дни в принудителни стерилни камери, в които температурата се понижава до 2 °C, преди да бъдат натоварени, плюс транспортиране в продължение на 24 дни при същата температура. Допълнителните разходи оскъпяват покупката на биологични плодове, а земеделските производители печелят по-малко от продажбата им.

Одобреният биологичен восък не е решение

Още преди години компанията Sundays River Citrus Company разработи и регистрира карнаубски восък за използване върху биологични портокали, който предпазва от увреждане от студ и намалява загубата на влага, и е от съществено значение за това износът на биологични плодове да продължи въпреки стерилния протокол.

Мараис обаче предупреждава, че това не е панацея и гаранция за пълна защита, все още се срещат повреди от студ при пристигането. На други места в страната някои биологични производители на цитрусови плодове са се отказали от биологичното земеделие заради количеството портокали, които са загубили по време на транспортирането.

„Повредите от студ зависят от логистиката: ако са необходими четири или пет седмици, всичко е наред, но ако логистиката не е идеална, може да се окаже, че плодовете ви пътуват от шест до осем седмици. В идеалния случай биологичните портокали трябва да пътуват при температура от 7°C до 10°C, а сега пътуват при 2°C и можете да си представите щетите."

Никога не е имало молец по биологични плодове

„Всички говорят за устойчиво земеделие - ние вече го правим и сме с невероятно нисък риск, но на този етап това се пренебрегва", казва той. „Вредителят лъжлив трипръст молец е под пълен и 100% биологичен контрол в нашите овощни градини. Никога не сме имали нападения от африканския лъжлив молец. Никога."

Освен биологичния контрол чрез вируси и дългогодишната програма Xsit, която предпазва южноафриканските цитрусови градини от вредители, най-големият защитен фактор е почвата, в която над 90 % от ларвите на африканския лъжлив молец никога не завършват жизнения си цикъл.

Цитрусовата индустрия е отправила искане за дерогация за биологичните портокали с научните основания, че биологичните плодове не представляват риск, казва Пол Мараис, с безопасен режим на транспортиране от 4°C до 7°C, но отбелязва, че искането е досега без отговор.