Със 100 кг/дка е намалял средният добив

Тежката суша, липсата на вода за напояване и тромавите административни процедури за издаване на разрешително за сондаж повишиха градуса на напрежението за производителите от Българска асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните (БАМ-Я). Тази година те отчитат спад със 100 кг/дка в средния добив от малини, като в същото време остават нерешени проблеми като незаконните сондажи и липсата на работна ръка, които продължават да ги притискат.

Членовете на БАМ-Я изпратиха писмо до земеделския министър Георги Тахов и до министъра на околната среда и водите Петър Димитров, с няколко искания, сред които: спешни мерки за намаляване на бюрокрацията при издаване на разрешително за използване на подземни и надземни води; повече мерки за изсветляване на нерегламентираните сондажи за напояване; достъп до субсидии за сондажи за напояване през следващия прием по подмерки 4.1 и 4.2 от Програмата за развитие на селските райони.

„За да извади разрешително за водовземане чрез сондаж, стопанинът трябва да обикаля няколко институции", заяви пред „Български фермер" председателят на БАМ-Я Божидар Петков. И допълни: „Нашето предложение е, всички документи свързани с издаването на разрешително за сондаж да се издават на едно гише. Защото сега един фермер, който желае да направи сондаж, трябва да представи на Басейнова администрация уверение от „Напоителни системи" за това, че последните не доставят вода в съответния район и че бенефициентът не е абонат на „Напоителни системи". Този документ струва 300 лева. Басейновите дирекции би трябвало да знаят къде е разположена мрежата на „Напоителни системи" - смятам, че е логично да има по-добра комуникация между тях. Административна и финансова тежест е, да се изисква такава бележка".

Заради дългия период за издаване на разрешително за сондаж – от 6 до 18 месеца, стопаните се отказват дори да кандидатстват. Отказват се също от отглеждане на малини и ягодоплодни култури и се насочват към полски или зърнени култури, които на практика не се нуждаят от поливане. Голяма част от фермерите преминават в сивия сектор и правят нелегални сондажи.

Още за проблемите в малинопроизводството четете в новия брой на в. "Български фермер" от 23-29 септември