Всички се убедихме в резките промени на времето. Нищо чудно есента да е като лято, а след нея да ни очаква люта зима. За разлика от нас зайците нямат такива проблеми. Благодарение на топлото си "кожено палто", те могат да живеят през зимата в неотопляем хамбар или в клетки на открито. Възрастните понасят студове до -30°C много по-лесно от летните горещини. Но въпреки това, когато се държат на топло, зайците наддават по-бързо и собственикът не губи зимните котила. А това означава повече заешко месо.

Защо е добре да отоплявате зайците

Комфортната температура за заека е +15°C. Животните са в състояние да оцелеят в широк температурен диапазон, но при топлина всички жизнени процеси протичат оптимално:

  • младите животни за угояване наддават по-бързо;
  • женските и мъжките се чифтосват;
  • женските зайци раждат повече, и то здрави потомства.

И резултатът е: Зайците имат висока степен на оцеляване, бебетата бързо стават по-силни и се развиват добре.

Зимните раждания

Поради особеностите на репродуктивната система на зайците, женските могат да носят от 4 до 6 котила годишно, а при интензивно размножаване дори повече - 8-10 котила.

Бременността на заека продължава 30 дни. Зайчетата се отбиват от майка си 30-45 дни след раждането. Няколко дни след отбиването на малките женската започва да се чифтосва отново. При този режим зайкинята дава 5-6 котила годишно - но при условие, че се отглежда в топло помещение.

За това имайте предвид: При липса на отопляема плевня собственикът трябва да се ограничи до 2 или 3 раждания, които се случват през топлия сезон. През зимата броят на зайците се намалява, оставят се само резервни млади животни, така че през следващия сезон всичко да започне от нулата.

Възрастните зайци могат да преживеят зимата навън. Топлата козина с дебел подкосъм им позволява да останат топли дори при силни студове, при условие че са защитени от вятъра и няма течения.

През зимата обаче количеството на фураж не достига. Защото животните изразходват по-голямата част от енергията си за отопление, така че бавно наддават на тегло. Зимното хранене е с концентрирани фуражи (зърнени смеси, смесени фуражи). Изключително важно е зайците да имат и постоянен достъп до вода – не замръзнала. Отглеждането на зайци в неотопляем хамбар, в клетки или навеси през зимата създава проблем за поенето на зайците. При мразовито време водата в поилките замръзва за няколко часа. Някои стопани избират лесния начин - дават на зайците сняг или лед вместо вода, която животните ядат, вместо да пият. Всеки опитен зайцевъд обаче ще ви каже, че този метод може да има обратен ефект с лош край.

Хипотермията може да доведе

до развитие на настинки и простуди:

  • ринит или
  • синузит.

Поради ниската консумация на вода, дневното наддаване на тегло на младите животни по време на угояване намалява. А стопаните да имат редвид, че разтопената снежна вода е практически дестилирана и не съдържа важни микроелементи, необходими за поддържане здравето на зайците.

0 Удобство за собственика: Грижата за животните не отнема много време, ако всичко върви гладко при зайците. Въпреки това, колкото повече домашни зайци имате, толкова повече време трябва да отделяте ежедневно за раздаване на храна и вода, почистване на клетки и премахване на тор.

Зайцевъдите често поставят удобството си на последно място, въпреки това, в един момент всеки собственик стига до решението да отдели помещение – например в хамбара, където както неговите домашни зайци, така и той самият ще се чувстват по-комфортно в студените зимни дни и нощи.

Има няколко варианта за отопление на зайци

За всеки има няколко прости и ефективни решения. Изборът зависи от финансовите възможности на собственика, както и от много други фактори – например как са разположени площите.

Отопление на стая за зайците: Собственикът трябва да построи качествен навес с добра топлоизолация. В райони със сурови зими се строят здрави дървени колиби, които традиционно се изолират чрез намазване със смес от глина и оборски тор.

Днешните фермери използват модерни материали, за да изолират дворовете си: минерална вата, пенополистирол, експандиран полистирол. Важно е да изолирате не само стените, но и тавана, тъй като през него се получават много топлинни загуби. За да нямате този проблем при отваряне на вратите, най-евтино е да окачите допълнителна завеса, за да отрежете студения въздух.

Добрият вариант е изборът

на „нагреватели" на живо

В райони, където зимите са дълги и студени, често се създава общ обор, където всички домашни животни се държат под един покрив: крави, кози, прасета, както и зайци и кокошки. Големите животни излъчват много топлина, така че колкото по-голям е броят им, толкова по-топло е помещението, дори и без източници на отопление.

Но въпреки плюсовете, когато се прилага за зайци, методът за поддържането им заедно с други животни не може да се нарече успешен. За зайците е изключително важно да дишат чист въздух. Когато се държат заедно с големи животни или домашни птици, амонячните пари винаги присъстват във въздуха. Замърсяването с газ има депресиращ ефект върху зайците, животните стават летаргични, губят апетит и съответно дневното наддаване на тегло намалява

0 Отопление с печка: Печката на твърдо гориво (дърва, въглища и т.н.) е най-икономичният начин за отопление. Въпреки постоянното покачване на цените на дървата за огрев и въглищата, отоплението на печката е по-евтино от отоплението с електрически нагреватели. Най-ефективните печки имат водна верига и система от отоплителни тръби, положени около периметъра на плевнята или под пода. Тръбите за отопление на водата осигуряват равномерно отопление на помещението, независимо от неговата площ.

Металната печка е много по-лесна за инсталиране от тухлена, но изисква постоянно внимание, тъй като трябва редовно да добавяте дърва за огрев или да добавяте нови въглища, за да поддържате топлината. Дълготраен котел на твърдо гориво съчетава лекотата на инсталиране на печка и високата ефективност на тухлена печка с водна отоплителна система. Благодарение на дизайна на котела, изгарянето става бавно, твърдото гориво дава максимален ефект, а помпата изпомпва вода през отоплителната система, осигурявайки равномерно нагряване на помещението.

Важно! Когато инсталирате отопление в зайчарник или двор, трябва да спазвате правилата за пожарна безопасност. В плевнята, където се отглеждат животни, има много запалими материали: сено, слама и заешки пух. Случайна искра или жар може да причини пожар.

0 Вариантът електрическо отопление: Ако електричеството се доставя в плевнята, можете да избегнете печката. Модерните нагреватели могат да работят автономно, а в система с термостат те ще поддържат зададена температура, което ще помогне за регулиране на потреблението на енергия.

0 Маслен нагревател: Доскоро нафтовите нагреватели бяха най-безопасният и ефективен уред за отопление на стая. Те имат висок топлообмен, безопасни са за използване и работят безшумно. Те обаче имат и съществен недостатък - висока консумация на енергия.

0 Вентилаторна печка: Тя разговорно се нарича "духалка" и е много ефективна за отопление на малко помещение, но има съществен недостатък - отворените нагревателни батерии излъчват неприятна миризма на изгоряло, когато върху тях попадне прах. В помещенията, където се отглеждат животни, е невъзможно напълно да се изолира нагревателят на вентилатора от вълна, сено и други запалими материали.

0 Отопление от слънчеви лъчи: Използването на алтернативни източници на енергия като слънчеви панели за домашните животни все още остава като фантазия. Въпреки това майсторите измислят различни начини за използване на топлинната енергия на слънчевите лъчи. Слънчевите колектори се сглобяват от пластмасови бутилки, като се закрепват в панели или в черни водопроводни тръби. Принципът на работа на такива „колектори" се основава на факта, че на слънце водата в системата се нагрява и тече през тръби в помещението.

0 Отопление на земята с топлина: Зайцевъдите използват топлината на земята, за да създадат комфортни условия за своите питомци. За „подземния заек", който се намира на дълбочина 2-2,5 м, е топло през зимата и не е горещо през лятото.

Някои собственици използват топлината на слънцето и земята за максимална полза, като поставят зайци в оранжерия за зимата. Някои се ограничават до преместване на клетки за зайци в оранжерия, която е празна през зимата. Други дори позволяват на зайците си да се разхождат свободно в поликарбонатна оранжерия. Животните си правят дупки в земята и за изненада на стопаните си раждат потомство посред зима.

Някои стопани позволяват на зайците си да се разхождат свободно в поликарбонатна оранжерия. Животните си правят дупки в земята и за изненада на стопаните си раждат потомство посред зима.
Някои стопани позволяват на зайците си да се разхождат свободно в поликарбонатна оранжерия. Животните си правят дупки в земята и за изненада на стопаните си раждат потомство посред зима.
Ако клетките със зайци са разположени навън, поставят се защитни щитове от северната или северозападната страна
Ако клетките със зайци са разположени навън, поставят се защитни щитове от северната или северозападната страна