НССЗ и общинските служби „Земеделие" ще помагат на фермерите при работата със СЕУ

Земеделските стопани ще получават съобщения за важни срокове и приеми чрез нови функционалности в Системата за електронни услуги (СЕУ) на Държавен фонд „Земеделие". Това стана ясно на среща на заместник-министъра на земеделието и храните Янислав Янчев със земеделски производители в Благоевград, в която участваха и фермери от Кюстендил и Перник, съобщиха от агроминистерството.

Срещата е част от поредицата обучения за фермери, организирана от Министерство на земеделието и храните, за изискванията по интервенциите от Стратегическия план, и в нея участваха експерти от МЗХ, ДФЗ и Национална служба за съвети в земеделието. „Имате възможност да се запознаете с най-важните промени в Стратегическия план, крайните срокове по интервенциите, да задавате активно въпроси на експертите и да давате предложения", заяви заместник-министър Янчев.

Експертите от ДФЗ представиха промените в Системата за мониторинг на площ и възможностите за контрол чрез сателитни снимки, и Системата за електронни услуги (СЕУ), в която в момента са регистрирани 75 154 земеделски производители. В нея се въвежда нов тип потребител - за служителите от общинските служби „Земеделие" и НССЗ, за да помагат на земеделските стопани при ползването на системата.

С кратки съобщения ще се напомня за изтичащи срокове, приеми и важни събития за земеделските стопани. Комуникацията няма да е еднопосочна, като фермерите ще имат възможност да задават въпроси. Подготвя се възможността за онлайн курс в СЕУ за обучение за работа със системата. Фермерите заявиха в рамките на срещата, че изготвените досега видео ръководства са полезни при подаване на заявления или работа със СЕУ.

Заместник-министър Янчев напомни на земеделските производители, които заявяват обвързано подпомагане за животни, че изискванията към тях са облекчени, но наближава крайният срок – 30 септември, до който трябва да проверят дали отговарят на изискванията за документите и условията за стопанствата.

В рамките на дискусията земеделските производители получиха подробна информация за сроковете, които трябва да спазят, по интервенциите от директните плащания. Експертите обърнаха внимание, че за част от интервенциите в областта на агроекологията приемът на документи е до 30 септември.

До края на годината ще бъдат обявени приеми за млади и нови фермери по Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023-2027 г., припомни заместник-министър Янчев.

Земеделските производители бяха информирани и за промените в Стандартите за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние (ДЗЕС).