Оказва се, че в България всеки може да си направи процедура за обществена поръчка, която не отговаря на закона, да си я довърши, да си сключи договор и да я изпълни, както си е наумил. Това констатира Веселина Ралчева от Асоциацията на биопроизводителите пред БНР.

"Проблемът е, че от 14 август действа Наредба за екологични изисквания при обществени поръчки при храни, че 2% от количеството трябва да са биопродукти. И всички поръчки за кетъринг и храни трябва да имат 2% биологично сертифицирани продукти, този процент расте, докато стигне до 10% от цялата поръчка", обясни Ралчева.

"Сега е сезонът, в който биопроизводителите да реализират продукцията си. Започнаха да се появяват поръчките и в нито една нямаше такова изискване", каза Ралчева.

Според експерта по биопроизводство д-р Стоилко Апостолов "съпротивата идва от статуквото, от фирмите, които традиционно участват в поръчките и слагат най-ниската цена, а държавата харчи около 40 млн. лв. да субсидира биопроизводителите".

Веселина Ралчева сподели, че от НСОРБ са изпратили писмо до общините да им напомнят за наредбата с допълнителни указания, защото първите процедури излязоха от общините на 30 август, но през септември са продължили да излизат процедури без изискване за екопродукция.

Така от 30 процедури има единствена в Горна Оряховица, която отговаря на изискванията на наредбата. В над 90% от пуснатите условия за конкурс няма думичка биопродукти, каза Ралчева.

Проблемът с неспазването на наредбата се отнася за обществени поръчки за училища, детски градини, болници и социални заведения.

А другият проблем е, че след като от Асоциацията са сезирали много институции все още няма категоричен отговор на това кой, кога и как може да контролира обществените поръчки и да ги прекратява при незаконосъобразност.

"Ние сме приложили списък на социални заведения и болници, най-любопитната поръчка е за 72 млн. лв. за затворите. От Министерство на финансите отговорили да въпроса на Асоциацията, че след сключване на договор по ЗОП последващ външен контрол по изпълнението извършват Сметна палата и АДФИ.

"Въпросът е кой да прекрати процедурата, преди да се сключи договорът. Когато не са включените биопродукти, изпълнителят ще си изпълнява договора както е спечелил поръчката", коментира Ралчева. И допълни, че от Асоциацията на биопроизводителите работят, за да видят какво могат да направят, когато не се спазва законът:

"Има и прокуратура, ще изчакаме Агенцията за финансов надзор и ще говорим с министъра на земеделието. След като се разшумя за проблема по медиите, вече излизат процедури, които отговарят на закона, макар че пак има и без тези клаузи."

Ралчева обясни, че тези биопродукти са чисти, български и включването им в обществените поръчки ще даде тласък на биопроизводството, да се развие и да е конкуретоспособно. Според нея "няма да се оскъпят процедурите, цените се доближават до нормалните и ще се доближаваме до страни, които хранят децата си с биопродукти".

"Ще следим поръчките и договорите", обеща тя.