Независимо дали става въпрос за изискан модел от ковано желязо, обикновена метална или селска дървена порта, градинските врати не само блокират пътя на нежелани гости, но и служат като ефектна декорация.

Първото нещо, което посреща госта на прага на градината, е портата. Именно този дизайнерски елемент е отличителният белег на частната собственост. Съответно на вратата, трябва да се обърне специално внимание при подреждането на обекта.

Портите стоят широко отворени или плътно затворени, свързват или отделят зоните на зелената ви собственост, с една дума, те могат да изпълняват целия набор от необходими, понякога напълно противоположни функции. И разбира се, всеки градински помощник, в зависимост от мисията, която му е възложена, има свое уникално "лице", дизайн и размер.

Например портата може да се превърне в основен акцент в предната градина! Просто трябва да я боядисате в ярък цвят - тогава по отношение на декоративността тя ще се конкурира с красотите на розите.
Портата може да бъде сляпа, проходна или смесена.

. Първият вариант е подходящ за тези, които не искат да излагат личния си живот на обществеността, например собственици на парцел в мегаполис.

. Проходният модел (например кован) е добър, защото неговият дизайн може да бъде възможно най-сложен и интересен. Вярно е, че е малко вероятно да се скриете зад такава порта - тя е повече красива, отколкото функционална.

Вписана в общия стил

Материала и външния вид на портата зависят изцяло от стилът, в който е проектирана зоната. Дървеният модел едва ли ще се впише в модерна градина, а метална порта с ясна геометрична форма не е много подходяща в селска или естествена.

Например с плет е добре да се съчетае обикновена дървена порта, направена от вас. СЪВЕТ: Всякакви стари небоядисани дъски са идеални в този случай.

Романтично

Слънчогледите, надничащи през кръглия прозорец на градинската врата, изглеждат като картина (на снимката вляво). Напълно възможно е сами да направите такава порта. Важно : изберете здрави опорни стълбове, които могат да издържат тежестта на вратата.

Червената дървена порта определено няма да остане незабелязана, особено в контраст с правоъгълната арка, обвита с бръшлян. Бръшлянът е идеален кандидат за озеленяване на арки над порта. Растението спокойно се изкачва на опора дори с гладка повърхност. Ъгловатостта на комплекса е хармонично изгладена от дъски, подредени като стълба и заострени от едната страна.

СЪВЕТ: Наред с цената, когато избирате порта, трябва да обърнете внимание на нейните качества.

Например дървените елементи ще трябва редовно да се импрегнират със специални защитни средства, в противен случай животът им ще бъде доста кратък.

Металните са по-издръжливи и стабилни, но те също трябва периодично да се покиват с лаково покритие.

Небоядисаните поцинковани модели и портите от неръждаема стомана се смятат за най-безпроблемни.

Тайни вратички 

Струва си да се отбележи, че портите могат да бъдат монтирани не само на границата на обекта, но и в средата му - за да отбележите линия между отделните зони. Да речем, отделете зеленчуковата от декоративната градина с ниска ограда с очарователна врата. Можете да направите същото с всяка градинска стая - зона за игра, кът за релакс или зона за грил. Храсти или високи тревисти трайни насаждения ще служат перфектно като ограда - те красиво ще рамкират портата и визуално ще маркират границата на отделения ъгъл.

Проход във висок жив плет също може да бъде украсен с порта. Дървеният модел се вписва по-добре в селска градина, докато металният би бил по-подходящ в модерна градина.

И разбира се, не може да не споменем такъв важен детайл като аксесоарите. Изберете много внимателно дръжки, болтове и ключалки - и нежеланите гости ще останат извън вашия район!

Интересно за цветовите предпочитания 

. Кафявият цвят на портата е избран от потайни хора, които уважават семейните ценности.

. Розовото разкрива природа, която е с глава в облаците, непрактична и уязвима.

. Синият цвят е предпочитан от хора, които не са склонни да показват емоции и избягват конфликти.

. Черният цвят е изборът на дискретните консерватори.

. Лилавото показва силна личност, склонна към постоянство.

. Собственикът на червената порта е весел, активен, обичащ вниманието човек.

. Жълтото характеризира човек като позитивист, който не е склонен към агресия.

. Белият цвят е избран от педанти, спретнати и организирани.
. Силната страна на собственика на зелена врата е откритостта и активната жизнена позиция.

За безопасност 

Много собственици на парцели ограждат имота си с висока ограда с обезопасена порта. В идеалния случай те също инсталират звънец отвън, така че гостът да не се окаже точно пред входната врата на къщата. Съгласете се, такава изненада не винаги е приятна. В този случай, преди да отворите, можете да погледнете през прозореца или да проверите самоличността на пристигането с помощта на домофона. Ако обаче крадец иска да проникне в къщата, едва ли ще бъде спрян от порта и ограда. Само порта с височина най-малко 160 см без носещи напречни греди ще може да задържи нарушител. Подобен модел трябва да се избере и ако основната функция на портата е да държи малки деца или домашни любимци извън района. Като цяло, колкото по-висока е портата и колкото по-трудна е за изкачване, толкова по-надеждна е тя.