Есента идва, а заедно с нея, само след „завоя" на уикенда, пристига и първият учебен ден. Трепетното очакване и всички вълнения около подготовката много зависят от нашето отношение и това какви емоции демонстрираме. От най-малкия детайл до най-големия, децата попиват всичко от възрастните. Включително и енергията на жестовете...

Отглеждате ли цветя? Подарявате ли цветя в обикновени дни? Подарявате ли цветя с повод? Правите ли малки жестове за любими хора, за такива, които заслужават? Ако отговора е да – чудесно! Научете и децата си на това. Ако отговора е не – имате възможност да се поправите и да се научите заедно с децата си. И ще бъде прекрасно и за вас, и за децата, и за получателите.

Знаем, че възпитанието и средата на нашите родители, на нас самите, на младото поколение, което израства сега са различни. Ето защо ви предизвикваме да се абстрахирате от всички каузи „вместо цвете" и въпреки тях да подарявате такива. Стръкче с панделка, букет със слънчоглед, аранжировка – каквото влиза в бюджета ви и грабва окото ви. И подхожда на размерите на детето ви, не забравяйте това!

И така, смятаме, че

най-хубавото цвете е живото цвете,

затова ще ви дадем няколко предложения за такива, които децата ще могат да отглеждат в класната стая. Хем учителката няма да бъде натоварена с наръч цветя, които скоро ще отидат в кофата, хем помещението, в което децата прекарват половината си ден ще се превърне в много по-приветливо и красиво място. Ще се научат да полагат грижи, да бъдат отговорни, да обичат цветята и природата като цяло.
Кой знае, може една саксийка с чушчици на перваза да провокира малките градинарчета и да начертае бъдещия им път на успешни биолози, химици, агрономи, ландшафтни архитекти или някоя друга модерна професия от бъдещето.

Големи привърженици сме на билките и подправките в саксия. Ето защо препоръчваме на първо място тях. Босилек, магданоз и копър, мащерка, риган, розмарин, мента – всички те, а и много други

ще се чувстват добре на перваза

на прозореца в класната стая

За да ги направите тематични, просто сложете в кошничка или подходяща торбичка, завържете панделка, пъхнете няколко цветни молива и готово.

В тази графа ще вмъкнем и декоративните чушчици, които вече споменахме, саксийните чери доматчета, декоративните зелки, а защо не и някой друг къдрав кейл.

Интересни предложения за растения, които ще впечатлят децата са също орхидеите от типа на вандата и фаленопсиса. Те

показват чрез корените си кога са жадни или не

Белите коренчета сигнализират, че е необходима поливка, а зелените, че няма нужда от такава.

Още по-вълнуващо е да се отглежда розата на Йерихон. Тя буквално възкръсва, когато има достъп до вода. Уникалната способност се намира само в още няколко растения. Едно такова е цветето на Орфей, което можете да видите в Родопите. То е защитен вид.

Хищните растения също са добро предложение. А и доста нестандартно. Всички росянки, непетеси, а и венерината мухоловка ще събудят детското въображение и интерес.

Ако имате нужда от още предложения и възможности, идете до най-близкия цветарски магазин. Подготовката за празника тече с пълна сила и все ще намерите нещо подходящо. Ние желаем на всички ученици успешна и изпълнена с много приключения учебна година!