Знанието как да направите компост не само ще ви помогне да рециклирате кухненските отпадъци, но и ще произведете висококачествен тор. Благодарение на него, растенията ще процъфтяват без никакви специални разходи от ваша страна.

Добрата стара купчина компост

Това е най-лесният начин да научите как да компостирате, но е по-малко естетичен и следователно е по-подходящ за големи площи, където купчината компост може да бъде скрита далеч от зоната за сядане.

Може да се създаде върху парче гола земя, която предварително е постлана със слой клони и слама. Най-лесният начин да започнете да компостирате е да съберете всичките си кухненски отпадъци в контейнер и да ги изхвърлите в подготвената зона. След това можете да редувате добавянето на мокри съставки като остатъци от храна със сухи (паднали листа, клонки или дървесна пепел). Препоръчва се и добавяне на оборски тор, който осигурява необходимия азот. Това е, което помага да започне процеса на компостиране.

Покрийте купчината с материал, като найлоново фолио или старо спално бельо, за да запазите влагата. Можете да поливате купчината от време на време и да я обръщате на всеки две седмици.
Компостната купчина може да бъде заменена с по-прост и по-удобен метод - компостиране в изкоп.

Компостер за всяка нужда и възможност

Въпреки това, за да направите органичен тор, е много по-лесно и удобно да ползвате компостер. С прости думи, компостерът е контейнер за производство на тор. Той може да бъде с всякакъв размер и форма: от метален варел до доста компактна квадратна дървена конструкция. Нека да разгледаме основните видове компостери.

Пластмасов контейнер

Направата му е изненадващо лесна. Може да бъде с всякакъв размер, но се препоръчва използването на контейнери от 150 литра. Уверете се, че вашият контейнер има капак, който пасва добре. За постигане на бързи резултати е по-добре да използвате тъмен съд.

Пробийте много малки дупки в страните и дъното. Това ще помогне за оттичането на влагата и ще предотврати намокрянето на компоста.

Поставете слой от клонки, картон и слама на дъното на контейнера. Добавете хранителни отпадъци и след това слой зеленина. Продължете да попълвате в този ред, докато контейнерът се напълни.

Поставете на топло място. Обръщайте компоста всяка седмица или на всеки две седмици. Трябва да е готов за употреба в рамките на шест месеца.

Дървен компостер

Дървените компостери са практичен и естетичен вариант. Може да се направи от рециклирана дървесина, стари дъски или палети. Без значение какъв вид дърво изберете, важно е да не показва признаци на гниене. Средно един дървен компостер ще издържи от 5 до 10 години. Колкото по-дебело е дървото, толкова по-дълго ще издържи. Освен това можете да удължите живота на дървените компостери с няколко години, като третирате вътрешността и екстериора на дървото с органично масло (конопено или ленено).

Компостерите от дърво се предлагат в различни размери и стилове. Въпреки това, основата на всеки метод е да се създаде квадратен контейнер с капак.
Най-лесният начин да направите компостер от дърво е да използвате палети. За да направите това, ще ви трябват четири палети с еднакъв размер.

  • Подредете ги така, че да образуват квадрат и ги свържете с квадратни скоби.
  • Постелете с пилешка тел и покрийте основата с пластмасов лист, за да запазите съдържанието вътре в компостната купчина.
  • След това направете капак от твърдо парче дърво и го прикрепете към гърба на компостера с помощта на панти. Това ще запази компоста сух, когато вали.
  • Покрийте основата със слой кафяви отпадъци, като клонки, листа или картон, и след това започнете да запълвате със "зелени неща" - плевели, остатъци от зеленчуци, окосена трева, утайка от кафе. Това трябва да се редува със слоеве кафяво (клонки, паднали листа, слама, вестници, картон).

Объръщайте компоста с вила няколко пъти седмично и го поливайте, ако сместа изглежда суха.

След 4-6 месеца ще можете да използвате този компост във вашите градински лехи.

ВАЖНО: Използвайте само термично обработени палети (потърсете печат HT върху палета). Това означава, че няма риск от изтичане на токсични химикали в компоста. Избягвайте палети с надпис MB или SF, защото са третирани с пестициди или биоциди.

С червеи

Едно от най-добрите неща при компостирането с червеи е, че не изисква много място. Ако желаете, можете дори да организирате такъв компостер у дома. Всичко, от което се нуждаете, е кошче за боклук, спално бельо, специални червеи и постоянен запас от остатъци от храна. Червеите вършат цялата тежка работа.

За тези цели можете да закупите специални контейнери за вермикомпостиране. Но и обикновен пластмасов контейнер ще свърши работа. Можете да използвате и контейнер от дърво или друг материал.
Размерът на контейнера зависи от пространството, с което разполагате. Имайте предвид, че червеите се хранят в горните слоеве на субстрата, така че контейнерът не трябва да е твърде дълбок. Препоръчително е да започнете с контейнер с дълбочина 30-45 см. Добре е мястото да е влажно и тъмно, така че контейнерът също ще се нуждае от капак.

Така създавате и подходящи условия за червеите.

Не забравяйте да осигурите отвори за въздух и дренаж. За вентилация направете няколко дупки с бормашина в капака на контейнера и отстрани. Пробийте малки дупки и в дъното на контейнера. Можете да използвате тава или малко по-голям плитък съд за събиране на влага. Запечатайте дупките с мрежа за прозорци или плат, за да позволите циркулация на въздуха и да предотвратите излизането на червеите.

Настъргана хартия или картон, ленти от вестници и гниещи листа се използват най-добре като постелка. Накиснете постелята за 10 минути и след това я изцедете. Напълнете контейнера до половината с постеля и добавете специални компостни червеи. Тези същества са най-ефективни при производството на компост. Имайте предвид, че им трябва известно време, за да се установят, така че изчакайте няколко дни, преди да започнете да ги храните.

Поставете контейнера на място, защитено от екстремни температури. Идеалният температурен диапазон за компостиране на червеи е между 15 и 25 оC. Ако са на открито, винаги поставяйте контейнера на сянка и осигурете допълнителна изолация при ниски температури.

Хранете червеите със зеленчукови остатъци, плодове и зеленчуци (тиква, пъпеш и диня са особено популярни) и настъргани градински остатъци. Избягвайте цитрусовите плодове, които могат да бъдат твърде кисели и никога не ги хранете с риба, месо, солени или мазни храни. Не ги прехранвайте или кофата може да започне да мирише. Изчакайте, докато остатъците от предишното хранене изчезнат, преди да дадете нова порция.

Как да ускорите компостирането

За да бъде компостът с високо качество, трябва да знаете някои характеристики на процеса.

  • Редувайте зелени отпадъци (храна и градински отпадъци) с кафяви отпадъци (картон, клонки и слама). Това ще осигури добър баланс на въглерод и азот във вашия компост.
  • Поливайте компостната купчина, когато изсъхне, но внимавайте да не се намокри твърде много.
  • Използвайте богати на азот добавки като кръвно и костно брашно, за да ускорите процеса на компостиране.
  • Обръщането на компоста на всеки няколко дни ще помогне за аерирането му и разпределянето на влагата.
  • Уверете се, че контейнерът е плътно покрит, за да го предпазите и да предотвратите настаняването на плъхове, врани и подобни вредители във вашия компостер.

Компостирането е естествен процес, който изисква добра микробна активност за разграждане на органичната материя. Има специални добавки от микроорганизми, които действат върху твърдия материал, съдържащ се в органичната материя. Предотвратяват образуването на бучки и намаляват неприятните миризми. Добавянето на ускорители на зреене ще ви помогне да получите пълноценен, висококачествен компост възможно най-бързо.