Бездомните или диви котки, които обикалят свободно малките населени места и рядко се доверяват на хората да ги доближат често се срещат в дворовете на къщи – особено, ако се прави барбекю или се изхвърлят хранителни отпадъци. Често пакостят в дворовете и градините, кучетата ги гонят и лаят, но в много случаи стопаните на дворното пространство им оставят храна и вода, опитвайки се да се погрижат за бездомните четириноги. Много хора се замислят дали такива котки могат да бъдат опитомени и прибрани на закрито, особено за зимните студове, когато оцеляването на тези мъркащи животни е трудно, заради студа и липсата на храна по двора.

Безпризорните четириноги могат да бъдат опитомени, макар и трудно уловими. Това не е задача за хора, които бързо се отказват, изисква много време и търпение. Ако в двора ви е попаднала котка, която няма къде да отиде, няма кой да положи грижи за нея, то трябва да гарантирате нейната, но и вашата безопасност, като на първо място проверите здравословното ѝ състояние. Имайте предвид, че тъй като тези котки никога не са имали удоволствието да се сближат с човек по някакъв значим начин, те често смятат всички хора за големи хищници и обикновено не се страхуват да действат по съответния начин, като ви хапят, съскат или дори драскат или нападат по друг начин. Повечето са изплашени и просто бягат, но ако успеете да ги задържите, първото нещо което трябва да направите е да проверите дали страдат от заразни заболявания.

Не е препоръчително да се приближавате до котка, която изглежда болна, въпреки че вероятно искате да направите всичко възможно, за да помогнете. Ако дива котка се е появила случайно на задната ви врата, има голяма вероятност тя да е болна от бяс и е много по-безопасно да се обадите на местния център за контрол на животните и да избегнете риска да бъдете ухапани или одраскани и да се наложи медицинска помощ. Преди всичко е важно всеки, който обмисля опитомяването на дива котка, да знае, че това вероятно ще отнеме няколко седмици - или дори повече, ако сте намерили уплашено или сприхаво коте.

Има няколко фактора, които ще определят способността ви да опитомите дива котка, включително възрастта и характера ѝ, както и житейския опит, който е имала на улицата и предходни срещи с други хора. Но има едно нещо, което ние, хората, имаме в арсенала си и което значително ще увеличи шансовете да обучите дива котка - храната. Широко разпространено е схващането, че тези животни са опитомени на първо място, защото са се задоволили с идеята да имат достъп до редовна храна, затова не забравяйте да предлагате храна всеки ден по едно и също време и на едно и също място във вашия двор или веранда. Опитайте се обаче да не осъществявате зрителен контакт, когато забелязвате котката (подобно на кучетата, зрителен контакт може да се възприеме като заплаха). Вместо това останете неподвижни и тихи и седнете или застанете тихо в непосредствена близост, докато котето се храни. След няколко дни можете да започнете да говорите на котката със спокоен и успокояващ глас.

Ако ви се струва, че тя сваля бдителността си и започва да ви се доверява, опитайте да премествате храната малко по-близо до вас всеки ден. Можете също така да опитате да предложите няколко специални лакомства заедно с храната. Важно е да имате предвид, че няма да искате да докосвате котката, докато не сте напълно сигурни, че тя ще ви позволи. Когато сте готови да опитате, протегнете ръка, за да погалите котката, без да правите резки движения. Ако котката се отдръпне от докосването ви, дайте ѝ няколко дни, преди да опитате отново. Също така опитайте да дадете на котката предварително да помирише пръста или опакото на дланта ви. В крайна сметка можете постепенно да преминете към галене на котката и дори към нежното ѝ вдигане. Все пак не забравяйте винаги да измивате добре ръцете си след контакт с диви животни.