Кои са най-важните акценти, с които е добре да се съобразите

Преди време писахме защо е добре да засадите ягоди в края на лятото, какво място да изберете и как да подготвите почвата. Сега ще научете и следващите стъпки, включващи засаждането и грижите на растенията.

Стъпка 1. Подгответе разсада

Можете да купите разсад в специализиран магазин или разсадник, но внимавайте за качество на посадъчния материал. Той трябва да е чист от вирусни заболявания и видимо в добро „здраве".

Важно! Разсадът се продава с отворена или затворена коренова система (в отделни малки контейнери). Вторият вариант е по-оптимален за засаждане през лятото - такива растения ще се вкоренят по-бързо.

Препоръка!

Преди да купите посадъчен материал, внимателно проучете характеристиките на сорта:

  • обърнете внимание на времето на плододаване;
  • добива;
  • качеството на плодовете;
  • устойчивостта на болести и неприятели;
  • зимоустойчивостта.

Сортът трябва да бъде подходящ за вашия район

Можете също така да използвате собствен посадъчен материал, получен чрез разделяне на майчиното растение или чрез новите ластуни.

Важно! Независимо дали сте купили разсад или сте го отгледали сами, растенията трябва да са здрави, силни и с добра коренова система.

Качественият разсад е:

  • с най-малко три листа;
  • листата са гладки, сочни, зелени, без признаци на заболяване или увреждане от вредители;
  • диаметър на розетката - поне 7 мм;
  • корените да не са изгнили или сухи, т.е. да са жизнени;
  • кореновата система е влакнеста, дълга най-малко 7 см.

Ако използвате разсад от контейнер, първо полейте всяка кофичка, така че да се извади цялата „топчица", за да не се повредят корените.

Когато засаждате разсад, чийто корени не са защитени, трябва да внимавате да не ги изсушите. Такъв посадъчен материал трябва да бъде засаден възможно най-бързо.

Препоръка! Преди засаждане може да потопите корените във вода, след като добавите подходящ стимулатор на растежа.

Стъпка 2. Изкопайте ямки

Направете малки ямки с дълбочина 7-10 см в лехата, залейте ги с престояла вода и оставете да попие.

Стъпка 3. Засадете разсада

Когато засаждате растения със защитен корен, внимателно извадете разсада от контейнера и го поставете в ямката заедно с почвата около корените.

Уверете се, че точката на растеж е на нивото на почвата, не трябва да бъде покрита с почва, тъй като може да загине. Запълнете с още почва и уплътнете леко с ръце.

Преди да засадите растения с незащитена коренова система, внимателно разположете корените. Те не трябва да се огъват или да стърчат на повърхността на почвата.

Стъпка 4. Полейте и мулчирайте лехата

След засаждане полейте ягодите с престояла вода, като избягвате да попада върху листата. Мулчирайте лехата с окосена трева, слама, торф и изгнили дървени стърготини.

Внимание! При горещо време не забравяйте да засенчите насажденията.

Грижа за растенията след засаждането

В началото ягодите ще се нуждаят от редовно поливане, особено ако времето е по-топло. През първата седмица растенията се поливат ежедневно. Използвайте само престояла, хладка вода. Необходимо е растенията да се поливат в корена, като се избягва попадането на влага върху листата.

След това честотата на поливане се намалява до 2-3 пъти седмично, като количеството на водата се увеличава. Основното правило е, че почвата трябва да има време да просъхне между поливанията, но не и да изсъхне напълно. Ако не сте мулчирали насажденията, след поливане е необходимо да разрохквате почвата, така че на повърхността й да не се образува дебела кора, което ще попречи до корените да достига кислород.

Когато се появят плевели, трябва да изчистите. И с наближаването на зимата може да се наложи младите растения да бъдат защитени от замръзване.