За земеделските производители ще бъдат отворени приеми за подкрепа за застрахователни премии.

Това предвиждат промени в Закона за подпомагане на земеделските производители, приети на първо четене днес.

Законопроектът е изготвен от Министерството на земеделието и храните поради необходимост от привеждане на действащата нормативна уредба в съответствие с правото на Европейския съюз.

С промените ще се даде възможност за земеделските производители да бъдат отворени приеми за подкрепа за застрахователни премии.

"Климатичните изменения достатъчно ясно показват, че са нуобходими генерални промени в правилата, в задълженията да има застраховки. Ние не можем да продължим по досегашния принцип държавата да обезщетява пропаднали площи, защото от една страна държавната помощ е само за 100 процента, а от друга - очевидните климатични изменения водят до щети при много земеделски стопани и трябва при всички случаи да търсим механизма на застраховането", обясни Десислава Танева при приемането на законопроекта в комисия.

По думите ѝ европейското законодателство ни дава много ясни права това да се случи в обхвата на европейския бюджет и Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027.

Промените дават възможност и отчисленията от 25% да се предоставят за държавни помощи.