Кучетата се задъхват по няколко причини, много от които са нормални и не изискват човешка намеса. Въпреки това учестеното дишане може да е свързано с тревожност или здравословни проблеми. Преди да се опитате да успокоите това състояние, знайте, че може да е напълно нормално. Кучетата естествено се задъхват, за да охлаждат телата си чрез обмен на въздух. Това е и нормално поведение, свързано с упражнения и вълнение. Успокояващите методи могат да помогнат на кучетата да се отпуснат и да се охладят по-бързо. Но ако кучето ви диша учестено и проявява някакви признаци на заболяване, трябва да се свържете с ветеринарен лекар.

Ето как да успокоите дишането на четириногия си другар, както и как да разпознаете физическите и поведенческите проблеми, които налагат посещение при ветеринарен лекар:

  • Запазете спокойствие. Ако се паникьосвате, кучето може да улови тези емоции и да се стресира. Говорете му с тих и спокоен глас и го уверете, че е в безопасност.
  • Бъдете близо, присъствието ви ще повлияе успокояващо. Кучетата усещат нашите емоции, като разчитат изражението на лицето и езика на тялото ни. Поемете дълбоко въздух и се опитайте да се отпуснете.
  • Охладете кучето. Осигурете прясна, хладка вода на добре проветриво и сенчесто място. Можете също така да намокрите четириногото с хладка вода (не прекалено студена) и да насочите към него вентилатор, за да ускорите процеса на охлаждане. Никога не го потапяйте във вода, ако то е притеснено или изглежда, че не осъзнава заобикалящата го среда.
  • Осигурете място за почивка. Изберете тихо и прохладно място за почивка, например кошарата или любимото легло в слабо осветена стая.
  • Масажирайте или галете любимеца. Освен ако не изглежда да изпитва болка или не обича да бъде докосвано, лек масаж или любящо галене и почесване могат да му помогнат да се отпусне.
  • Опитайте успокояващи средства. Няколко вида продукти могат да помогнат на кучетата да се отпуснат, включително дрехи, които насърчават релаксацията, и феромони. Никога не давайте нищо през устата, ако се опасявате, че кучето ви е в дихателна недостатъчност или ако изглежда, че не е напълно наясно със заобикалящата го среда.

Задухът не е равнозначен на учестено дишане.

Ако кучето изпитва затруднения с дишането,

то може да изпъне шията си и да държи лапите си далеч от тялото, за да позволи на гръдния кош да се издига и спуска повече. Може да се наблюдават и значителни движения на корема. Ако видите, че диша по този начин, заведете го в най-близкия отворен ветеринарен кабинет или в спешно лечебно заведение. Същото важи и ако забележите сериозен признак за тревога като подут корем, колапс, загуба на съзнание, липса на реакция, сини, сиви или бледи венци, болка, неспособност за придвижване, висока температура. Дихателната недостатъчност изисква спешна медицинска помощ. Ако сте обезпокоени от начина, по който кучето ви диша, незабавно потърсете ветеринарна помощ. При спешно откарване във ветеринарната болница кучето може да бъде поставено в кислородна камера или да му бъде даден кислород през носа. Ако учестеното дишане е свързано с топлинно изтощение или топлинен удар, екипът внимателно ще го охлади. Ветеринарният лекар може да даде и успокоително. В същото време лекарят ще проведе диагностични тестове, за да оцени състоянието и да потърси специфични проблеми. По-нататъшното лечение ще зависи от причината за учестеното дишане и може да включва медикаменти и/или операция.

Причини

Дишането на здрави кучета в покой е 40 или по-малко вдишвания в минута и не трябва да е учестено или затруднено. Кучетата могат да дишат по-бързо от обичайното по много причини, като някои от тях са по-сериозни от други:

Активните кучета могат да дишат по-бързо, за да вкарат повече кислород в белите си дробове и да наситят по-добре мускулите с кислород, докато играят. Също така трябва да се задъхват, за да се охлаждат, а когато се упражняват, те трябва да отделят повече топлина в сравнение с времето, когато са в покой.

  • Болка. Когато кучетата изпитват болка, те невинаги го показват. Задухът може да бъде един от най-незабележимите признаци на болка.
  • Стрес и безпокойство. Учестеното дишане също може да бъде знак, че кучето е стресирано, но трябва да прецените езика на тялото и жестовете на муцуната, за да се уверите, че не става въпрос за нещо друго. Други признаци на стрес и безпокойство са облизването на устните, отклоняването на погледа от това, което предизвиква стрес, свръх вниманието към заобикалящата среда и когато можете да видите само малка част от бялото на очите.
  • Топлинно изтощение или удар. Тъй като кучетата се задъхват, за да регулират телесната си температура, ако кучето е прегряло от престой навън в горещ ден, то ще цели да се охлади. Ако не успее, може да получи животозастрашаващ топлинен удар.
  • Обратно кихане. Така се нарича начинът на дишане, което звучи като хъркане, подсмърчане, хълцане или хрипове. Обикновено не е сериозно и е често срещано при кучета от по-малки породи, като ши цу, йоркширски териери и мопсове. Въпреки че може да звучи плашещо, обратното кихане обикновено е краткотрайно и или се получава от вдишване на дразнител, или просто четириногото е развълнувано от нещо.
  • Трахеален колапс. Някои кучета от дребни породи, като чихуахуа, йоркширски териери и мини пудели, са склонни към колапс на трахеята. Това е състояние, при което трахеята или дихателната тръба се стеснява или колабира при вдишване, създавайки стесняване на дихателните пътища. Това може да ограничи способността на кучето да вдишва въздух и да доведе до увеличаване на дихателните усилия, както и до характерен тръбен звук.
  • Ларингеална парализа. Лабрадор ретривърите са предразположени към това състояние, при което хрущялите на ларинкса се парализират и вече не могат да се прибират или разширяват по време на дишане. Вместо това дихателните пътища се стесняват. Това може да доведе до дрезгав звук при дишане, както и до по-бързо дишане, непоносимост към топлина и промяна в звученето на кучешкия лай.
  • Сърдечна недостатъчност. Кучетата със сърдечна недостатъчност могат да имат ускорена дихателна честота и повишено дихателно усилие. Когато кучето е в сърдечна недостатъчност, сърцето му не може да изпомпва адекватно кръвта към белите дробове и тялото. Това може да доведе до претоварване на съдовете в гръдния кош, което след това води до просмукване на течност в гръдната кухина, известно като плеврален излив. Това може да окаже натиск върху самите бели дробове и да им попречи да се надуят докрай. Кучето ще диша по-бързо, за да компенсира това.

Немска овчарка се охлажда с учестено дишане
Немска овчарка се охлажда с учестено дишане