Как да помогнете на растенията, ако има такъв проблем

Само няколко седмици след като сте засадили доматите на постоянно място, то те вече трябва да образуват плодове. Понякога обаче цветове има, но няма завръзи. Какви са възможните причини за този проблем?

Всъщност няма много причини за това доматите да цъфтят, но да не завръзват. В известен смисъл, ако растенията нямат достатъчно вода или храна, те те дори няма да образуват цветове. Но цветове има, което означава, че не е въпрос на грижи.

Неправилна температура

През лятото оранжерията става най-горещото място в градината и въздухът в нея се прегрява. При липса на вентилация температурата в оранжерията може да достигне 40°C или дори повече.

Начинаещите градинари трябва да знаят, че доматеният прашец става стерилен още при 30-32°C. Тоест има цветове, но не можете да очаквате образуване на завръзи, дори в оранжерията да има опрашващи насекоми.

Решение:

0 За да се избегне прекомерната температура, растенията трябва да бъдат засенчени чрез опъване на бял покривен материал под тавана и по протежение на южната страна.

0 Освен това оранжерията трябва редовно да се проветрява и в нея да се поставят няколко контейнера с вода, за да се акумулира топлината.

Не забравяйте, че идеалната температура за доматите е 20-25°C.

Повишена влажност на въздуха

С влажността на въздуха също не е толкова просто. Тя не трябва да бъде повече от 70%. В противен случай прашецът върху доматите се „слепва" на бучки и пада, т.е. става неефективен.

Ето защо трябва да поливате доматите рядко, но обилно. Това се прави сутрин и в корена. Още по-добре е почвата под тях да се мулчира, за да се сведе до минимум изпарението.

Кондензът, който се образува, е вреден за доматите, тъй като се превръща в идеална среда за размножаване на болести.

Така че в оранжерията е препоръчително да имате не само термометър, но и хигрометър и винаги да наблюдавате техните показания.

Липса на опрашване

Зад плътно затворените врати на оранжерията цари не само спокойствие, но и пълна липса на насекоми. Това означава, че просто няма кой да опраши доматите. Ако не можете да привлечете пчели, земни пчели и други полезни насекоми и нямате време да проветрявате, ще трябва сами да поемете ролята на опрашител.

Сутрин и вечер отидете в оранжерията и леко разклатете клончетата с цветове, така че прашецът да падне от тях.

Наличие на колтуци

В природата доматът е голям многогодишен храст. И затова растението се стреми с всички сили да постигне естествено състояние, без дори да „подозира", че в нашите ширини ние го отглеждаме като едногодишно растение. Затова плододаването не е включено в „плановете" на растението за близко бъдеще, но натрупването на зелена маса е много важно.

Колкото повече подхранвате с органични и минерални торове, толкова по-активно ще расте доматеният храст. Затова оформянето на растението ще помогне на домата „да поеме" по правилния път, т.е. до определен етап да развие достатъчно листна маса, която да храни плодовете, но по-късно целта е насочена именно към тях – да са повече и с по-добро качество.

Ето защо премахването на колтуците, които израстват в основата на разклоненията, трябва да се извършва още с появата им. Колкото са по-малки, толкова е по-лесно е, а и не се образуват рани по стъблото.

Дефицит на бор

Борът стимулира цъфтежа, образуването на плодове и семена. Ето защо недостигът на бор рязко намалява продуктивността на растенията.

Тъй като в почвата има много малко от елемента, а и е трудно за растенията да го усвоят, това означава, че трябва да внесете елемента чрез листно подхранване.

За да знаете:

От недостиг на бор най-много страдат домати, ягоди и ябълки.