Главестото зеле се отглежда в почти всяка градина. То е сравнително невзискателна култура, която иска по-малко грижи и понася добре студа. Но за да получите силни, здрави глави зеле, които могат да се съхраняват дълго време, трябва да спазвате основните правила.

Ако искате да имате зеле през целия сезон, препоръчително е да засадите сортове с различни периоди на зреене. За лятото е подходящо ранно зеле с нежни и сочни листа, а за съхранение - по-късно.
След като сте решили кои сортове зеле предпочитате, трябва да изберете подходящо място за засаждане, да подготвите лехата, да отгледате или купите разсад и, разбира се, правилно да се грижите за растенията през цялата вегетация. Така че, за да получите добра реколта от зеле, трябва да следвате 7 основни правила.

1. Подготовка на лехата

Мястото, подходящо за засаждане на зеле, трябва да е добре осветено. Най-добрите предшественици на културата са зеленчуците, които са подхранвани с органични и минерални торове и дървесна пепел.

  • Ранното зеле се засажда след краставици, лук, чесън, домати и моркови.
  • Късните сортове идват след ранни картофи, кореноплодни зеленчуци, бобови растения, краставици, тиквички и др.

Внимание! Зелето се отглежда на същата леха не по-рано от 4-5 години.

Препоръчва се почвата да е плодородна, глинеста, която задържа добре влагата.

От съществено значение е и киселинността на почвата (рН) да е неутрална или леко алкална - pH 6,5-7,2.

2. Здрав и силен разсад

Може да си отгледате сами разсад или да си купите. Имайте предвид, че семената на зелето покълват доста бързо – за около 2-3 дни. Така че трябва да съобразите времето с това кога растенията ще се засадят на постоянно място в градината.

Семената се засява в единични съдове или се прави гъст разсад, който обаче е необходимо да се пикира. Пикирането се извършва след появата на 1-2 истински листа. Когато презасаждате, трябва да се уверите, че основният корен на разсада не се огъва нагоре, както и че почвата не покрива растежния връх.

3. Засаждане

Зелевият разсад трябва да има 5-6 добре развити листа. Около 10-14 дни преди засаждането, изнесете разсадните табли навън, за да привикнат растенията към температурните промени.

Зелето може да се засажда по различни схеми, затова е добре да пазите опаковката на семената, където се дават препоръки за разстоянията. На дъното на ямката се поставя шепа пепел и компост/вермикулит, след което разбъркайте добре с почвата и полейте.

При засаждането растението се поставя в лехата заедно с почвата около корените, за да се прихване по-лесно. След допълване на почва леко натиснете в зоната на корените, за да уплътните.

Препоръка! Ако е възможно засадете зелето в облачно време, защото разсадът е по-чувствителен на силното слънце.

При нужда през първите 3-4 дни след засаждането предпазвайте зелето от ярко слънце и силен вятър.

4. Напояване

Зелето е влаголюбива култура, добре е почвата в кореновия слой винаги да е умерено влажна. При горещо време поливайте през 2-3 дни, а при хладно - веднъж на 5-7 дни на лека песъчлива глинеста почва и веднъж на 10-12 дни на по-тежка глинеста.

За да се намокри почвата на дълбочина 20-30 см, едно възрастно растение ще се нуждае от средно 5 литра вода.

Важно! Не позволявайте почвата в лехата да изсъхне. Неравномерното овлажняване често води до напукване на главите на зелето.

5. Подхранване

Балансираното торене е гаранция за добра реколта от зеле.

Един от най-добрите торове за зелето е калциевият нитрат. Той съдържа азот и калций, разтворим е във вода и има алкална реакция. Елементите се усвояват лесно от кореновата система, което позволява на зелето да се развива бързо и да образува плътни зелки.

През сезона кореновото хранене на зелето се извършва на всеки 2-3 седмици, като се комбинира с поливане. Препоръчително е да се прилагат както минерални, така и органични торове.

6. Вредители

За съжаление, зелевата култура се напада от много болести и неприятели. Затова е важно редовно да преглеждате растенията и при необходимост да вземате мерки.

Съвет! За да създадете допълнителна защита от вредителите, засадете растения, които произвеждат фитонциди - чесън, невен, кимион, кориандър и др.

7. Прибиране
Желателно е зелето да се прибира в сухо време. Ден преди това можете да премахнете пожълтелите и повредени долни листа. По-добре е да отрежете главите на зелето, като оставите 3-4 см от пънчето и няколко покриващи листа. Глави зеле с повреди и признаци на заболяване не са подходящи за съхранение, те трябва да бъдат използвани за кратко време.



За да запазите влагата, мулчирайте лехата със сено, слама или дървени стърготини. Под слоя мулч почвата става рохкава и проветрива, полезните микроорганизми активно се размножават в нея, повишавайки плодородието й.
За да запазите влагата, мулчирайте лехата със сено, слама или дървени стърготини. Под слоя мулч почвата става рохкава и проветрива, полезните микроорганизми активно се размножават в нея, повишавайки плодородието й.