Подхранете растенията с калиева тор

  •  От средата на август започна засяването на спанака. Градинарите, които не са го направили, трябва да си купят подходящи сортове - с по-къс вегетационен период. За 10 кв. м ще са ви необходими около 2-2,5 г семена.
  • Продължава да се засява салата за късно производство. За да се подобри кълняемостта на семената и да се ускори поникването им, може предварително да ги поставите за кратко време във вода – за не повече от едно денонощие.

Семената се засяват в добре овлажнена и рохкава почва.

Разсадът е готов за около месец, когато растенията трябва да се засадят на постоянно място.

Зимна ряпа

През лятото се засява зимната ряпа. Така че градинарите, които още не са го направили, може да засеят, за да се подсигурят от кореноплодния зеленчук. Имайте предвид, че ряпата е сред най-витаминозните растения, които се консумират през зимния период.

Какво да имате предвид още:

  • Видът не понася добре горещините затова се отглежда като късно култура.
  • Преди сеитбата почистете мястото от растителните остатъци на предшественика и обработете добре.
  • Ако почвата е суха, полейте и оформете ниски лехи.
  • Засейте на ръка. Разстоянието между редовете е 30-40 см, а дълбочината - около 2-3 см.

Дайкон – японска разновидност

Японската ряпа или т. нар. дайкон вече се среща и в любителските градини. Тази ряпа има отлични вкусови качества. Коренопродът е бял, много сочен и свеж, не люти и не горчи.
Технологията на отглеждане е като на останалите видове ряпа. Повечето градинари са сели ряпа, така че няма да се затруднят да се справия и с дайкона.

Отглежда се като лятно-есенна култура.

Засейте:

  • Върху почвата разхвърляйте малко добре разложен оборски тор и прекопайте на дълбочина 15-18 см.
  • Оформете ниски лехи, с ширина 1-5-2 м. Ако почвата е много суха, полейте.
  • Засейте при разстояние 50-60 см между редовете, а дълбочината да е 2-3 см.
  • При оформяне на 2-3 листа, проредете, така че разстоянието между две растения да е 10 см.
  • Грижите са като за останалите видове ряпа.

Калият влияе върху узряването

Елементът калий е един от основните макроелементи за културните растения. Той има важна роля за поддържане на тургор и на осмотично налягане в растителния организъм. Освен това е необходим за образуването на плодовете и за активиране на асимилационните процеси.

Макроелементът е особено важен когато има чести валежи и недостатъчно слънце. Тогава калият повишава устойчивостта на зеленчуковите растения към някои болести.

Предимства, когато се внася:

  • Влияе много добре за по-ранното узряване на зеленчуците.
  • При наличие на елемента в почвата, той потиска едностранчивото азотно торене, което не е благоприятно за растенията.
  • Повишава устойчивостта на културите към гъбни заболявания.
  • Ако елементът липсва, растежът на растенията значително се забавя.

Домати

Растенията трябва редовно да се поливат, тъй като в този период те се нуждаят от повече вода. Препоръчително е да ги подхраните чрез шербетуване.

При по-късните домати най-важните грижи са поливане и окопаване, както и колтучене. Задължително се извършва растителна защита срещу основните болести – мана и алтернария, както и срещу някои вредители – листни въшки, нощенки и други, според нападението през годината.

Тъй като берете, внимавайте какви пестициди използвате. Препоръчително е да третирате с такива, които имат къс карантинен срок.

Важно!

Внимавайте за недостиг на калций, тъй като се проявява върхово гниене по плодовете.

Зеле

Това е една от културите, на които много добре се отразява торенето с оборски тор, т.е. шербетуване. Благодарение на него се получават много по-големи и качествени зелки.

За 1 дка зелево насаждение са необходими около 1-1,5 тона оборски тор.

Краставици

Зеленчуковият вид има големи изисквания към водата. Най-големите потребности са в периода на цъфтеж и плододаване. Затова тогава трябва да се правят по-чести поливки.

Дефицитът на вода при краставиците води до стрес, който се изразява в повишаване на съдържанието на веществата, които предизвикват горчивия вкус на краставиците.

Краставиците растат бързо, затова в зависимост от условията и типа на почвата, за една седмица имат нужда от 25 до 50 л/кв. м вода. Поливането се определя според температурите.

Важно е почвата да се поддържа постоянно влажна.

Мулчирането на краставиците също помага за борбата със стреса, при недостиг на влага и повишава добивите. Мулчът не само запазва влагата в почвата, но пречи и на растежа на плевелите.

Внимание!

Краставиците не обичат жаркото слънце. Високите температури не само оказват влияние на качеството на плодовете, но и увеличават броя на мъжките цветове.
За да не горчат краставиците, осигурете им равномерна почвена влага