Подсигурете се за следващия сезон, набавете си сами посевния материал

Ако сте запален градинар, тогава ще се насладите на процеса на събиране и подготовка на семената. Разбира се, така ще спестите и немалко средства. Но може би основното предимство е, че ще знаете точно какво ще расте в градината ви през следващия сезон
Ще съберете и след това ще засеете семената на растения от точно тези сортове, които харесвате най-много – и като реколта, и най-вече като вкус.

По принцип дори начинаещите градинари могат да събират и съхранят семена. Разбира се, всяка култура има своите особености.

А ето и от кои зеленчукови видови може да съберете семена:

Домати

Без съмнение те са най-важната култура във всеки двор. Ако сте си харесали някои домати, трябва да изберете големи и зрели плодове, които се намират в долната част на растенията.

За целта нарежете измитите плодове на няколко части, внимателно изстискайте съдържанието им върху чиста чиния, в някои случаи е по-удобно да премахнете семената с чаена лъжичка. Накиснете семената в малко количество вода за два дни, изплакнете ги и ги изсушете върху салфетка или кухненска хартия. Поставете сухите семена в платнена или хартиена торбичка, етикетирайте я и я съхранявайте на хладно и сухо място.

Важно!

Имайте предвид, че могат да се събират семена само от сортове. Хибридите не са подходящи за това, тъй като във второто поколение се получава разпадане на характеристиките, т.е. не се получават същите резултати.

Моркови

За да съберете семена от кореноплодния вид, оставете няколко моркова да презимува в градината (разбира се, ако няма риск от замръзване на културата във вашия регион).

По-сигурен вариант е да изберете здрави кореноплоди, да отрежете върховете им, оставяйки 1,5-2 см и да ги поставите в съд със сух пясък. В края на зимата прехвърлете избраните екземпляри на топло място, за да започнат да покълват. След като покълнат, трябва да отрежете челото с дължина около 5 см и да го засадите в саксия.

Когато настъпи топло време през пролетта, растенията се презасаждат в открита леха. След образуването на семенните кошнички, изчакайте семената да узреят и внимателно ги съберете. Те трябва да се съхраняват в хартиена или платнена торба на хладно и сухо място.

Пипер

За да получите семена от пипер от определен сорт, събирайте ги само от онези плодове, които са расли отделно, където не може да се случи кръстосано опрашване с растения от други сортове. Трябва да изберете здрави чушки, които външно най-много отговарят на описанията на сорта.

За да се сдобиете със семена, внимателно срежете капачето на чушките и отделете ципата със семената. Семената се поставят върху чиния или хартиена салфетка за 7-10 дни, докато започнат да се отделят лесно. Съберете ги в хартиена или платнена торбичка и я поставете на хладно и сухо място.

Краставици

Не всяка краставица е подходяща за събиране на семена. За висококачествени семена определено трябва да изберете екземпляр от силно и здраво растение, за предпочитане от странична издънка от първи ред.

Важно!

Семената на краставиците се вземат, когато дръжката изсъхне и зеленчукът промени цвета си на жълт или дори светлокафяв.

За да съберете семена, отстранете 1/4 от стъблото на краставицата със семена и нарежете самия плод по дължина. Отстранете семената, поставете ги върху чиста и суха чиния и покрийте със салфетка. Оставете ги така за 2-3 дни. След това добавете малко вода към ферментиралата маса и разбъркайте.

Качествените семена трябва да останат на дъното, докато празните семена и излишната каша трябва да изплуват на повърхността. Съберете всичко отгоре и повторете процедурата отново. Поставете останалите семена върху кърпа и оставете да изсъхнат за 2-3 дни, като ги обръщате веднъж на ден.

Семената от краставици трябва да се съхраняват в хартиена или платнена торбичка на хладно и сухо място.

Репички

При прибиране на реколтата оставете в градината няколко силни и големи растения. До средата на септември те ще стрелкуват и ще започнат да цъфтят. Когато семенните шушулки пожълтяват, извадете растението от земята и го преместете на добре проветриво място и го оставете там за няколко седмици. Когато семената узреят, ги съберете в хартиена или платнена торбичка.

Можете да получите семена от репички и по друг начин. Още през юни изберете няколко големи екземпляра, извадете ги от почвата, скъсете корена до 3-4 см, отстранете всички странични листа, оставете само 3-4 листа в средата. Незабавно засадете кореноплодите в почвата и ги полейте. Когато растението цъфне, повторете всички стъпки, както в първия вариант за събиране на семена.

Патладжан

Изберете красиви и здрави патладжани, маркирайте ги и ги оставете в градината до пълното им узряване. Преди настъпване на студеното време ги откъснете от растението и ги оставете да узреят при стайна температура за още един месец.

За да съберете семките, разрежете патладжана по дължина и с лъжица загребете потъмнелите и втвърдени семена и ги поставете в съд със студена вода. Отстранете всичко, което изплува на повърхността и повторете процедурата няколко пъти, докато във водата останат само чисти семена. Поставете ги върху салфетка и изсушете за 5-7 дни.

Съхранявайте семената от патладжан в хартиени или платнени пликове на хладно и сухо място.

...

Тикви

След прибиране на реколтата, поставете тиквата в топла стая за около месец (съхранявайте плодовете на ранните сортове малко по-малко, късните сортове малко по-дълго).

Семената на тиквата се отстраняват лесно, но тъй като са „оплетени" с нишки трябва да се почистят, а след това да се поставят в студена вода и да се изплакнат. Изсушаването им става върху хартиена кърпа

Тиквените семки трябва да се съхраняват в тъмно и сухо помещение с температура на въздуха до 16°C.

.

Грах

Ако ще събирате семена от грах, трябва да оставите желания брой шушулки в долната част на растението. Изчакайте достатъчно време, докато покафенеят и изсъхнат. След това отрежете растението до корена, разделете го на китки, завържете ги и ги окачете да съхнат на проветриво място за 10-14 дни. След това изберете най-тежките шушулки и извадете семената от тях, изхвърлете малките, а останалите изсушете на стайна температура.

.

Зелен и зрял фасул

Процесът на събиране на семена от зелен и зрял фасул е подобен като при граха. След узряване на повечето шушулки растенето се подрязва (при високостъблените сортове), разделя се на китки и се суши на проветриво място.

Ако времето е топло можете да оставите растението в лехата, но под него трябва да поставите кърпа или друг подходящ материал и когато шушулките се отворят сами, те ще паднат върху „постелката".

За семена трябва да се избират здрави зърна без признаци на увреждане. Те трябва да се изсушат допълнително за известно време, като се поставят върху хартия или плат.

Съхраняват се в хартиени или платнени торби в сухо и проветриво помещение.

...

Лук и чесън

Добре е предварително да решите какви семена от лук искате да си произведете, т.е. от кои сортове. За целта се избират големи и здрави луковици. През пролетта те се засаждат на открито в градината. За предпочитане е отделните сортове лук да са разположени на различни места, за да избегнете кръстосано опрашване.

За растенията се полагат основните грижи: плевене, разрохкване на почвата, поливане. Когато цветоносите, които съдържат семената станат високи, не забравяйте да ги завържете. Около два месеца след началото на цъфтежа можете да започнете да събирате семена: това трябва да става постепенно, докато узряват.

За да ускорите процеса, издърпайте леко луковиците от земята. По-добре е да режете семенните „глави" в сухо време. След изрязването семената се нуждаят от известно време да изсъхнат.

Семената, които първи започват да падат, са най-добрият посевен материал.
.

Картофи

Може да ви изглежда странно, но и картофите могат да се отглеждат от семена. Този процес обаче е дълъг и трудоемък, затова почти не се практикува от градинарите.

Ако все пак решите да си отгледате картофи от семена, ето какво трябва да имате предвид.
През лятото се събират зрели плодове от картофи. Те се изсушават върху хартиена кърпа и се поставят в платнена торба. Съхраняват се в хладно и сухо помещение до пролетта.

През април засейте семената, за да отгледате разсад. След като се появят две същински листа, пикирайте растенията в отделни съдове.

Обикновено в края на май растенията могат да бъдат засадени на открито в градината. До август картофите образуват малки (само 20-40 грама) грудки. Те трябва да бъдат извадени и да се съхраняват до следващата пролет, като обикновените картофи за посадъчен материал. През следващия май грудките се засаждат в открити лехи и през есента ще дадат реколта.