Окосена трева, плевели, компост, дървесна пепел, т.е. всичко, което по принцип се изхвърля, влиза в употреба

Доматите, които получават всички необходими хранителни вещества, се развиват бързо и образуват много плодове, страдат по-малко от болести и неприятели. Ето защо през лятото градинарите не трябва да забравят за подхранването им. Разбира се, важно е, торове да се прилагат разумно, за да не се стигне до негативи за почвата и растенията.

За подхранване на домати можете да използвате както минерални торове, така и органични, а също и домашно приготвени отвари, разтвори и т.н.

Честотата на торене и съставът на тора зависи от различни фактори:

  •  вид на почвата;
  •  състояние на растенията;
  •  вегетационен период;
  •  какви торове са внасяни в почвата през есента, както и при засаждането на доматите. кореново и листно подхранване.

Органичните торове са много подходящи, защото не само осигуряват на растенията необходимите хранителни вещества, които са в достъпна форма, но и подобряват характеристиките на почвата, както и микробиологичните процеси в нея.

Напоследък в практиката се налагат все повече течни органични торове, които много бързо се усвояват от растенията и дават незабавен ефект.

Течните органични торове, които може да са готови (купени от специализираните магазини, като вермикомпост, както и много други, направени от различни суровини), или домашно приготвени (разтвори от билки и други растения, от растителна пепел, птичи тор, червеи и др.), се разпределят равномерно в почвата и се усвояват добре от кореновата система на растенията. Ефектът от тези торове се забелязва почти веднага - растенията стават по-силни и плодовете узряват по-бързо.

Течен компост

Това е разтвор, приготвен от зелени растения или компост. За приготвянето му могат да се използват различни растителни видове: глухарче, коприва, хвощ, репей, житна трева, пелин, детелина, пирей и други плевели. Течният компост е много ценна добавка, тъй като съдържа голямо количество вещества, стимулиращи растежа, а също макро- и микроелементи.

Как може да го направите?

Най-удобно за течния компост е да си осигурите по-голям съд – бидон, каца или друг подходящ. Може да използвате окосени растения, но е по-добре те да са с корените и дори с почвата около тях. По този начин се внасят повече полезни микроорганизми в разтвора. Ако плевелите вече имат семена, това не е проблем, тъй като по време на процеса на ферментация семената ще загубят своята жизнеспособност.

Процедира се в следната последователност:

0 Поставете съда на слънчево място в градината.

0 Сложете зелената маса вътре.

0 Сипете вода, като не пълните догоре.

0 Препоръчително е периодично да се разбърква тора. Около 7-10 дни след началото на ферментацията, разтворът е готова.

Трябва да знаете, че зеленият тор има много неприятна миризма, а растенията ще са в полуразложено състояние. За да се неутрализира частично специфичната миризма, може да се добави валериан.

Друг съвет, който дават специалистите е, за да се ускори процеса на разграждане на зелените растения и да стане торът възможно най-полезен за културите и почвата, да добавите към течността препарат на база триходерма. Може да попитате в агроаптеката, в която пазарувате, за продукти с Trichoderma veride, Trichoplant, Trichocin и др.

Преди третиране:

Не може да използвате готовата смес за директно торене. За да приготвите работен разтвор, разредете 1 литър от сместа в 10 литра вода. С така приготвения разтвор вече може да поливайте растенията в корена – около 1-2 литра.

Ферментирала окосена трева

С окосената трева от моравата може да приготвите органичен тор. За целта след като сте окосили тревата с косачка или тример, съберете я на купчина и я покрийте с черен найлон. Ако няма много трева, можете да я поставите в черни торби и да ги завържете.

При слънчево време процесът на ферментация ще започне почти веднага. При дневни температури между 23-27°C, тревата може да се използва в рамките на два дни. Под въздействието на собствените си ензими и термофилни бактерии, тревата започва да „гори", затопляйки се до температура от 60-70° C. При такива условия умират семената на плевелите и патогените на различни заболявания, както и насекомите вредители и техните ларви, които могат да попаднат върху растенията.

Веднага след като окосената трева от зелена стане жълто-кафява, със специфична миризма, е време да приготвите течен тор.

За целта напълнете една четвърт от по-голям съд с ферментирала трева, покрийте със престояла вода и оставете за няколко часа. Това време е достатъчно, за да получите смес с цвят на силен чай.

Непосредствено преди торенето, полейте с малко вода лехата, а след това използвайте ферментиралата трева, като използвате приблизително 1 литър за всяко растение.

Компостен „чай"

За подхранване на растенията може да се използва запарка от зрял компост. Разтворът може да се приготви с или без аериране (насищане с въздух). В получената течност активно се размножават полезни бактерии, които „лекуват" почвата и ускоряват разграждането на органичната материя.

За приготвяне на сместа се използват 1 кг компост/вермикомпост, които се изсипват в 10 литра престояла вода. Разбърква се и се оставя на топло място за 8-10 часа. Резултатът е кафява емулсия, която съдържа голямо количество хранителни вещества и хуминови съединения.

Освен обикновен „чай", може да си направите и газиран.

Рецептата е: 1 кг компост или вермикомпост, 50 г захар или 100 мл конфитюр. Съставките се прибавят към 10 литра престояла вода, като всичко се разбърква добре. След това поставете компресор (аератор за езера и аквариуми) в разтвора, включете и го оставете за около ден. При горещо време (при температура на въздуха около 30°C) е достатъчно да се извърши аерация за 16-18 часа. Получената смес трябва да се използва за напояване на доматите веднага след приготвянето й, като дозата е 1 литър на растение, като почвата предварително е полята.

Растителна пепел

Растителната пепел съдържа голямо количество калий, калций, както и силиций, фосфор, магнезий, желязо, сяра, бор, манган и други хранителни вещества в достъпна за растенията форма. Само че там няма азот - той гори заедно с въглерода.

Пепелта е особено подходяща за подхранване на доматите през втората половина на вегетационния им период, когато растенията се нуждаят най-много от калий. Въпреки това, този тор трябва да се прилага внимателно, за да не алкализира почвата и да блокира други хранителни вещества.