При нефиксиран приход рентата трябва да е плаваща и според сезона да е между 40-60 лева/дка, смята той

Земеделският производител от Добрич и носител заедно с баща си Станимир на приза "Агробизнесмен на България" за 2013 г. Недялко Статев не крие притесненията си за състоянието на пролетните култури.

„Слънчогледът е култура, която е по-издръжлива на суша. Вероятно ще има някакъв добив, няма да е съвсем зле. При царевицата се наблюдават много различни ситуации. Особено царевици, които цъфтяха по време на високите температури миналата и по-миналата седмица на практика ще са с почти нулев добив. Да се надяваме, че ще има поне възвращаемост на първоначалните разходи, които са вложени, за да можем да подготвим следващата година по-лесно", споделя Статев в пред Пронюз Добрич.

Цени на семена и на торове растат постоянно, горивата - също, а механизаторите очакват все по-високи заплати. Фермерът посочва, че тази година направените разходи са около 160 лева на декар за царевицата. При пшеницата - около 140 лева на декар.

Това са преки разходи, направени изцяло в зърнопроизводството. Ако се включат амортизациите, нещата стават трагични. „Ние като фермери свикнахме да оставяме амортизациите на втори план, макар и това да не е правилно. Говорим за преки разходи в производството", споделя Недялко Статев. Средният добив от 4-те хиляди декара с пшеницата в стопанството им е 630 кг/дка. Според него изкупните цени за пшеницата би следвало да са с 40-50 евро по-ниски от борсови цени. Всичко останало е спекулации. „Ако днес борсовата цена е 230 евро, от нея извадим 50 евро – остават 180 евро цена на пристанище. Сваляме според разстоянието до фермера още до 20 лева, така че можем да говорим за цена от 330-320 лева на тон", казва Недялко Статев.

„Ако тази себестойност и тези приходи са от всяка една от културите, проблем нямаше да има. Но, когато трябва да разпределим прихода само от пшеница върху от всички останали култури, вече е сериозна финансова загуба. Най-вероятно и най-логично е да рефлектира върху рентите, тъй като това е перото, което няма как да е фиксирано, няма как да работим с фиксиран наем и фиксирана рента, най-малко, защото не е фиксиран приходът", добавя фермерът. Според него при нефиксиран приход рентата трябва да бъде плаваща и според сезона и да е между 40 и 60 лева.