Доверието на земеделските стопани и градинарите от сектора на биологичното земеделие и градинарството в техния бизнес в Нидерландия се е увеличило с почти 5 пункта през второто тримесечие на 2024 г. в сравнение с първото тримесечие на 2024 г. По този начин индексът на доверието в селското стопанство достига 5 пункта.

При предишното измерване доверието все още беше на нула, което показва, че има колкото положително, толкова и отрицателно настроени предприемачи. Доверието на предприемачите все още е под средната стойност от 11 пункта. Земеделските производители, занимаващи се с биологично земеделие, остават по-оптимистично настроени. През второто тримесечие на 2024 г. индексът достига 22 пункта, което представлява увеличение с 6,5 пункта.

Повишеното доверие се дължи главно на млекопроизводителите (+ 8 пункта), птицевъдите (+ 20 пункта) и на биологичния сектор (+ 6,5 пункта). Увереността на оранжерийните и външните градинари също се повиши, но тук промяната е ограничена до около 2 пункта. За разлика от тях земеделските производители и свиневъдите са по-малко уверени в собствения си бизнес. Тук индексът е спаднал съответно с 3 и 5 пункта.

Секторът на биологичните продукти остава оптимистичен

Увереността на предприемачите в биологичния сектор продължава да расте. През второто тримесечие на 2024 г. индексът възлиза на 22 пункта, което представлява увеличение с 6,5 пункта.

Вероятно фактор сред тези предприемачи е фактът, че през юни правителството на земеделието стартира кампания, за да привлече вниманието на потребителите към биологичните продукти. С кампанията информира потребителите за това колко вкусна е биологичната храна, какви са ползите от нея и какво означава европейският етикет за биологично производство. Кампанията за потребителите е част от Плана за действие за биологично производство в Нидерландия.