Китайският лимонник предпочита плодородни почви, студоустойчиво растение е, но не понася засушаване. 0 Заради уникалните свойства на плодовете й за здравето, продуктите от тях се продават на високи цени

Плодовете на шизандра, или китайския лимонник, постепенно печелят признание сред здравните ентусиасти и експертите по фитофармакология заради уникалните си лечебни свойства. Тенденцията към здравословен начин на живот популяризира Шизандра (Schisandra chinensis), известна в Азия като У Вей Дзи, пише EastFruit.

Тази древна съставка на традиционната китайска медицина може да се похвали с редица полезни ефекти, което я прави претендент за титлата суперхрана.

Какво представлява?

Шизандра е плод на лозата Schisandra chinensis, която естествено расте в североизточните райони на Китай, Япония, Корея и страните от Източна Европа. В Азия и Европа тя се отглежда и в градини и градски паркове, където се използва за декоративни и други цели.

Плодовете й, наподобяващи гроздове, са с наситен червен цвят и имат наситен аромат. В традиционната китайска медицина тези плодове са известни със своите адаптогенни свойства, което означава, че помагат на организма да се адаптира към стреса и повишените изисквания.

Шизандра е катерливо растение, което предпочита топъл климат и плодородни почви. Растението е студоустойчиво, но не понася засушаване. При благоприятни условия то може да достигне височина от 15 метра, като се увива около стволовете на дърветата. Листата на шизандрата са елипсовидни или обърнато яйцевидни с изразено жилкуване и остър връх. При разкъсване те излъчват приятен лимонов аромат. Цветовете на растението висят на дълги дръжки и са бели или белезникаво-розови. Плодовете узряват в края на август до началото на септември и са сочни, червени с лимонов аромат, събрани на гроздове от 10-40 броя.

Лечебна употреба

В традиционната китайска медицина шизандра заема специално място поради уникалните си свойства, които влияят благоприятно върху пет органа: далак, черен дроб, сърце, бели дробове и бъбреци. В зависимост от вкуса си - кисел, сладък, горчив, остър и солен - плодовете на шизандра балансират различни аспекти на здравето, като помагат за възстановяване на хармонията между тялото, ума и духа.

В Китай растението се използва почти изцяло: от кората и листата до плодовете. Шизандра е известна със своите „пет вкуса": кисел, сладък, солен, горчив и стипчив. Това го прави уникално не само в кулинарията, но и в медицината. Плодовете и семената на растението се използват за приготвянето на различни лекарства и тинктури.

Полезните и лечебни свойства на лозата се дължат на нейния уникален състав. Веществата, съдържащи се в плодовете, действат тонизиращо и антиоксидантно, като също така спомагат за укрепване на защитните сили на организма.

Плодовете на шизандра са богати на витамини С и Е. Първият е антиоксидант, който подпомага имунитета и облекчава протичането на респираторни инфекции. Вторият също е антиоксидант, кардиопротектор, предпазва клетъчните мембрани от увреждане и регулира консумацията на кислород от клетките. Шизандрата съдържа минерали като калций, калий, цинк, желязо, магнезий, йод и други. Съдържанието им не е много високо, но това не влияе на основните свойства на плода.

Плодовете се отличават с това, че съдържат до 33% масла в семената си, съставени основно от олеинова и линолова мастни киселини. Шизандра има и много етерични масла, концентрирани главно в кората и стъблото, които се използват в парфюмерията. Останалите полезни свойства на растението са намерили приложение в медицината и сред любителите на здравето.

Ползи за мозъка

Съвременните изследвания потвърждават, че шизандра може да подпомага неврогенеративните процеси и да подобрява когнитивните функции. Това е свързано с полифенолите в плодовете, известни като лигнани, които помагат за защитата на нервните клетки и могат да подобрят паметта и ученето.

За здравословен сън

Традиционно шизандра се използва за успокояване на сърдечната Ци, което помага за подобряване на качеството на съня, справяне с безсънието и тревожността. Това е особено важно в условия на повишен стрес и психическо натоварване.

Полза за бъбреците

В китайската медицина бъбреците се смятат за „корен на живота", а шизандра има мощно тонизиращо действие върху този жизненоважен орган. Тя спомага за регулиране на метаболизма, повишава енергийния потенциал на организма и поддържа здравето на косата и костите.

Облекчаване на кашлицата

Шизандрата е известна и със свойствата си да се бори с хроничната кашлица и хриповете, като свързва и задържа влагата в белите дробове, като по този начин успокоява възпалението и дразненето.

Важни предпазни мерки

Въпреки че шизандрата се смята за безопасна, важно е да се спазват препоръчителните дози. Задължително е да консултирате с лекар, преди да включите тази суперхрана в диетата си, особено ако приемате други лекарства.

Как се използва?

Традиционно плодовете на шизандрата се изсушават на слънце или се обработват на пара, за да се запазят полезните им свойства. Те могат да се консумират изсушени. Заради интересния си пикантен вкус плодовете понякога се добавят към сладкиши, конфитюри и шоколад. Можете също така да си приготвите сладко или мармалад, плодова напитка или сироп. Поради високото съдържание на захар обаче такова лакомство едва ли ще бъде диетично.

„Във фитотерапията и медицината можете да намерите различни продукти, направени от плодовете на шизандра. В онлайн платформите в ЕС, източноевропейските страни и САЩ има много предложения - от хранителни добавки, направени от шизандра, тинктури, прахове до сушени плодове. В развитите страни шизандрата се възприема като суперхрана и затова продуктите, произведени от нея, се продават на високи цени. Например цената на органичен прах от плодове на шизандра на пазара в САЩ е над 70 долара за 100 грама", отбелязва Катерина Звериева, директор по развитието на Украинската асоциация по градинарство.

Експертите създават кремове с концентриран екстракт от шизандра, които помагат за справяне с определени кожни проблеми. Растението има тонизиращ ефект и помага за стягането на кожата. Получените данни показват неговата ефективна антибактериална и антивирусна активност. Ето защо това растение е познато и използвано в Азия от хиляди години.