Следете полога – стресът почти веднага води до намалена яйценосност. Причината най-често е преместване на кокошарника или

сезонната есенна промяна на помещението,

в което ще отглеждате кокошките през есента и зимата. Ако местите кокошките в нов курник, който е до стария, ще намалите стреса, като приучите птиците към новото място, където ще ги храните.

Кокошките добре знаят по кое време е храненето им и разпознават хранилката си, така че ще тичат след вас.

Не забравяйте, че им трябва време да запомнят новите места, така че ще ви трябва поне седмица и половина – дори две. И търпение!

Ако новият курник се намира до стария, пускайте кокошките да ходят около новия им дом. Така те ще свикнат с новата обстановка. А някои по-любопитни кокошки дори ще влизат да проверяват какво имат там. И другите птици ще ги последват.

По-трудни са нещата,

когато птиците се превозват на друго място

В този случай няма как да избегнете стреса, но се опитайте да го намалите. Например, като се постараете интериорът на новото място да не се отличава от стария. Не променяйте местата на хранилките, поилките, полозите и на кацалките. Може да използвате и

старото оборудване,

но само след дезинфекция

Ако искате да го смените, не го правете наведнъж. Например, може да сложите старата и до нея нова кацалка. Така птиците ще могат да свикнат постепенно с новата.

Обикновено адаптацията на кокошките протича бързо и леко. Като правило лошата продуктивност и нервозност се наблюдават през първите 5-7 дни след преместването. След това кокошките възстановяват яйцеснасянето.