През септември МЗХ организира информационни срещи с фермерите за изпълнението на новите изисквания

 

Няма време да се правят генерални промени в Стратегическия план за земеделието, но има новости във връзка с документите и изпълнението на новите изисквания. За да станат ясни промените и да се намалят несъответствията при изпълнение на изискванията, през септември Министерство на земеделието и храните организира информационни срещи между държавни експерти, браншови представители и фермери в цялата страна.

Това стана ясно по време на втората тематична среща, която Министерство на земеделието и храните проведе с представители на бранша във връзка с предстоящото второ изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. В края на май Европейската комисия одобри първото изменение на Стратегическия план на България.

Анализ за прилагането на ОСП досега

Администрацията и заинтересованите страни продължават анализа на резултатите от втората година на прилагането на Общата селскостопанска политика (ОСП), които да бъдат приложими от 2026 г. до края на програмния период, стана ясно от думите на министър Георги Тахов. Той подчерта, че целта е опростяване на интервенциите и намаляване на административната тежест за земеделските стопани, като същевременно се запази необходимото ниво на контрол, чрез дигитализация на регистрите и облекчаване процеса на администриране на подпомагането.

„Още в началото на срещата министър Тахов посочи кои предложения на браншовите организации през първата среща за Стратегическия план, могат или не могат да бъдат осъществени", коментира Рангел Матански, член на УС на Националния съюз на говедовъдите в България, който участва в срещата. За „Български фермер" той обобщи, че не се предвиждат генерални промени в Стратегическия план през 2024 година.

Прехвърляне на средства

Няма да се обединяват схемите за хуманно отношение, антимикробната резистентност и Еко-БЖ - този дебат ще се води при следващото изменение на Стратегическия план. Поради липса на интерес към интервенцията „Възстановяване и поддържане на деградирали пасищни територии" ще се помисли за прехвърляне на средства към плащане на глава животно. Как това ще се случи, е въпрос на разчет от страна на администрацията.

„По време на срещата коментирахме необходимостта от намаляване на административната тежест. Министър Тахов увери, че през месец септември ще се проведе обучение за браншовите организации относно всички необходими документи по ангажиментите, които животновъдите могат да поемат. Аз настоях да има среща не само за обучение, а и да се направи преглед на тези документи, да се уточни какво може да се промени в посока облекчаване на административната тежест - говори се за облекчаване, но реално тя се задълбочава. Министър Тахов посочи, че се работи в посока електронизация на документите, което винаги е от полза. Разбира се, ще има фермери, за които електронизацията ще бъде предизвикателство, но това е неизбежно в бъдеще", обясни Рангел Матански.

Не е прието предложението за изравняване на ставките за подпомагане между автохтонните и високопродуктивните породи за 2024 г., тъй като на този етап няма време за такава промяна.

Очакванията за приеми по интервенциите

„Работи се за отваряне на приеми по забавените интервенции за младите фермери, малките фермери, и сдружаването до края на 2024 г. Предстои заседание на Комитета по наблюдение, на което да бъдат обявени индикативните графици за отварянето на приемите. Сдружаването е изключително важно и трябва да се случи, за да бъдат хората по-силни в условията на всички кризи, трудности с пазарите и климатичните бедствия. Това е важно, за да вървим напред", посочи браншовият представител.

На ниво Европейски съюз България настоява да се обсъди възможността за отпадане таваните за подпомагане. Бюджет за бенефициентите, достигнали таваните, може да бъде осигурен през Многодишната финансова рамка и ако има нова правна рамка, и таваните ще бъдат увеличени.

Предложенията на България в ЕС

България е изпратила на Европейската комисия своите предложения за промени в Стратегическия план, като се очаква обратна връзка. На национално ниво в средата на септември предстои свикване на Комитет по наблюдение с цел одобряване на внесените промени. Междувременно ще се проведе работна среща на Държавен фонд „Земеделие" и Министерство на земеделието и храните с браншови представители с цел изчистване на проблемите с административната тежест.

Министерството ще работи за опростяване на административните изисквания
Министерството ще работи за опростяване на административните изисквания