Перу изпреварва Чили като водещ износител на десертно грозде, а Китай влиза в топ 3Според анализ на EastFruit в рамките на двадесетте най-големи износители се наблюдават ясни тенденции някои държави да изместват други. Въпреки това световната търговия с грозде в момента е в застой, което означава, че не се разраства. Тази стагнация може да се дължи на тенденциите на деглобализация, на климатичните промени или на постиженията в селекцията на сортовете грозде, които позволяват производство в по-северни географски ширини. Независимо от това световната търговия с грозде е силно конкурентна.

Понастоящем Перу продава най-големите количества десертно грозде в световен мащаб - промяна, настъпила през 2023 г., когато страната изпревари дългогодишния лидер Чили. Предимството на Перу се състои в по-дългия сезон на отглеждане и по-евтината работна ръка. Средно износът на грозде от Перу нараства с 14,3% или 66 000 тона годишно, докато износът на Чили намалява с 6,6% или 40 000 тона всяка година.

„Световният пазар на десертно грозде претърпява значителна трансформация. Много страни заменят старите сортове грозде с нови, които по-добре отговарят на бързо променящите се предпочитания на потребителите. Освен това се увеличава предлагането на сортове, които са по-устойчиви на вредители, болести и климатичен стрес. Тези промени са от решаващо значение, тъй като световният пазар на плодове показва признаци на стагнация и е изправен пред засилена конкуренция от страна на по-нови продукти като боровинките. Между другото, Перу е и световен лидер в износа на боровинки", казва Андрий Ярмак, икономист в Инвестиционния център на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

През 2023 г. Китай направи значителен скок, като се изкачи с две позиции и стана третият най-голям износител на прясно десертно грозде, измествайки Италия и Южна Африка съответно от трето и четвърто място. Китай увеличава износа си със 7,4% или 28 000 тона годишно, докато износът на Италия намалява с 10 000 тона годишно.

Друга забележителна тенденция е продължаващият ръст на износа на грозде от Индия, който се увеличава с впечатляващите 10,2 % годишно. Този ръст позволява на Индия да се издигне до осмо място в класацията на световните износители до края на 2023 г., измествайки САЩ, които намаляват износа си с 10% годишно.

Турция, която затваря челната десетка, рязко намалява износа си през 2023 г., като пада под обичайното си класиране. Като цяло износът на десертно грозде от Турция показва признаци на стагнация и страната спешно трябва да замени старите сортове и да подобри качеството на продуктите, за да се конкурира по-ефективно на пазара.

В рамките на топ 20 се откроява Мексико със среден годишен спад на износа от 21 %, което се бори да се конкурира с Перу. В същото време износът на грозде от Бразилия нараства с 10,6 % годишно, а от Молдова - с 6 %. Молдова се издига до 18-то място в световната класация, докато Узбекистан, който през 2022 г. е бил в топ 10, през 2023 г. пада до 20-то място. Този рязък спад се дължи на „гроздовата катастрофа" - масовото загиване на лозята в Узбекистан и други централноазиатски държави поради измръзване.