През следващите няколко седмици в испанската провинция Гранада отново ще започне кампанията за отглеждане на черимоя, след като през юни приключи един от най-дългите сезони досега. Сезон 2023/24 г. продължи от август миналата година до юни, а производството нарасна с 9% до 45 000 тона.

„Тази година започнахме да берем плодовете една седмица по-късно от миналия сезон, който започна много рано. Във Frutas Los Cursos очакваме производството ни да се увеличи с между 15 и 20%, до около 5 млн. кг", казва Виктор Родригес, търговски директор на компанията, базирана в община Алмуньекар, Гранада.

Черимоя
Черимоя

Тази година времето е било благоприятно: с по-хладни нощи през юли, който е най-важният месец за плода.

„Перспективите за кампанията през 2024/25 г. са много добри. Във Frutas Los Cursos 80 % от нашите черимои отиват в големите супермаркети в Европа, където потреблението нараства всяка година. Франция и Португалия са основните купувачи на нашите плодове, въпреки че не са единствените. Доставяме нашите черимои до дестинации от Скандинавия до Саудитска Арабия или Куала Лумпур и все повече пазари проявяват интерес към този плод, за който имаме почти изключителни права", казва Виктор.

Черимоя
Черимоя

Всъщност Испания е най-големият производител на черимоя в света. Субтропичната култура е пренесена от американския континент през 18 век.

В края на XIX в. земеделските производители от градчето Йете, разположено в долината на река Рио Верде в Гранада, избират дърветата, които изглеждат по-добре приспособени и продуктивни в района. Така се появява сортът, който днес се отглежда в 99 % в Гранада: Fino de Jete.

„Черимоята е също така култура, която позволява наистина добро агрономическо управление чрез много елементарни техники, като подрязване, с което можем да предизвикаме цъфтеж, както и ръчно опрашване. По този начин можем да противодействаме на студени или горещи вълни и винаги да гарантираме продукция, което не е постижимо при мангото или авокадото", казва Виктор.

„Предимството на тази култура е и това, че не се нуждае от толкова много вода, колкото други субтропични култури, и че при отглеждането ѝ не се използват почти никакви фитосанитарни продукти. Това е плод, който се отглежда естествено."

Черимоя
Черимоя

„Имаме сезони, през които можем да снабдяваме пазара с прясно набрани плодове в продължение на повече от осем месеца, а сортът Fino de Jete има по-дълъг срок на годност от другите сортове черимоя, отглеждани в други части на света, така че достигаме до все по-отдалечени дестинации и все по-голям брой потребители", заключава Виктор.