Трудно е да се надцени популярността на сиренето в кулинарията. Различните сирена често се използват за приготвяне на основни ястия, печива, закуски и десерти. Ще акцентираме на салатите. Сиренето хармонично съчетава зеленчуци, плодове и билки, придава пълнота на ястията и превръща леките предястия в пълноценно хранене.

С твърдо сирене и печена тиква 

Печената тиква върви страхотно с всяко твърдо сирене. Особено ако вземете сладки сортове. Те ще подчертаят соления вкус на млечния продукт. И ако добавите рукола към ястието, сладко-соленият дует ще бъде допълнен от пикантна горчивина.
Продукти: 300 г тиква, 150 г твърдо сирене, 50 г спанак, 50 г рукола, 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. сусам, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете тиквата на парчета, добавете 1 суп. лъж. зехтин и печете във фурната 30 минути на 180–200 °C. Нарежете твърдото сирене на тънки филийки.

В чиния се нареждат измитите и подсушени листа спанак и рукола, отгоре се поставят парчета тиква и кашкавал, заливат се със зехтин, сол, черен пипер и се поръсват със сусам.

Може да сервирате салатата топла или охладена.

С козе, цвекло и нахут 

Също толкова вкусна салата се получава и с козе сирене, богато на млечнокисели бактерии. Това сирене се усвоява мигновено и не предизвиква алергии.
Пригответе салата със зеленчуци и сирене от козе мляко, като добавите богатите на аминокиселини нахут, цвекло и спанак. По-добре е да вземете малки кореноплоди, количеството нахут е посочено в суха форма.

Продукти: Основни: 2 глави цвекло, 100 г меко козе сирене, 50 г нахут, 50 г спанак.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. сухи провансалски билки, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нахутът се залива със студена вода и се оставя да престои 8-12 часа, след което се готви за час на среден огън. Обелете цвеклото, намажете го с 1 суп. лъж. олио, завийте във фолио и печете 30–40 минути на 180–200°C. Проверявайте готовността с помощта на нож или дървен шиш. Охладете готовите нахут и цвекло, изплакнете и подсушете спанака и прехвърлете в дълбока купа. Зеленчуците и сиренето се нарязват на кубчета и се добавят към вече готовите продукти.

В чиста купа смесете зехтина с наситнения чесън, провансалските билки, сол и черен пипер. Смесете всички съставки, залейте с ароматния дресинг и сервирайте.

С различни видове, плодове и билки 

Римляните са първите, които приготвят зеленчукови салати. А на кого е дошла идеята да смеси плодове със сирене и сладък дресинг, историята мълчи. Във всеки случай, благодарение на този готвач, вече имаме оригинално ястие, което може да се сервира като предястие и десерт. Чувствайте се свободни да изберете различни видове сирена. С меките и саламурените, като козе сирене или бяло, ще получите едно лакомство, с твърдите и полутвърдите - съвсем различно.

Продукти: Основни: ябълка, 60 г сирене, 50 г червено грозде, 50 г салатна смес, 30 г орехи.

За дресинга: 1 суп. лъж. мед, 1 суп. лъж. портокалов сок.

Приготвяне: Нарежете ябълката на кубчета, разделете гроздовите зърна на половинки и отстранете семките. Смесете плодовете в дълбока чиния. Нарежете сиренето на кубчета и го прехвърлете при плодовете. Измийте салатния микс, отстранете излишната течност и добавете към вече готовите съставки. Поръсете с нарязаните ядки, полейте със смес от мед и портокалов сок и сервирайте.

С моцарела, домати и праскова 

Има легенда, че това сирене е открито случайно. Някой пуснал извара във вряща вода и открил, че тя започна да се разтяга перфектно. Изобретяването на моцарелата се приписва и на средновековните монаси от Капуа.

Предлагаме оригинална салата с моцарела, подобно на италианското предястие капрезе. Класическата комбинация от сирене и домати тук е допълнена с резени сладки праскови.

Продукти: Основни: 150 г моцарела, 2 праскови, 8 чери домати.

За дресинга: 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, 3 стръка мащерка, сол и смес от пипери на вкус.

Приготвяне: Нарежете прасковите на едри парчета, а чери доматите - на половинки. Добавете филийките с моцарелата. Достатъчно е да нарежете малките топки на две, подобни на размера на чери доматите.
В чиста купа смесете зехтина с лимоновия сок, листа от мащерка, сол и смес от различни видове млян пипер. Полейте салатата и сервирайте.

Коб (редена) салата със синьо сирене 

Деликатесите със зелена и синя плесен се приготвят по специална технология. Топките прясно сирене се надупчват с игла за плетене и се „заразяват" с плесен. Докато сиренето зрее, гъбите растат и украсяват всяко парче с уникален модел. Рокфор и други сини сирена вървят добре с месо, яйца и авокадо.

Продукти: Основни: авокадо, 100 г синьо сирене, 100 г бекон, 100 г пилешки гърди, 1 домат, 1/2 глава лук, 1 яйце, 50 г зелена салата, 5 стръка зелен лук.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. балсамов оцет, 1 ч. лъж. дижонска горчица, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Запържете бекона в сух тиган. Прехвърлете готовите парчета върху домакинска хартия. Сварете пилешките гърди, запържете ги леко в разтопена мазнина и нарежете на кубчета. Нарежете авокадото, лука, домата и свареното яйце, накълцайте зеления лук и накъсайте с ръце листата на зелената салата. Не смесвайте продуктите. Подредете всички подготвени съставки така, че всеки компонент да има свое място в чинията.
В чиста купа смесете зехтина с балсамовия оцет и дижонската горчица. Добавете сол и черен пипер.
Поръсете дресинга върху салатата и сервирайте.

Пържено халуми със зеленчуци на скара 

Халуми е саламурено сирене от крайбрежието на Кипър, плътно и солено. Не се топи, което го прави идеално за пържене. През топлия сезон го гответе директно върху въглищата, а при през останалото време се приготвя на грил тиган.

Продукти: Основни: 150 г сирене халуми, 1 чушка, глава червен лук, 6 чери домати, 5 стръка босилек, 5 стръка копър, 3 стръка мента, 1 суп. лъж. лимонов сок.

За дресинга: 1/2 лимон, 1 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. соев сос.

Приготвяне: Червеният лук се нарязва на тънки полумесеци. Залейте резените с лимонов сок и добавете 100 мл ледена вода. Разделете чушката на четвъртинки, отстранете семките и ципите. Нарежете халумито на големи правоъгълници с дебелина 0,5 см. Запържете чушките и сиренето върху решетка или грил тиган. Печената чушка се нарязва в дълбока купа на ленти с дебелина 1 см. Добавете половинките чери домати, изцедения червен лук, наситнен босилек, копър и джоджен. Поставете сирене отгоре.

Изстискайте сока от половин лимон и добавете зехтина и соевия сос. Залейте салатата с дресинга и сервирайте.

С фета, варени картофи и маслини 

Когато се спомене фета, много хора се сещат за гръцка салата. Ние обаче предлагаме да комбинирате сирене с картофи, яйца, зелени маслини и домати. Няма нужда да добавяте сол към салатата - фетата и маслините са достатъчни, за да се насладите на това средиземноморско предястие!

Продукти: Основни: 500 г картофи, 1 домат, 100 г фета, 1 яйце, 30 г зелени маслини, 3 стръка зелен лук.

За дресинга: лимон, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. синапено семе.

Приготвяне: Сварете картофите с кората, обелете и нарежете на кубчета. Фетата и доматът се нарязват по същия начин, а маслините се разполовяват. Смесете съставките в купа и поръсете с наситнен зелен лук.
В друга купа разбийте лимоновия сок със зехтина и синапеното семе. Полейте с пикантния дресинг салатата, гарнирайте с четвъртинки сварени яйца и сервирайте.

Бяло саламурено и репички, с лесен дресинг 

Разгледайте по-отблизо тази рецепта за салата със сирене. Тя е невероятно лека, здравословна и засищаща. Сиренето е истински склад за калций и други микроелементи. То се отличава от фета както по начина на приготвяне, така и по хранителните вещества, които съдържа. Фета най-често се осолява суха, а саламура се използва по желание. Бялото сирене винаги се държи във саламура. Съдържанието на мазнини във фета е доста високо - 45–60%. Бялото е малко по-леко, маслеността му рядко надвишава 40–45%.

Репичките са основният склад на витамин С.

Зеленчукът е ценен от древни времена. Освен това някои мексиканци все още пеят оди на този зеленчук и организират вечер на репичките преди Нова година. А ние можем да правим закуски, обеди и вечери с този здравословен зеленчук.

Продукти: Основни: 100 г бяло сирене, 1 краставица, 100 г репички, 50 г салатен микс, 3 стръка зелен лук.

За дресинга: 1 суп. лъж. растително масло, 1/2 ч. лъж. балсамов оцет, черен пипер - на вкус.

Приготвяне: Сиренето се нарязва на кубчета, а ако е много меко се натрошава на парчета.Нарежете репичките и краставицата на тънки филийки, а зеления лук - на ситно. Смесете съставките в купа, включително салатния микс и подправете с олио, смесено с балсамов оцет и черен пипер.

Камамбер, мариновани чери домати и грозде 

И тук има някои легенди. Смята се, че първият камамбер е приготвен от нормандска селянка Мари Харел през 1791 г. Рецептата й била разкрита от монах, когото тя спасила от преследване по време на Френската революция. Дори е издигнат паметник в чест на младата жена в град Вимутие.

Вкусът и консистенцията на камамбер зависят от отлежаването му. Младото сирене е с почти кремообразна сърцевина и приятен сладникав вкус. Зрялото вече поддържа формата си добре и има пикантни нотки. Сирене от всяка възраст е подходящо за тази салата.

Продукти: Основни: 150 г камамбер, 8 чери домати, 50 г черно грозде, 50 г спанак, 30 г орехи, 2 щипки семена от копър.

За марината: 2 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. ябълков оцет, 2 скилидки чесън, 1 ч. лъж. захар.

Приготвяне: Гроздето и чери доматите се разполовяват и се поставят в дълбока купа. Добавете зехтин, ябълков оцет и смачкан чесън. Оставете за 10-15 минути. Отцедете маринатата в чист съд; по желание можете да я прецедите.

Загрейте тигана, не е необходимо да го намазвате с масло и запържете семената от копър, докато заухаят. Добавят се маринованите домати и гроздето и се задушават леко.

Сглобете салатата: покрийте дъното на съда с измит спанак, след което наредете чери домати и грозде, а отгоре парченца камамбер. По желание залейте със заделената марината, може да добавите и смес от сокове от тигана.

Поръсете със смлени ядки и сервирайте.

Шунка и два вида полутвърдо 

За тази рецепта трябва да изберете полутвърди сирена. Много по-удобно е да ги нарежете на тънки ивици и те няма да се изгубят на фона на майонезата. Нека сирената се различават по цвят и вкус. Предлагаме да комбинирате чедър и едам.

Продукти: 100 г чедър, 100 г едам, 100 г шунка, 50 г зелена салата, 1 яйце, 2 суп. лъж. майонеза, 20 г галета.

Приготвяне: Почистете листата на зелената салата, подсушете и накъсайте с ръце. Поставете в дълбока купа. Нарежете двата вида сирене и шунка на равни ивици с дебелина 0,3–0,5 см. Прибавете ги към зелените листа. Овкусете салатата с майонеза и гарнирайте със сварено яйце, нарязано на кръгчета. Поръсете с галета и сервирайте.

Салатите със сирене са истински склад за вдъхновение и изискан вкус, особено ако проявите въображението си в кухнята и добавите нещо свое към готовите рецепти. Споделете вашите находки на [email protected]!