Лесни рецепти за горещите дни

В горещините готвенето се превръща в истинско предизвикателство. Температурата навън застрашително се повишава, а работещата печка и фурната допълнително загряват въздуха. Но няма как да не се яде и да се откажете от готвенето през горещия сезон. За да се спасите от жегите в кухнята, предлагаме да се обърнете към ястия, които не изискват термична обработка.

Наричаме тези ястия и салати летни, защото не е нужно да включвате котлона, за да ги приготвите (не е нужно да варите и пържите нищо предварително), приготвят се за минути и използваме сочни зеленчуци

Крем супа от краставици 

Студените супи са особено вкусни в горещо време. Но ако трябва да сварите яйца и картофи или да изпечете чушки за гаспачо, нещата не са така приятни. Супата от краставици е много по-лесна за приготвяне. Важното е да изберете добра основа. Краставиците не трябва да са воднисти или горчиви.

Продукти: 1 кг краставици, 300 г гъсто кисело мляко, 200 мл кефир, 1/2 връзка зелен лук, 1/2 вр. копър, 3 стръка мента, 2 скилидки чесън, 2 ч. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Метод на готвене: Обелете краставиците и ги нарежете на парчета. Малка част от изрезката може да се запази за декорация. Накълцайте леко зелените подправки. Поставете подготвените съставки (краставици и билки) в купата на блендера. Добавете чесъна и киселото мляко, налейте кефира и разбийте до гладкост.

Сипете получената смес в съд с плътно затварящ се капак, подправете на вкус и оставете да престои в хладилника за 1 час.

Разсипете освежаващата крем супа в купички, гарнирайте и сервирайте.

Салата с диня, сирене и червен лук 

През лятото искате да комбинирате всички дарове на природата и да им се насладите в едно ястие. Салатата, която ви предлагаме днес, е точно такова лакомство. Освен това подготовката отнема само няколко минути. Предлагаме да опитате необичайна комбинация от сладка диня, меко, кремообразно, солено сирене и тръпчив червен лук. Една филийка ръжен хляб, поднесена като предястие, ще направи ястието великолепно.

Продукти: 500 г диня, 300 г меко сирене, 2 краставици, глава червен лук, 4 стръка мента, 3 суп. лъж. зехтин, 1 суп. лъж. лимонов сок, сол и черен пипер на вкус.

Метод на готвене: Нарежете сърцевината на динята на големи кубчета, като премахнете семките от всяко парче. Нарежете лука на полумесеци, а краставиците - на полукръг. Разбъркайте продуктите в купа, отгоре добавете натрошено сирене и листенца мента, посолете и поръсете с черен пипер.

Смесете зехтина с лимоновия сок и подправете салатата. Сервирайте веднага.

Джоб-сандвичи с месо и зеленчуци 

Благодарение на комбинацията от месо и зеленчуци, получаваме пълноценно, засищащо ястие. Удобно е да го вземете със себе си или да готвите за голяма компания. Въпреки факта, че съдържа животински продукти, няма да ви се налага да стоите до печката.

Продукти: Основни: 400 г колбаси, 200 г зелена салата, 4 арабски питки/питки за дюнер, 2 краставици, 2 чушки, 2 домата.

За соса: 200 г кисело мляко, 2 суп. лъж. лимонов сок, 2-3 скилидки чесън, къри - на върха на ножа.

Метод на готвене: Нарежете чушката на тънки ивици, краставиците - на филийки, а доматите на ситно.
Отрежете горната част на питката и леко изравнете. Поставете нарязано месо, зеленчуци и зелената салата в оформения джоб на хляба.

За соса смесете киселото мляко с лимоновия сок, наситнения чесън и кърито.

Полейте питата със соса и сервирайте.

Месни салати

1. Салата с домати и шунка 

Сочните домати (300 г) се нарязват на кубчета и се слагат в купа. Добавете 150 г пилешка шунка, също нарязана на кубчета. Допълнете със ситно настърган полутвърд кашкавал (50 г), майонеза (3 суп. лъж.) и ситно настърган чесън (2 скилидки). Тези 3 продукта смесете със сока от доматите и ще получите вкусен сос, който ще комбинира доматите и шунката.

Посолете леко, разбъркайте добре и салатата е готова. Прехвърлете в друга купа, поръсете със зелени подправки, например магданоз и сервирайте веднага. Доматите придават сочност на салатата, шунката – наситеност, а сосът от сирене, майонеза и чесън – прекрасен вкус.

2. Салата с пушено пиле 

Нарежете доматите (2 броя, около 450 г) на средни кубчета и ги наредете в купа за салата. Лукът (1 средно голяма глава) се нарязва на не много дребни кубчета и се добавя към доматите. Лукът придава лека хрупкавост, сочност и лютивина.

Вземете пушено пилешко бутче (около 500 г), може да се замени и с пушени пилешки гърди. Отстранете костите и нарежете филето на средни кубчета.

Подправете всичко със ситно нарязан магданоз (1 връзка) и майонеза (5 супени лъжици), добавете малко сол.

Разбъркайте салатата и сервирайте веднага. Сочните домати пускат много сок. Разбърква се с майонеза, пропита с ароматите на пушено пиле и магданоз, а резултатът е чудесен сос.

Сочни домати, хрупкав лук, крехко пушено филе и полученият сос - много е вкусно!

3. Сочна салата с шунка и пушено сирене

В купа се слагат царевица от консерва (1 малка кутия) и кубчета шунка (150 г). Доматите (300 г) се нарязват на средни филийки и се отстраняват семките. Нарежете доматите на кубчета и ги сложете в купа.
Настържете пушеното сирене (100 г) на едро ренде. Започнете да го добавяте към доматите на порции. Това ще предотврати слепването.

Добавете майонезата (4 супени лъжици), разбъркайте и опитайте на сол. Салатата е много сочна (но в нея няма течности), всички продукти се комбинират идеално помежду си.

Тази салата може да се сервира красиво в тарталети.

Мързелива овесена каша 

Продукти: 200 г кисело мляко, 150 г овесени ядки, 100 мл прясно мляко.

Метод на готвене: Сипете сместа от кисело и прясно мляко при овесените ядки и разбъркайте. Оставете в хладилника за една нощ да се накисват. Подправете готовата закуска на вкус и се насладете.

Семифредо 

Зад чаровното име се крие близък роднина на джелатото. Всяко лакомство обаче има своите тънкости на приготвяне. Например, семифредото не трябва да се разбърква, докато се втвърдява. Десертът се приготвя на базата на сурови яйца, така че е особено важно да се погрижите за свежестта на продуктите. Плодовете и занаятчийският шоколад също ще са полезни. Могат да се използват като пълнеж за десерта.

Продукти: 500 мл сметана 33%, 5 яйца, 180 г пудра захар, 150 г малини, 100 г шам фъстък.

Метод на готвене: Отделете жълтъците от белтъците и приберете последните в хладилника. Жълтъците се разбиват с пудрата захар на твърда пяна. Охладените белтъци се разбиват на твърд сняг В отделен съд се разбива сметаната. Комбинирайте и трите смеси (жълтъци, белтъци и сметана). Добавете шам фъстъка и разбъркайте внимателно.

Напълнете формата с половината от сместа, покрийте със слой от малини и сипете останалото тесто отгоре. Приберете в хладилник за поне 2 часа.

Този десерт е най-добре да се сервира с чай или кафе.