Август и септември са най-доброто време за приготвяне на ястия от диня и пъпеш. Комбинацията от тези плодове вече се превърна в класика. Какво може да се готви с тях - десерти, напитки, печива. Не се ограничавайте единствено със сладкиши. От диня можете да направите гаспачо и пържола, а от пъпеш - винена супа и предястие с прошуто. Събрахме 10 необичайни рецепти със сезонни плодове.

Салата с диня и скариди 

Тук сладостта на динята е хармонично съчетана с пикантността на соса. А свежестта на плодовете допълва пикантността на скаридите с фета. Тази необичайна комбинация ще оценят ценителите на добрата кухня.

Салата със скариди и диня е балансирано ястие, което съдържа както протеини, така и фибри.

Продукти: 15 белени тигрови скариди, 300 г обелена диня, 200 г чери домати, 200 г салатен микс, 1/2 лимони, 100 г сирене, 2 суп. лъж. соев сос, 20 мл зехтин.

За дресинга: 3 суп. лъж. зехтин, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1/2 малка люта чушка, щипка морска сол, листа от мента на вкус.

Приготвяне: Изстискайте сока от половин лимон, настържете цитрусовата кора. За марината смесете соев сос или терияки с лимонов сок. Поставете скаридите в маринатата и оставете за 30 минути.
Нарежете сиренето на кубчета, доматите - наполовина, а динята - на ситно. Листата мента се нарязват на ситно, смесват се с лютата чушка и морската сол. Намачкайте с ръка. Добавете зехтина и лимоновия сок и разбъркайте до гладкост.

Смесете сиренето с доматите, салатения микс и динята. Добавете дресинг към салатата.

Поставете скаридите на шишчета и ги запечете на грил тиган до златистокафяво. Махнете шишчетата и добавете скаридите към салатата.

Освежаваща гранита* от диня 

Опитайте тази необичайна и освежаваща рецепта за гранита. Тя е много обичана в слънчева Сицилия. Приготвя се от натрошен плодов лед със захар. Консистенцията на гранита може да бъде различна: деликатна или по-плътна. Във всеки случай десертът е идеален в горещо време както за възрастни, така и за деца.

Продукти: 1 кг почистена диня, 100 г захар, 1лайм / лимон.

Приготвяне: Нарежете динята на парчета. Поставете ги в блендер, добавете захарта и изстискайте сока от лайм в купа. Пасирайте до гладкост. Прекарайте сместа през гевгир. Прехвърлете сместа в пластмасов съд и поставете във фризера за 30 минути. Извадете съда от фризера и разбъркайте с вилица и върнете динената смес обратно в камерата. Повторете разбъркването в продължение на 3 часа на интервали от 30 минути.

Разпределете десерта в чаши и сервирайте с листенца мента и резени диня.

С този десерт нямате нужда от шоколад или бонбони. Децата ще го изядат по-бързо, отколкото вие можете да направите нова партида!

*Гранита е освежаваща ледена напитка, която представлява частично замръзнал плодов сироп.

Витаминно смути от диня 

Смутитата са едни от най-популярните напитки. Приготвят се от смес от плодове и зеленчуци.

Вариантът с диня се състои само от две съставки, така че всеки може да си го направи. Основното нещо е да вземете зрял плод, така че смутито да се получи сладко.

Продукти: 400 г диня, по 2 кубчета лед на чаша.

Приготвяне: Разделете динята на две и отстранете семките. Нарежете я на малки парчета. Смелете в блендер до гладкост.

Сипете напитката в чаши и добавете лед.

Смутито от диня може да се допълни с други плодове. За сладост добавете пъпеш и банан. А за киселинност са подходящи киви и портокал.

Гаспачо от домати и диня с рачешки пръчици 

Гаспачото е студена испанска супа, приготвена от надробени плодове. Има много варианти: с краставица, цвекло и др. Според класическата рецепта гаспачото се приготвя с домати и лук. В нашата рецепта основната съставка на супата е диня.

Продукти: 400 г домати, 400 г почистена диня, 200 г краставици, 100 рачешки пръчици, 50 песто, 40 г сладък червен лук, 40 мл зехтин, 4 стръка босилек, 3 мл сос табаско, сол и смлян черен пипер на вкус.

Приготвяне: Направете кръстообразни разрези върху доматите. Залейте ги с вряла вода и ги обелете. Обелете краставиците. Разрежете динята на две и отстранете всички семки. Нарежете на малки парчета. Прехвърлете доматите и динята в блендер. Добавете 30 мл зехтин, сол и черен пипер. Пасирайте до гладкост. Поставете супата в хладилника, за да се охлади.

При сервиране добавете табаско и зехтин в чинията. Нарежете рачешките пръчици на малки парченца. Прибавете ги към супата. Добавете песто и гарнирайте с листа босилек.

Динени пържоли 

Когато ви писне от смутита, коктейли и желе, пригответе си пържола от диня. Това е нестандартен вариант на обичайната диня на скара, която първо се маринова и едва след това се пече.

Продукти: 1 диня, 2 суп. лъж. балсамов оцет, 2 суп. лъж. зехтин, 1 ч. лъж. мед, сол и черен пипер на вкус.

Приготвяне: Нарежете пулпата на динята на правоъгълници с дебелина 2–3 см. Смесете оцета с олио, мед, сол и черен пипер. Поставете резените диня в марината за 20 минути.

Загрейте грил тиган на среден огън. Сложете „пържолите" от диня на котлона и запечете по 2-3 минути от всяка страна до златистокафяво.
Запечената диня е подходяща и за вечеря, и за обяд. С ястието ще изненадате гостите, защото готовата „пържола" от диня е почти неразличима от пържената сьомга.

Пъпеш с шунка 

Прошуто с пъпеш е традиционно предястие, произхождащо от Италия. Тази комбинация ни се струва необичайна, но в Средиземноморието много я обичат. Сервира се както в малки кафенета, така и в скъпи ресторанти. Има различни рецепти за ястието, но днес ви предлагаме 3:

Рецепта 1

Продукти: 1 малък пъпеш, шунка прошуто - според броя на парчетата пъпеш, 1 стрък пресен розмарин.

Приготвяне: Разрежете пъпеша наполовина и с лъжица отстранете семките. Нарежете плода на резени по дължина, отстранете кората и прехвърлете в чиния. Навийте резените прошуто и поставете по едно парче във всяка лодка.
Гарнирайте с розмарин.

Рецепта 2

За да сервирате пъпеш по втория метод, трябва да вземете шишчета за канапе.

Продукти: 1 пъпеш, шунка прошуто - според броя на парчетата пъпеш, свежи зелени подправки на вкус.

Приготвяне: Разрежете пъпеша наполовина и с лъжица отстранете семките. Отрежете кората и нарежете пулпата на малки кубчета. Резените прошуто се разполовяват и се навиват на рула. Поставете рулцата прошуто и резените пъпеш на шиш и ги наредете в чиния.

Гарнирайте предястието със свежи зеленини и сервирайте.

Рецепта 3

Продукти: 1 малък пъпеш, 10-15 топчета мини моцарела, шунка прошуто, според броя на парчетата пъпеш, няколко листа босилек, сос песто - на вкус.

Приготвяне: Разрежете пъпеша наполовина и отстранете семките. Със специална лъжица изрежете топки от пулпата. Филийките прошуто се разполовяват и се навиват по желание.

Поставете топка пъпеш в чиния, а до нея сложете топка моцарела, прошуто и лист босилек. Поднесете със сос песто.

Ястието е идеално мезе за полусухо или сухо вино. Съчетава се и с пенливо вино, както и с брускети и тарталети.

Шарлота с пъпеш 

Когато ви омръзне класическата ябълкова шарлота, опитайте да направите пай с пъпеш. Дори и най-претенциозният любител на сладкото ще хареса този необичаен десерт. Добавете лимонова кора към тестото, за да балансирате вкуса. А за богат аромат можете да вземете 20 мл коняк или десертно вино.

Продукти: 4 яйца, 320 г брашно, 200 г пъпеш, 200 г захар, 2 суп. лъж. сметана.

Приготвяне: Разполовете пъпеша, почистете кората и го нарежете на парчета.

Разбийте яйцата до пухкава смес. Постепенно добавете захарта, без да спирате да разбивате. Сипете сметаната и продължете да разбивате.

Пресейте брашното и го прибавете към тестото. Консистенцията трябва да прилича на гъста заквасена сметана. Ако е необходимо, добавете още малко брашно.

Намажете силиконовата форма с масло. Сипете тестото във формата и наредете парчетата пъпеш отгоре. Загрейте фурната на 180°C. Печете шарлотката за 45 минути, докато клечка за зъби излезе суха.

Извадете сладкиша от фурната и го поръсете с пудра захар. Можете да сервирате шарлота от пъпеш по различни начини. Например с топка сладолед или парчета пъпеш отгоре. Всичко зависи от вашите вкусове.

Коктейл с пъпеш и киви 

Пъпеш с киви е необичайна комбинация. Тази напитка съчетава кадифена сладост и освежаваща киселинност. Коктейлът е идеален за пикник, семеен празник сред природата или приятелска среща. Може да се предлага и на деца, които категорично отказват да ядат плодове.

Продукти: 500 мл прясно мляко или вода, 300 г пъпеш, 4 кивита, стрък мента.

Приготвяне: Пасирайте плодовете в блендер. Извадете млякото от хладилника и го прибавете към сместа. Разбийте всичко отново до гладкост.

В зависимост от предпочитанията и диетата млякото може да се замени с други напитки – сок, зелен чай, минерална вода или газирана вода. И за сладост можете да добавите мед.

Супа с пъпеш и вино 

През топлия сезон студените супи заменят обичайните сгряващи. Една от тях е испанската супа с пъпеш на винена основа. Можете да използвате всяка напитка, но най-добре да вземете сухо или полусухо вино.

Продукти: 1 пъпеш, 200 г или повече, в зависимост от количеството пъпеш шунка прошуто, 1/2 лимон, 50 мл сухо бяло вино, връзка босилек.

Приготвяне: Пъпешът се разполовява, с лъжица се издълбава месестата част и семките. Разбийте пъпеша в блендер и изстискайте сока от лимона. Добавете към плодовото пюре виното и лимоновия сок и разбийте отново до гладкост. Нарежете шунката на ивици и я запържете в зехтин, нарежете босилека.

Сипете супата в купички, прибавете във всяка от нарязаните билки и малко прошуто.

Сладко с кафе и пъпеш 

Сладкото от пъпеш е познато на всяка домакиня. Опитайте да го направите по нов начин - с разтворимо кафе и орехи. По желание могат да се заменят с кашу, пекан или макадамия.

Продукти: 700 г пъпеш, 300 захар, 1 ч. лъж. разтворимо кафе, 1/2 ч. лъж. ванилова захар, 25-40 г орехи.

Приготвяне: Разрежете пъпеша на две и го почистете. Нарежете плода на малки парчета. Добавете захарта, разбъркайте сместа и оставете в хладилник за една нощ. Вземете 1-2 супени лъжици сок от пъпеш и ги смесете с разтворимо кафе.

Прибавете кафеената смес в купата с резените пъпеш и добавете ванилова захар. Прехвърлете получената маса в тенджера и поставете на умерен огън. Гответе сместа за 15 минути, докато леко се сгъсти, като разбърквате често.

Нарежете орехите на ситно, добавете ги към сладкото и разбъркайте. Намалете котлона до минимум и оставете сместа да къкри още 10 минути.
Сипете горещото сладко в буркани и затворете плътно. Обърнете бурканите и ги оставете, докато изстинат напълно.Съхранявайте на сухо, тъмно и хладно място.
Този деликатес ще ви бъде полезен през студения сезон. Може да се добави към чай или да се намаже върху сандвич. А за децата сладкото може да бъде заместител на сока. Просто добавете няколко супени лъжици във вряща вода и ги разбъркайте - и вашата необичайна домашна плодова напитка е готова.