Нискокалорични и здравословни, за стройна фигура и добро самочувствие

Дребните на вид скариди съдържат куп полезни свойства. Морските дарове са богати на протеини, почти не съдържат мазнини и имат ниско съдържание на калории. Ето защо, ако решите да се храните здравословно, не се колебайте да ги добавите към вашата диета.

Риет с извара 

Филийка с лека намазка е полезна както за сутрешен тост, така и за бързи закуски в средата на деня. За постигане на деликатна кремообразна консистенция към сместа се добавя сметана или извара. Това значително ще увеличи съдържанието на калории. Опитайте да ги замените с лека извара или рикота.

Продукти: 300 г извара, 200 г скариди, 100 г кисело мляко, няколко стръка копър, скилидка чесън, 2 суп. лъж. лимонов сок, 0,5 ч. лъж. сол, черен пипер на вкус.

Приготвяне: Сварете и обелете скаридите. Необходими са ви 3-4 минути във вряща вода, за да се сварят. Смесете морските дарове с изварата, нарязания копър и чесъна. Добавете лимоновия сок и разбийте с блендер до гладкост.

Овкусява се със сол и черен пипер, прехвърля се в затворен съд и се съхранява в хладилник за не повече от 2 дни.

Саганаки 

Чудите се какво да направите със скариди за вечеря? Препоръчваме да опитате това гръцко предястие. Вярно е, че в родината му думата "саганаки" се използва за описание на две ястия: пържено сирене и морски дарове, задушени в доматен сос. Предлагаме да опитате втория вариант. Името на ястието идва от малък тиган с две дръжки – в него се приготвя предястието.

Продукти: 500 г скариди, 200 г настъргани домати, 180 г сирене, 2 глави лук, 1 чушка, 3 скилидки чесън, 7 стръка магданоз, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. мед, 1 ч. лъж. сол, 0,5 ч. лъж. сушен риган, 0,5 ч. лъж. лют червен пипер, 1/4 ч. лъж. червен пипер, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Нарежете лука и чесъна и запържете до прозрачност. Тиганът трябва предварително да се намаже с масло. Чушката се нарязва на кубчета, запържва се и се задушава 5 минути. В същия тиган сипете пасираните домати, медът и подправките. Оставете да къкри 10 минути. Добавете скаридите, покрийте и оставете да къкри още 5 минути на умерен огън. Поръсете с натрошеното сирене, намалете котлона до минимум и оставете да къкри за не повече от 5 минути, покрито. Вместо да задушавате, може да сложите ястието във фурната за 5-7 минути на температура 180°C.

Готовото ястие украсете с наситнен магданоз и сервирайте.

Безглутенова пица 

Във философията на здравословното хранене няма вредни и полезни продукти. Но има по-малко препоръчвани, поради ниската им хранителна стойност. Пшеничното брашно е едно от тях. Вместо него, можете да използвате карфиол като основа за вашата пица.

Продукти: Основни: 300 г скариди, 200 г моцарела, 8 маслини, зелени подправки на вкус.

За блата: 700 г карфиол, 120 г пармезан, 1 яйце, 2 суп. лъж. бадемово брашно, 1 ч. лъж. сол, 0,5 ч. лъж. сушен чесън.

За соса: 150 г настъргани домати, 1/2 глава лук, 2 суп. лъж. мед, 10 г топено масло, 1,5 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. пушен червен пипер, 0,5 ч. лъж. сол.

Приготвяне: Започнете със соса. Половин глава лук се нарязва и се запържва в олиото до златисто. Добавете пасираните домати, меда, доматеното пюре, пушения червен пипер и солта. Задушете до сгъстяване. Ще отнеме около 15 минути. Разбийте соса в блендер. Трябва да стане хомогенен.

За блата надробете карфиола на трохи с помощта на ренде или блендер. Поставете го в микровълновата фурна за 5 минути или запържете в сух тиган за 7-10 минути. Оставете трохите леко да се охладят. Прехвърлете ги в тензух и изстискайте излишната влага. Към цветното зеле добавете яйцето, ситно настъргания пармезан, бадемовото брашно, солта и сух чесън. Разбъркайте до гладкост. Прехвърлете тестото в тава за печене и разточете на блат с диаметър 20–23 см. Блатът се запича в предварително загрята на 200 °C фурна за 25 минути. Намажете кората със соса, разпределете скаридите и поръсете с настъргана моцарела.

Печете пицата още 10 минути на същата температура. Гарнирайте с билки, маслини и сервирайте.

Фритата с броколи 

Яйцата и зеленчуците вървят добре със скаридите. Вместо броколи можете да използвате карфиол. Ако искате да добавите малко цвят, вземете многоцветни чушки, ярки домати, зелен замразен грах и дори патладжани.

Продукти: 5 яйца, 200 г скариди, 100 г броколи, 50 г прясно мляко, 1 суп. лъж. рафиниран зехтин, 0,5 ч. лъж. сол, 0,5 ч. лъж. индийско орехче, 0,5 ч. лъж. червен пипер.

Приготвяне: Почистете размразените скариди. Поставете цветчетата броколи във вряща вода за 3-4 минути. Отцедете в гевгир. Разбийте яйцата с прясното мляко до гладкост. Добавете сол и подправки и разбъркайте отново.

Намажете огнеупорен съд със зехтин и сложете на дъното скариди и цветно зеле. Залива се с яйчената смес и се пече в предварително загрята на 180°C фурна за 20 минути.

Пролетни рулца със зеленчуци 

Закуските не са забранени при здравословното хранене. Препоръчително е те да съдържат много протеини и сложни въглехидрати. Пролетните рулца отговарят на всички тези изисквания. Не се страхувайте от оризовите спагети (фунчоза) в състава. След добавяне на вода калоричното им съдържание намалява.

Продукти: Основни: 300 г скариди, 1 морков, глава червен лук, 8 листа оризови кори, 30 г зелена салата, 30 г фунчоза, прясна мента.

За соса: 1 лимон, 2 суп. лъж. растително масло, 1 суп. лъж. балсамов оцет, 0,5 ч. лъж. горчица, 0,5 ч. лъж. сол, щипка смлян лют пипер.

Приготвяне: Сварете скаридите за 3-5 минути. Охладете и обелете. Залейте оризовите спагети с гореща вода. След 5 минути отцедете течността, изплакнете пастата със студена вода и нарежете.

Нарежете морковите на ивици, червения лук - на кръгчета, а листата мента – накъсайте.

Върху дъска навлажнете лист оризова хартия с 2 суп. лъж. студена вода. Поставете пълнежа в края на листа и завийте рулото.

За соса изстискайте сока от лимона, смесете го с растителното масло, балсамовия оцет, горчицата, солта и смляния лют червен пипер. По желание може да добавите скилидка чесън.

Поднесете ястието.

Кюфтета на пара с пиле 

Не е задължително да използвате пилешко месо, но в този случай ще трябва да удвоите количеството на морските дарове. По-добре да оставите сиренето и тиквичките защото те ще придадат сочност на кюфтетата. Суровите или варени кюфтета са чудесни за замразяване. Пригответе двойна доза и поставете част от тях във фризера.

Продукти: 200 г скариди, 200 г пилешко филе, 100 г моцарела, 1/2 тиквичка, 1 яйце 5 стръка зелен лук, 2 суп. лъж. соев сос.

Приготвяне: Размразете и обелете скаридите. Нарежете пилешкото филе. Смелете морските дарове и месото с блендер. Трябва да се получи хомогенна кайма. Настържете тиквичката и моцарелата на едро ренде. Зеленчукът трябва да се изцеди от излишната течност. Към каймата добавете едно яйце, изцедена тиквичка и настъргана моцарела, както и наситнен зелен лук и соев сос. Разбъркайте до гладкост.

С мокри ръце оформете кюфтетата и ги наредете в купата на мултикукъра. По-добре е да намажете дъното на формата с масло. Изберете програма на пара и настройте таймера за 30 минути.

Сервирайте с любимия си сос и гарнитура.

Пържени скариди в ладии от салата 

За сервиране можете да използвате всякакви зеленчуци, които поддържат формата си добре. Например маруля, айсберг и др. По-добре е да приготвите скариди в тиган без масло, тогава те лесно ще се впишат във всяка здравословна диета. Можете да вземете обикновени съд с незалепващо покритие или да използвате грил тиган.

Продукти: 400 г скариди, 1 морков, 4 репички, 4 листа зелена салата, 50 г оризови спагети, 2 суп. лъж. песто, щипка смлян черен пипер.

Приготвяне: Сварете спагетите до омекване и ги отцедете в гевгир. Нарежете морковите на пръчици, а репичките - на тънки филийки.

Размразете скаридите, обелете ги, смесете с 1 суп. лъж. песто и смлян пипер. Запържете ги в сгорещен тиган без масло.

Поставете оризовите спагети, зеленчуците и скаридите върху листа от маруля. Гарнирайте ладиите с останалото песто и сервирайте.

Салата със скариди 

Цезар със скариди е популярно ястие в ресторантите. Но по отношение на калориите салатата понякога превъзхожда пълноценните топли ястия. Всичко е заради мазния сос. Вместо това използвайте лек дресинг или нискомаслена майонеза. Крекерите също могат да бъдат пропуснати или заменени с пълнозърнест хляб.

Продукти: Основни: 200 г скариди, 1 яйце, 50 г кашкавал, 5 чери домати, 5 листа салата айсберг или романо, крекери - на вкус.

За дресинга: 2 суп. лъж. кисело мляко, 2 суп. лъж. лимонов сок, 1 суп. лъж. зехтин, 2 ч. лъж. дижонска горчица, 0,5 ч. лъж. сол, щипка млян черен пипер.

Приготвяне: Сварете, задушете или запържете скаридите до готовност. Нарежете твърдо свареното яйце на 6-8 парчета. Накъсайте измитата салата на парчета. Не забравяйте да отстраните излишната влага от листата с помощта на домакинска хартия. Добавете скаридите, резените яйца, половинките чери домати и крутони. Отделно разбийте киселото мляко с лимоновия сок, зехтина и дижонската горчица. Подправете на вкус.

Дресингът може да се добави към салатата или да се сервира отделно.

Лек биск* със скариди 

Черупките от скариди обикновено не се използват в кухнята. Но в крайна сметка, с тяхна помощ можете да направите лек бульон. В някои рецепти за биск обелките дори се смилат, заедно с други съставки. За да е хомогенна, прецедете супата през ситна цедка. Ако все още не сте готови да експериментирате, извадете черупките след като сварите бульона.

Продукти: 1,5 л вода, 0,5 кг скариди, 2 глави червен лук, 1 морков, 3 стръка целина, 3 скилидки чесън, 30 г масло, 2 суп. лъж. доматено пюре, 1 ч. лъж. сол, 3 стръка мащерка, 6 зърна черен пипер, 2 дафинов листа.

Приготвяне: Почистете размразените скариди от черупките и месото върнете в хладилника. В тенджера сложете половината масло и запържете обелките от скариди до порозовяване. Сипете вода, добавете стръкчетата мащерка, всичкия черен пипер и дафиновия лист. Варете под капак 10 минути, след като заври. Прецедете готовия бульон.

Нарежете зеленчуците. Желателно е парчетата да са с еднакъв размер. Разтопете останалото масло в тенджера и запържете зеленчуците до леко зачервяване. Това ще отнеме 3-4 минути. Налейте бульона, добавете доматеното пюре и солта и варете до омекване на зеленчуците.

Супата се разбива до гладкост и пюреобразна консистенция и се връща на котлона. Опитайте на вкус, подправете, ако е необходимо, и оставете да заври.

Добавете скаридите към врящия биск и гответе още 1-2 минути, изключете котлона. Покрийте с капак и оставете за няколко минути.

Разлейте супата в купички и сервирайте.

*Бискът е гладка, кремообразна, силно подправена супа с френски произход, класически базирана на прецеден бульон от ракообразни.