Рачешките пръчици (сурими) са универсално и оригинално предястие. А когато са напълнени с различни пълнежи, са лесно за приготвяне и в същото време много вкусно мезе за всеки повод. Могат да се приготвят буквално за минути, с всичко – по желание. Предлагаме ви няколко сполучливи рецепти!
1. С краставица и крема сирене
Ако имате малки корнишони, може да ги оставите цели.
Необходими са ви: 200 г рачешки пръчици, 1 яйце, 2 краставици, 3 суп. лъж. крема сирене, подправки, билки.
Приготвяне: Яйцето се сварява, настъргва се и се смесва с подправките, зелените подправки и крема сиренето. Развийте внимателно рачешките пръчици и намажете обилно с приготвената смес, добавете краставицата, нарязана на тънки ивици, и навийте рулцата.
2. С гъби
Можете да използвате мариновани гъби или да запържите пресни.
Необходими са ви: 200 г рачешки рулца, 5-7 мариновани гъби, 1 глава лук, 2 яйца, 100 г топено сирене.
Приготвяне: Сварете яйцата и ги настържете заедно със сиренето. Лукът се нарязва на ситно и се запържва до златисто. Нарежете гъбите и смесете всички съставки на пълнежа. Развийте рулцата, намажете с пълнежа и навийте отново.
3. Със сирене и яйце
Е, кой не обича тази домашна паста от сирене и яйца с чесън?
Необходими са ви: 200 г рачешки пръчици, 3 яйца, 80 г твърдо сирене или кашкавал, 1 скилидка чесън, 2 суп. лъж. майонеза, подправки.
Приготвяне: Сварете яйцата и ги настържете на ситно ренде, заедно със сиренето и чесъна. Подправете плънката и добавете майонеза. С получената смес напълнете рулцата.
4. С риба тон
Препоръчваме ви да използвате риба тон в собствен сок, така че плънката да не е твърде мазна.
Необходими са ви: 200 г сурими, 1 яйце, 200 г риба тон от консерва, 10 г зелени подправки, 40 г топено сирене.
Начин на приготвяне: Сварете яйцето и го настържете заедно със сиренето, накълцайте зелените подправки, а рибата намачкайте с вилица. Разбъркайте плънката и добавете майонеза по желание. Завийте получения пълнеж в развитите предварително рачешки пръчици.
5. Рачешки пръчици, пълнени с орехи
Краищата на получените рулца също могат да се потопят в накълцаните наситно ядки.
Необходими са ви: 200 г рачешки рулца, 3 яйца, 1 топено сирене, 2 скилидки чесън, 30 г орехи, 4-5 с.л. майонеза.
Приготвяне: Сварете яйцата и ги настържете заедно с топеното сирене. Смелете чесъна и ядките в блендер. Смесете всичко заедно, подправете с майонеза и с получената смес намажете разгънатите рачешки пръчици. Навийте рулцата и сервирайте.
6. С шпроти
Много необичаен пълнеж, но се получава изненадващо хармоничен.
Необходими са ви: 350 г рачешки рулца, 1 консерва пушени шпроти, 100 г топено сирене, 3 яйца, майонеза.
Приготвяне: Яйцата се сваряват, настъргват се със сиренето и се смесват с майонезата. Поставете тази плънка върху разгънатите рачешки рулца пръчици и добавете по една рибка. Завийте отново рулата.
7. С топено сирене и билки
Можете да експериментирате с различни свежи зелени подправки за разнообразие.
Необходими са ви: 200 г сурими, 100 г топено сирене, 1 яйце, 5 г копър, 5 г магданоз, 2 скилидки чесън, 20 г майонеза.
Приготвяне: Сварете яйцето и го настържете, заедно с топеното сирене. Нарежете билките и чесъна и подправете всичко с майонеза. Развийте рулцата, намажете обилно с плънката и завийте отново.
8. Пълнени рулца в тесто
Оригинална версия на топло предястие - никой няма да остане безразличен.
Необходими са ви: 200 г рачешки рулца, 80 г твърдо сирене или кашкавал, 2 стръка копър, 50 г крема сирене, 1/2 чаша брашно, 2 яйца, подправки.
Начин на приготвяне: Смесват се настърганото сирене, крема сиренето и наситнения копър. Развийте рулцата, добавете плънката и завийте отново. Оваляйте рулцата в брашно, потопете в разбитите яйца и отново в брашното. Изпържете в тиган от двете страни до златисто.
9. Панирани пълнени сурими
Вместо галета можете да използвате натрошен корнфлейк.
Необходими са ви: 200 г рачешки рулца, 100 г крема сирене, 5 г чесън, 10 г зелени подправки, 1 яйце, 220 мл прясно мляко, 250 г брашно, 150 г галета .
Приготвяне: Замесете хомогенна смес от яйца, мляко и брашно. Отделно смесете крема сиренето, наситнения чесън и билките. Развийте рачешките пръчици, добавете млечната плънка и завийте рулцата. Потопете ги в панировъчната смес и след това в галета. Пържете в дълбок тиган с повече олио до златистокафяво.
10. Рулца, пълнени със скариди
Този деликатен пълнеж е много подходящ за рулцата.
Необходими са ви: 200 г пръчици, 300 г скариди, 2 яйца, 3 стръка копър, 150 г крема сирене.
Приготвяне: Сварете скаридите, докато омекнат, обелете и нарежете на ситно. Сварете яйцата, настържете ги, накълцайте копъра и смесете всичко с крема сиренето. Поставете получения пълнеж върху разгънатите рачешки пръчици и навийте рулцата.
11. С извара и чушка
Добавете към изварата подправки по желание.
Ще ви трябват: 200 г сурими, 120 г извара, 30 г чушка, 5 стръка зелени подправки.
Приготвяне: Смесете изварата, наситнените подправки и много ситно нарязаната чушка. Развийте рачешките пръчици, намажете обилно с плънката и завийте отново рулцата.
12. С черен дроб от треска
Идеалното предястие за вашата празнична трапеза само за няколко минути.
Необходими са ви: 200 г сурими, 1-2 яйца, 100 г черен дроб от треска, майонеза, зелени подправки.
Приготвяне: Сварете и настържете яйцата. Намачкайте с вилица рибния черен дроб, нарежете зелените подправки и смесете всичко с майонеза. Развийте рачешките рулца, намажете пълнежа върху тях и ги завийте обратно.
13. С домати и сирене
По-добре е да вземете месести и не твърде воднисти домати.
Необходими са ви: 200 г рачешки рулца, 2 домата, 150 г твърдо сирене или кашкавал, 40 г майонеза, чесън.
Начин на приготвяне: Доматите се нарязват на ситно, кашкавалът се настъргва, чесънът се наситнява и се смесват с майонезата. Развийте рачешките пръчици, добавете плънката и навийте рулцата.
14. С извара
Нискокалоричен вариант за закуска за онези, които винаги следят за фигурата си.
Необходими са ви: 200 г сурими, 250 г извара, 2 скилидки чесън, 2 суп. лъж. соев сос, 1/2 връзка свежи зелени подправки, подправки.
Начин на приготвяне: Накълцайте билките и чесъна, смесете ги с изварата и добавете подправките със соевия сос. Развийте рулцата, намажете с пълнежа и завийте.
15. Пълнени пръчици с кисели краставички
По-пикантен пълнеж за любителите на различни туршии.
Необходими са ви: 200 г пръчици, 1-2 кисели краставички, 1 яйце, 5 г копър, 50 г твърдо сирене, 2 ч. лъж. майонеза.
Приготвяне: Яйцето се сварява и се настъргва на ситно ренде заедно със сиренето и киселата краставица. Подправете всичко с майонеза и добавете нарязан копър. Увийте този пълнеж в рулцата.
Коментари