През последните два сезона лукът доминираше в заглавията на медийните публикации за пазара на плодове и зеленчуци. През сезон 2022/23 г. цените на лука счупиха всички рекорди, надхвърляйки безпрецедентното ниво от 1 евро/долар за килограм на едро в много държави. Това доведе до налагане на забрани за износ от безпрецедентен брой държави, включително Турция, Египет, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан и Киргизстан, което допълнително активизира пазара.

Очаквано, през следващия сезон ситуацията беше обратната. Въпреки предупрежденията на анализаторите на EastFruit за потенциален срив на цените, много инвеститори бяха примамени от перспективата бързо да удвоят или дори утроят инвестициите си. За съжаление, те не успяха да постигнат дори точка на рентабилност. Цените на лука рязко спаднаха, което принуди земеделските стопани и търговците да изхвърлят висококачествения лук или да го използват като храна за животни.

Какво е сегашното състояние?

Седмичното наблюдение на цените показва, че пазарът на лук вече е намерил определено равновесие. В Украйна цените на лука в гривни са сравнително високи, макар че все още са далеч от върховете от юли 2022 г. и 2023 г., информира EastFruit.
В доларово изражение ситуацията е по-малко благоприятна, но не и критична - цените са малко над средните, което позволява разумни приходи.

Основната грижа занапред ще бъде качеството на по-късните сортове лук, тъй като реколтата ще започне скоро. В момента в Украйна се наблюдават необичайни горещини, които могат да окажат отрицателно въздействие върху обема на производството и качеството на лука.

Интересно е, че цените на лука в Украйна в момента са най-високите в региона. В Полша цената на едро на лука е с 4 щатски цента за килограм по-ниска, а в Молдова - с 6 цента.

През миналия сезон Украйна активно изнасяше лук за Молдова и Румъния, както и за България, Гърция, Полша и Испания. Досега няма признаци за активен износ през този сезон. Въпреки това няколко големи компании, които преди не са се занимавали със зеленчукопроизводство, са засели големи площи с лук тази година, така че през сезона все пак може да видим значителни експортни доставки на късни сортове лук.

Пазарът на лук в страните от Централна Азия остава предизвикателство. В Узбекистан лукът се продава много трудно, а цените остават рекордно ниски. Напоследък се наблюдава известно съживяване на търговията и цените леко се повишиха. Въпреки това прозорецът за масов износ се затваря, поради което е вероятно цените на ранния лук през сезон 2024 г. да бъдат исторически ниски за узбекските фермери.

Положението в Таджикистан е още по-лошо. Цените остават близо до 8 щатски цента през почти целия сезон. Все още няма яснота дали е разрешен износът на лук. Откакто през февруари се появиха съобщения за неофициална забрана за износ от Таджикистан, търговците продължиха да съобщават за продължаващата забрана, дори когато цените на лука се сринаха и новата реколта започна.

Очевидно е, че възстановяване на пазара на лук може да се очаква не по-рано от есента на 2024 г.

„Обикновено след един губещ сезон следва доста балансирана година по отношение на цените. Този крехък баланс обаче лесно може да бъде нарушен: лошото време, експортното ембарго, девалвацията или ревалоризацията на валутата и други фактори могат да променят перспективите за ценообразуване", казва Андрий Ярмак, икономист в инвестиционния отдел на Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

„Въпреки това настоящите тенденции в площите с лук в Източна Европа и Централна Азия, заедно с други фактори, предполагат обещаващ сезон както за земеделските производители, така и за потребителите", отбелязва експертът.