Овощните дървета се нападат от опасни неконтролируеми патогени

Има много заболявания по овощните култури, срещу които трябва да се води борба. В повечето случаи, ако заболяването се открие в началния етап, дърветата могат да бъдат спасени. Но има и някои болести, които не могат да бъдат излекувани. Колкото и да се опитвате, няма да успеете. Единственият изход в такава ситуация е да се унищожат засегнатите дървета.
В същото време е важно да не забравяте и превантивните мерки, защото те ще предпазят градината от опасни заболявания.

Кои болести не може да излекувате и как се проявяват:

1. Бактериален рак 

Болестта е много коварна, тъй като може дълго време да не проявява симптоми, или да се „маскира" като друга.

Бактериалният рак напада ябълки, круши, череши, вишни, малини, лозя и други култури. Заболяването се причинява от бактериите Agrobacterium tumefaciens и Pseudomonas syringae. Има различни видове бактериален рак – по стъблата, по корените и некроза на кората.

Симптоми:

По надземните дървени части на растението, както по кореновата шийка или корените, се появяват своеобразни тумороподобни израстъци. С течение на времето те нарастват и стават по-тъмни, със зърнеста повърхност. Ако отрежете стъблото, ще забележите дълбоки кафяви язви вътре. В резултат на увреждането на тъканите растението започва да изостава в растежа и постепенно умира.

Зараза:

Болестта се предава чрез заразен посадъчен материал, както и с растителни остатъци. Може да се пренесе чрез дъжд и чрез градински инструменти. Бактериите проникват в растенията през пукнатини и рани, които се образуват при рязане, присаждане или някакво нараняване на дървото.

Мерки:

  • Дърветата, засегнати от бактериален рак, не могат да бъдат излекувани. Веднага щом забележите признаци на болестта, незабавно изкопайте засегнатото растение, заедно с корените, и го изгорете извън градината, преди заразата да премине по други култури.
  • За да предотвратите появата на опасното заболяване, не пренебрегвайте превантивните мерки. Купувайте здрав посадъчен материал от надеждни производители. Предпочитайте сортове, които имат отличен здравен статус и са толерантни или устойчиви на други заболявания.
  • Редовно дезинфекцирайте градинските инструменти.
  • Обеззаразявайте почвата с подходящи биофунгициди.

2. Мехурки 

Болестта мехурки или кривули засяга предимно цветовете, които по-късно образуват болни, грозни, торбести плодове - мехурки. Заразата може да засегне голяма част от плодовата реколта - такива плодове не могат да се ядат.

Причинителят на заболяването е гъбата Taphrina pruni. Заболяването засяга предимно сливи, но може да се прояви още по череши и вишни.

Симптоми:

  • Първите признаци започват да се появяват около три седмици след падането на венчелистчетата.
  • Болните плодове имат неестетичен вид и сплескана (по-удължена) форма, по-едри са от обикновено - месестата част нараства силно. Такива плодове са меки, кухи, без семки, понякога със зачатък на ядрото. С течение на времето върху плодовете се появява белезникав налеп, който постепенно става кафяв. Сливите изсъхват и падат.
  • Понякога признаци се проявяват и по издънките - те се скъсяват, огъват, образуват удебелен увиснал връх, понякога придобиват метловиден вид.
  • По листата се появяват малки подути петна, подобни на повреди, причинени от къдравостта на прасковените листа, но по-слабо изразени.

Зараза:

Разпространението на инфекцията се улеснява от дъжд, вятър и насекоми. Благоприятна среда за развитие на болестта е висока влажност и температура на въздуха 17-19°C в периода на поява на цветните пъпки и цъфтежа.

Мерки:

  • Деформираните плодове и клони трябва да бъдат отстранени или подрязани и изгорени извън овощната градина.
  • За превантивни цели напръскайте градината в началото на пролетта, преди отварянето на пъпките, като използвате 1%-ов разтвор на меден сулфат или друг подходящ фунгицид.
  • През лятото може да се третира с 1% разтвор на бордолезов разтвор.
  • Избирайте сортове, които са относително устойчиви на болести.
  • Редовно режете дърветата, за да не се сгъстяват короните.

3. Шарка 

Най-вредното вирусно заболяване по костилковите култури. Неговият причинител е Plum pox virus. Засяга предимно сливи, но също и череши, вишни, кайсии, праскови.

Симптоми:

  • По младите листа се появяват хлоротични петна, приличащи на пръстени, ивици или криволичещи линии. С течение на времето листата стават мраморни и петната се разпространяват към плодовете.
  • Плодовете спират да се развиват, деформират се, образуват се области на некроза, месото им става плътно, кафявочервено. Заразените плодове не могат да се ядат.

Зараза:

Различни насекоми се смятат за носители на шарка. Болестта може да се пренесе със заразен посадъчен материал, както и чрез недезинфекцирани инструменти.

Мерки:

  • Няма лек за болестта - болните дървета трябва да бъдат изкоренени и изгорени.
  • За да защитите градината, избирайте сортове, които са устойчиви на болестта.
  • Използвайте само дезинфекцирани инструменти.
  • Редовно третирайте с инсектициди срещу насекомите преносители.