Има редица предимства пред пролетното

Краят на лятото е много подходящ период за засаждане на ягоди. По това време растенията са имали време да се възстановят от плододаването, вегетационният им период е към края си, но все още има доста дни преди студовете, за да се вкоренят на ново място.

Ползи от засаждането през лятото:

  • растенията продължават да се развиват до края на вегетацията;
  • посадъчният материал в градинските центрове е по-евтин по това време, ако нямате собствени ягоди;
  • засадените растения ще имат време да се вкоренят добре преди настъпването на студения период и ще презимуват добре;
  • за разлика от растенията, засадени през пролетта, летните веднага ще започнат да растат при настъпване на подходящи условия, което означава, че плододаването ще започне по-рано и те ще дадат по-богата реколта;
  • в края на лятото любителите обикновено имат повече свободно време, отколкото през пролетта, когато в градината има много работа.

Важно!

Основният недостатък на лятното засаждане са климатичните условия. Ако е много топло, то растенията ще трябва да бъдат засенчени и поливани често, за да не изсъхнат.

Някои тънкости, които трябва да имате предвид:

  • обикновено растенията се засаждат към края на лятото (края на август и през септември), когато нощите стават хладни, а температурата на въздуха през деня не трябва да надвишава 20-25 °C;
  • при по-късно засаждане трябва да се има предвид първата слана – да е най-рано след месец;
  • засаждането се извършва в облачно време, след обяд или в късния следобед, така че растенията да не бъдат повредени от слънцето и да се адаптират по-добре към новото място;
  • когато подготвяте почвата, не внасяйте азотни торове - те ще провокират растежа на зелената маса и ще влошат зимната издръжливост на растенията.

Стъпка 1. Определете подходящо място

За засаждане на ягоди се избира слънчево място без течения. Почвата да е рохкава, плодородна, с неутрална или леко кисела реакция. В райони, където водата застоява, културата няма да расте оптимално. В допълнение, високите подпочвени води ще увеличат риска от развитието на гъбични заболявания.

При избора на място е важно да следвате правилата на сеитбообращението и да вземете предвид какви култури са расли в градината преди това. Ягодите не могат да се засаждат след: патладжан, картофи, пипер, домати, зеле, краставици, тикви, тиквички.

Препоръчително е да засадите ягоди в градинска леха, където преди това са били бобови растения, зеленчуци - целина, спанак, маруля, лук, моркови, цвекло, чесън и репички.

Имайте предвид! Ягодите могат да растат на лека полусянка, но това ще се отрази негативно на качеството на плодовете - те ще бъдат дребни, по-малко ароматни и по-кисели.

Внимание! Разположете лехите, така че други овощни видове да не растат близо до ягодите, тъй като растенията могат да бъдат нападнати от общи болести и неприятели.

Стъпка 2. Определете метода на засаждане

Ягодите се засаждат както в класически, така и в повдигнати лехи - последният вариант е идеален за региони с дъждовно лято и градини с високи нива на подпочвените води, където се натрупва вода през пролетта.

Можете да засадите ягодите върху полиетиленово платно, в контейнери, торби, или други подходящи съдове, да подредите вертикално легло - всичко зависи от от възможностите и въображението ви.

Схеми на засаждане:

  • едноредово - растенията се засаждат в един ред, разстоянието между растенията е 15-25 см, между редовете - 60-80 см;
  • двуредово - засаждането се извършва в два реда, разстоянието между тях е 20-30 см, между редовете - 15-25 см, след което се оставя разстояние до 60-80 см ширина;
  • гнездово - засаждат се на 4-6 броя във формата на квадрат или многоъгълник, разстоянието между растенията е 10 см, между гнездата е 30-40 см, а между редовете е 60-70 см;
  • по-отдалечено - ягодите се засаждат на еднакво разстояние една от друга (40-60 см), така че плодовете стават по-големи и растенията се разболяват по-рядко.

Съвет! Изберете схемата на засаждане, като вземете предвид сортовите характеристики.

Стъпка 3: Подгответе почвата

Почвата се подготвя предварително, поне две седмици преди очакваната дата на засаждане.

Почистете лехата от плевели и растителни остатъци, обработете почвата. При прекопаване - на 1 кв. м се добавят 6-8 кг хумус или компост, както и 40-50 г суперфосфат и 30-40 г калиев сулфат.

Заравнете почвата с гребло, за да не останат големи буци на повърхността.