Кои са те и възможно ли е лечението им

Ябълковите дървета се нападат от много опасни болести, което налага контролирането им. Безспорно те са овощният вид, при който се налагат най-много третирания.

Познават ли се различните заболявания от градинарите?

Да, някои от тях се разпознават лесно, тъй като проявяват характерни симптоми, други не са познати особено.

Има много причини, поради които едно ябълково дърво се разболява. Те могат да бъдат от механично или климатично естество, свързани с липса или излишък на влага, заразяване с паразити или нападение от неприятели, с дефицит или твърде много хранителни вещества.

Да разгледаме по-подробно признаците на най-честите заболявания на ябълковото дърво и начините да помогнем на болните растения.

1. Струпясване

Болестта засяга листата и плодовете. Още в началото на пролетта може да забележите зеленикаво-кафяви петна по листата. Такива листа изсъхват преждевременно и падат. Ако плодът е заразен със струпясване, върху него се образуват множество малки кафяви петна.

Срещу болестта се налагат няколко пръскания:

  • Първото третиране се извършва в началото на пролетта, почти с появата на пъпките.
  • Второто е непосредствено след цъфтежа.
  • Третото - 2-3 седмици след второто третиране.

2. Брашнеста мана

Болестта засяга пъпките, листата, клонките и съцветията. Характерен симптом е бялото прахообразно покритие върху засегнатата част. С течение на времето то става кафяво и се покрива с малки тъмни точки.

Брашнестата мана трябва да се контролира чрез премахване и изгаряне на засегнатите леторасли, както и с третиране с подходящи фунгициди.

Като превенция срещу брашнестата мана се препоръчва използване на сортове, които са устойчиви на болестта.

3. Пероноспороза или фалшива брашнеста мана

Заболяването започва с появата на малки бели петна. Те могат лесно да се изтрият с пръсти, но след известно време се появяват отново. Постепенно те увеличават размера си и придобиват наситен лилав или сив цвят. Накрая стават по-плътни и почти кафяви.

Налепът може да се появи от едната или от двете страни на листа, който постепенно изсъхва и пада.

Фалшивата брашнеста мана води до опадане на цветовете и спиране на растежа на дърветата.
Болестта се развива най-интензивно при влажност 60-80% и температура на въздуха 18-29 °С.

Ако мана се появи само на няколко пъпки или листа, просто ги отстранете. При по-сериозна зараза – необходимо е третиране с подходящи фунгициди.

4. Ранно кафяво гниене

Признаците се появяват по повърхността на засегнатия плод, който се покрива с кафеникави петна, които постепенно се увеличават. По-късно върху тях се образуват бели концентрични кръгове, покрити със спорите на гъбата. Засегнатият плод пада или остава да виси на дървото и се мумифицира.

  • За да се предотврати инфекция, в началото на пролетта напръскайте дърветата с препарати, съдържащи мед или други подходящи.
  • Около 3-4 дни преди началото на цъфтежа ябълковото дърво трябва да се напръска отново.
  • Месец преди прибиране на плодовете, извършете превантивно пръскане на дръвчетата.

5. Бактериален рак

Болестта засяга листата, цветовете, плодовете и кората на дървото. По листата се виждат кафяви петна. Плодовете също се покриват с петна, които се разпространяват навсякъде. Засегнатата област на кората умира, а по ствола и клоните се появяват рани.

Борбата с рака трябва да е радикална:

  • изрежете заразените части на растението;
  • изчистете засегнатите участъци от кората до здрава тъкан;
  • дезинфекцирайте раните с 5%-ен разтвор на железен сулфат и след това ги намажете с овощарска замазка.

За да се предотврати появата на черен рак по листата, е необходимо ябълковите дървета да се пръскат два пъти с 1%-ен бордолезов разтвор (веднага след цъфтежа и още един месец по-късно).

6. Цитоспороза

Гъбата, причинител на болестта, атакува кората на ябълковите дървета, причинявайки изсъхване на определени участъци от тях. Може да забележите язви по кората на ствола или клоните. Те растат доста бързо и потъмняват. При тази болест кората ще загине заедно с отделни клони. И младите, и старите дървета могат да се нападнат.

Срещу болестта се извършва третиране с разтвор на меден сулфат (50 г на 10 литра вода) преди цъфтежа. Като превенция през есента се подхранва с калий и фосфор - това повишава зимната издръжливост на дървото. Освен това през ноември е необходимо да се варосат стволовете и големите скелетни клони. Можете да повторите тази процедура в началото на пролетта. Варта се нанася на два слоя с прекъсване от 2 часа.

Ако след зимата забележите болни клони, те трябва да бъдат отрязани и унищожени.

За да се контролират успешно болестите, третирането на дръвчетата започва още преди цъфтежа и продължава през цялата им вегетация
За да се контролират успешно болестите, третирането на дръвчетата започва още преди цъфтежа и продължава през цялата им вегетация