На кои практики трябва да обърнете внимание

Малините се смятат за едни от най-вкусните и здравословни плодове. Но дори и при засаждане на продуктивни сортове без подходящи грижи, няма да е възможно да се получи богата реколта от големи и сладки плодове.

Има практики, с които значително ще се увеличи добива на малини

1. Правилно подрязване

Колко цветни китки ще се образуват върху малиновия храст през следващата година зависи от това как той ще се подрязва. Чрез резитбата се постигат редица ползи:

  • подобрява се циркулацията на въздуха вътре в храстите;
  • ограничава се развитието на болести и неприятели;
  • повишава се зимната издръжливост на растенията;
  • образуват се по-големи плодове;
  • растенията имат по-добър външен вид.

Преди да започнете подрязването, огледайте редовете с малини. Обърнете внимание дали има сухи, счупени, повреди от болести или вредители и дали са израснали много нови издънки. Ако е необходимо, направете санитарна резитба.

Ако на храста са израснали твърде много млади големи издънки, изрежете ги. Това ще допринесе за по-доброто узряване на пъпките и образуването на пълноценни заместващи издънки. Оставете не повече от 6-8 стъбла на храст.

Младите издънки трябва да бъдат разположени на не повече от 20 см от майчиния храст. Разстоянието между растенията трябва да е около 70 см. Отдалечените издънки трябва да бъдат отстранени в корена или изкопани и използвани като посадъчен материал.

Отстранете и малки израстъци в близост до храстите.

За да се увеличи добивът, е необходимо да се помогне на растението да образува повече плодови клони. За да направите това, скъсете върховете на зелените едногодишни издънки, които са достигнали височина 65-75 см, с около 10-15 см. Благодарение на това растенията ще започнат да се разрастват интензивно. Всяко от тях ще има 4-6 допълнителни странични издънки.

През пролетта на следващата година, без да се чака появата на листата, новоизрастващите издънки също ще трябва да бъдат съкратени с 5-10 см, тогава страничните издънки ще дадат 3-4 клона от втори ред. Благодарение на това добивът значително ще се увеличи и периодът на плододаване ще се удължи.

2. Поливане

Малините са много влаголюбива култура. Ако им осигурявате оптимално напояване, те ще ви се отблагодарят с много и вкусни плодове.

Имайте предвид, че кореновата система на растението е разположена близо до повърхността на почвата. Когато тя изсъхне, храстът започва да изпитва стрес, процесите на растеж се забавят, появяват се малко млади издънки, те стават тънки и слаби и е възможно да измръзнат през зимата. Това ще се отрази негативно на добива през следващата година - ще има малко плодове и те ще растат малки и незабележими.

Важно!

Необходимо да се осигури на растенията влага не само през пролетта, по време на периода на цъфтеж, но и през лятото, по време на появата на млади издънки, както и по време на образуването и узряването на плодовете. Трябва да знаете, че малините се нуждаят от редовно овлажняване на почвата, но не обичат застояла влага.

Честотата на поливане зависи от времето. В горещи и сухи дни е необходимо храстите да се поливат по-често и по-обилно, като се използват приблизително 3-4 кофи на 1 кв. м. А ако вали по-често, поливането се спира.

Правилото е, че при поливане на малини почвата под храстите трябва да се е намокрила на дълбочина около 25-40 см.

След всяко поливане не забравяйте да разрохкате почвата - това ще предотврати образуването на твърда кора и ще подобри аерацията.

За да забавите растежа на плевелите и да поддържате почвата влажна по-дълго, мулчирайте редовете с окосена трева, слама или други подходящи материали.

И още: През есента малините ще се нуждаят от още повече вода - 5-6 кофи.

3. Подхранване

Торенето на малините може да се комбинира с поливането. За да образува силни издънки и да даде обилни плодове, растението се нуждае от голямо количество хранителни вещества.

  • Първото подхранване е в началото на пролетта, когато снегът се стопи и почвата се размрази.
  • След това преди цъфтежа, в началото на лятото, малините се подхранват с комбиниран тор за ягодоплодни култури.
  • По време на периода на плододаване също се тори. Тогава може да се използва разтвор на дървесна пепел. За да направите разтвора, разбъркайте 250 г дървесна пепел в кофа с вода и полейте малините в корена.