Оборудването за напояване с прецизно линейно приложение може да помогне за оптимизирането на наличните ресурси в страната

 

Поддържането на оптимална почвена влажност (60-70% от влагоемността) през най-топлия годишен сезон изисква завишаване на поливната норма, така че да се компенсира отражението на климатичните условия върху нормалното протичане на вегетационните процеси на агрокултурите. Постигането на подходящи условия за растеж, равновесие на хранителните вещества и влагозапаси в почвата по време на летния зной, е възможно благодарение на изградените инсталации за напояване. Важно е за успешното протичане на сезона, техният капацитет да отговори на нуждите на земеделските площи. Също така не бива да се пренебрегва оптимизирането на водния ресурс, тъй като недостигът на запаси вероятно ще става все по-осезаем предвид засушаванията.

Успехът на напояването се постига чрез правилно управление на водата, икономичното й изразходване и подходящ избор на оборудване. Вариантите включват инсталации за подпочвено и повърхностно напояване, сред които гравитационно, дъждуване, капково и мъгловидно.

Дъждовалните машини са един от най-популярните за големи площи у нас. Така наречените пивоти разпръскват капки над повърхността на полето, имитирайки изкуствен валеж с ниска интензивост. Предимствата на тези системи в сравнение с другите напоителни методи са, че:

  • нормата на вода се регулира по-прецизно, което води до икономична употреба на ресурса;
  • възможно е да се обхванат и по-силно наклонени терени;
  • работният процес се механизира, има и възможност за автоматизирано управление, т.е. решава се и проблемът с работната ръка;
  • възможно е да се подхранват растенията, чрез внасяне на разтворими минерални торове в почвата.

Пивотите имат две разновидности – стационарни и мобилни съоръжения, като и двете позволяват покриването на високомащабни площи, пестят време, енергия, труд и воден ресурс. Характеризират се с автономност, надеждност на конструкцията и екологично доказано действие от практиката. Изградените комплекси поливат точно толкова, от колкото се нуждае културата, така че се свеждат до минимум припокриването на площи, оттокът и разхищението на вода.

Linestar системата

за линейно пивотно напояване, от немския производител на напоително оборудване Bauer, лесно се адаптира към правоъгълни площи, покривайки ги напълно. Поддръжа стабилност на посоката и независима корекция на отклоненията между задвижващите кули дори в неравни терени. Единият вариант, в който се предлага, е като 2-колесна кула за едностранно и двустранно поливане, с дължина от 440 м, 7 рамена, капацитет до 200 куб.м./ха, обхват до 800 дка поливна площ, ротационна операция, опция за теглене, режим сухо преминаване или процес на въртене. Захранването става чрез гъвкав маркуч, налягането и консумацията на енергия са ниски, а конструкцията е от високоиздръжливи материали и при двата модела. За ефективността на водоснабдяването спомага и разпределението на водата на нивото на почвата.

Другият варинт на системата е 4-колесна кула за централно и едностранно подаване с дължина до 760 м, капацитет – 300 куб.м./ха, поливна площ до 1200 дка, задвижване на четирите колела и управление с програмируеми контролни панели Linestar PRO, PRO-G и SMS-control. Вариантите за насочваща система на производителя включват:

0 Furrow guidance - икономично решение (с бразда, но неподходящо за песъчливи почви);

0 Cable guidance - предлага изключителна точност при направлението на линейната пивотна система, подходяща за всякакъв тип почви;

0 Buried guidance wire - сензорите за насочване се ориентират по заровен кабел. Това осигурява редица предимства - няма препятствия в зоната за напояване, постоянна индикация за отклонения от идеалната линия, лесно програмиране и внедряване, височина на монтаж до 3 м над заровения кабел, без допълнителна поддръжка.

Пивотите за дъждовално напояване

Irrifrance са със сглобяема конструкция,

подходяща за интензивно отглеждане на различни култури и с възможност за торовнасяне. При линейните системи начинът на движение е „напред-назад", което го отличава от централните с вътрешно завъртане и „хиподрум", които комбинират и двата начина на движение спрямо различен тип централна кула. Конструкцията на линейния модел на френската марка е съставена от:

  • основна кула, диаметърът на която се определя от максималния воден капацитет. Там се монтира и таблото за управление, от където се определят дозата, скоростта на въртене и времето на завършване на един поливен цикъл;
  • поливни рамена VXP, представляващи V-образна винкелна конструкция, която позволява равномерно разпределение на натоварването по цялата секция. Всички съставни части (тръби, напречни пръти, обтегачи, стабилизатори) са горещо поцинковани. Характерни са лесният монтаж, здравината и дългият експлоатационен период на съоръжението;
  • дюзи, от които зависи начинът на разпределение на водата. От значение за постигане на прецизно напояване е правилното разполагане и разпределяне на дюзите, които да са адаптирани не само към конструкцията, но и към климатичните особености на напояваното поле.

Дъждовалната инсталация може да бъде мобилна, благодарение на ски или колела, с цел да обслужва две съседни полета. Предимствата на тази напоителна система включват автоматизация на процеса, ниски изисквания за филтрация, ефективност при интензивна дейност, кратки срокове на изграждане и подобрена цена по отношение на инвестицията за декар.

Основан в Америка,

Valley Irrigation е един от лидерите

на пазара в оборудването за напояване. Висока възвръщаемост на инвестицията, ефективност, гъвкавост и голямо покритие са едни от предимствата на линейната напоителна системата на марката. В квадратно или правоъгълно поле капацитетът на напояване достига 92-98%. Намаляват се разходите за труд с до 50% в сравнение с капково напояване, тръбно-ролкови машини или други ръчно преместваеми системи. Системата пести от вода, като прилага точното количество когато и където е необходимо. Линейното поливане може да се използва и като помощно средство за по-бързо покълване, предотвратяване на изнасянето на хранителни вещества и за прилагане на растителна защита. Производителят предлага надежден редуктор към моделите, които могат да са дву- или четириколесна система със захранване от канал или захранваща тръба и възможност за автоматично превключване от линейно към кръгово напояване.

Линейните системи, освен че напояват големи площи, пестейки труд, са проектирани с възможност за придвижване в съседни полета, работят с големи дебити при високо налягане и гарантират равномерното разпределение на водата. Веднъж изградени, се обслужват лесно.

Производителят на испански пивоти RKD
например използва за производството си първични материали, като всички тръби и структурни елементи са от горещо галванизирана стомана – поцинковани отвътре и отвън. Произведени са съгласно европейските стандарти, което гарантира дълготрайност и утойчивост на ръжда и корозия. Просветът за културата е 3,3 м, но може да достигне до 4,1 м за по-високите модели. Всяка секция на конструкцията завършва с индивидуална дренажна клапа, а стените са удебелени до 3 мм. Водещата количка е монтирана на 2 или 4 задвижващи колела. Насочването се извършва с водач по предварително оформена бразда, или по кабел със сензори, а системата се захранва с вода през маркуч с голям диаметър.

Линейна пивотна система Irrifrance
Линейна пивотна система Irrifrance
Valley Linear Precision
Valley Linear Precision
Agline
Agline
RKD
RKD