Невероятно вкусни пайове, чийзкейкове и дори основни ястия

1. Пай с кефир 

Меко тесто и парченца плод са чудесна комбинация.

Смесете 270 г брашно и 7 г бакпулвер. С помощта на миксер разбийте 150 г меко масло, като постепенно добавяте 140 г захар, малко сол и щипка ванилия.

Към маслото добавете едно по едно 3 яйца. След това разбийте заедно със 140 мл кефир или кисело мляко със стайна температура. Прибавете постепенно брашното, като не преставате да разбърквате.

Нарежете 150–200 г кайсии на ситно. Оставете няколко плода нарязани по-на едро. Прибавете малките парчета към тестото.
Намаслете формата, поръсете с брашно и изсипете тестото. Отгоре наредете едро нарязаните парчета плод, като леко ги притискате. Печете 50-55 минути на 180°C.

2. Лесно и бързо сладко 

Ароматното и умерено гъсто сладко може да се съхранява до една седмица в хладилника. Използвайте го като пълнеж за различни печива или го намажете върху палачинки или филийка хляб с масло.

Пасирайте 900 г почистени от костилките кайсии. Добавете 450 г захар и 1,5 суп. лъж. лимонов сок.

Гответе, като разбърквате, на среден огън 20-25 минути.

Съхранявайте сладкото в добре затворени буркани в хладилник.

3. Сладки кифли 

Нарязани на триъгълници и ромбове изглеждат ярки и привлекателни.

Претрийте 500 г извара през сито или смелете с блендер.

Разбийте 1 яйце, 3-4 супени лъжици захар и малко сол. Смесете с изварата и 100 г брашно.

Нарежете няколко кайсии на едро. Направете кифлите, като завиете по 2-3 парченца от плода в тестото. Оваляйте в брашно и запържете в олио до златисто. Прехвърлете сладките в тава, покрита с хартия за печене и поставете във фурната, предварително загрята до 200°C, за 10 минути.

4. Австрийски пай 

Тестото се получава нежно и меко, защото съдържа много масло и яйца. Цитрусовата кора и ванилията ще придадат на печивата прекрасен аромат.

Разбийте с помощта на миксер 115 г масло и 200 г захар до получаването на пухкав крем. Добавете 3 жълтъка един по един. Прибавете 1 чаена лъжичка ванилов екстракт и 2 чаени лъжички настъргана лимонова кора. Можете да добавите 1 супена лъжица ром. Постепенно добавете 130 г брашно и старателно разбъркайте до получаването на гладко тесто.

Отделно разбийте 3 белтъка с щипка сол на твърд сняг. Една трета от сместа прибавете към тестото и разбъркайте с помощта на шпатула. След което добавете останалите белтъци.

Сипете тестото в тава, покрита с хартия за печене и наредете отгоре половинки кайсии, с разреза нагоре. Пече се около 40 минути на 180°C.

5. Пържено пиле 

Уникална комбинация от сладки плодове, пикантен сос, ароматно месо и уханна канела.

Нарежете 650 г кайсии на средно големи парчета, смесете с 45 г захар и 2 суп. лъж. ябълков оцет. Оставете да се мариноват, докато приготвяте останалите продукти за рецептата.

Нарежете 900 г пилешко филе. Запържете в смес от олио и масло. Прехвърлете в чиния и овкусете със сол.

Налейте още олио в тигана и запържете една по-голяма глава лук, нарязана на ситно. Сипете 500 мл пилешки бульон и оставете да се задушава.

Пюрирайте две трети от кайсиите заедно с отделилия се сок. Прибавете пюрето към пилешкия бульон, заедно с 1 ч. лъж. канела, малко нарязан розмарин и 2 ч. лъж. сос Табаско.

След като заври, оставете да къкри около 15 минути, за да се сгъсти сосът. Посолете, добавете пилешкото месо и останалите кайсии и гответе 5 минути.

6. Ликьор 

Напитката е с приятен послевкус и аромат на плодове и канела. Може да се консумира чист или смесен с минерална вода.

Нарежете 12-14 кайсии на четвъртинки.

Смесете 750 мл сухо бяло вино и 400 г захар. Сварете, като разбърквате, за няколко минути, докато захарта се разтвори. Добавете плодовете и пръчка канела. Може да добавите шушулка ванилия.

След като заври, гответе 30 секунди, като разбърквате веднъж. Свалете от огъня, налейте 500 мл водка и охладете.

Изсипете в чист съд, покрийте с марля, сгъната на няколко слоя. Оставете в хладилника за 4 дни, след което прецедете.

7. Сладко с бадеми за зимата 

Ядките ще придадат на сладкото специфичен аромат.

Поставете 1 кг почистени кайсии, нарязани на две, в тенджера. Плодовете се поръсват с 600 г захар.

Залейте 100 г бадеми с гореща вода и оставете за 40 минути или малко повече. Обелете и добавете към плодовете. Покрийте с капак и оставете кайсиите и ядките за няколко часа или цяла нощ.
Кипнете и оставете да къкри 10 минути. Разсипете в буркани и затворете плътно.

8. Крамбъл 

Опитайте да изпечете плодове под хрупкава ядкова коричка.

Нарежете на едро 1 кг кайсии. Намажете формата с масло и наредете плодовете в нея.

Накълцайте 100 г бадеми или лешници. Добавете по 100 г брашно и захар, както и малко сол. Смесете със 150 г студено масло, нарязано на парчета и разбъркайте до получаването на маслени трохи.

Поръсете сместа върху кайсиите. Поставете във фурната, предварително загрята до 180°C, за 45 минути.

9. Кайсии, запечени с козе сирене 

Прекрасна комбинация от сладки плодове и солено сирене.

Разполовете 12 кайсии. Смесете 200 г меко козе сирене и 40 г нарязани кайсиеви ядки. С получената смес напълнете плодовете.
Поставете в тава за печене, покрита с хартия. Полейте с мед. Пече се 7-10 минути на 190°C.

10. Коктейл с амарето 

Напитката, с аромат на бадеми и цитрус, е чудесен избор за лятна вечер.

Нарежете 4 зрели кайсии. Добавете 100 г захар, по 120 мл вода и ликьор амарето, сока от два лимона и 4 нарязани стръка риган. Оставете да престои 2 часа.

Прецедете със сито над купа. След като течността се отцеди, смачкайте плодовете с лъжица, за да пуснат повече сок.

Поднесете получения коктейл с лед.