И ротационните брани, както и интензивните култиватори, минават през школата на ИИ

Борбата с плевелите е истинско предизвикателство, особено когато става дума за биологично земеделие и за това, че резистентността им нараства. Отново в действие влязоха различни видове почвообработващи инвентари - интензивни култиватори (в миналия брой писахме за тях), дискови брани и др. за механична борба. Машините биват пускани в полето в зависимост от едни или други дейности, прилагани в съответния сезон или от характера и особеностите на съответния обработваем участък. Обикновено, веднага след жътва в нивите навлизат стърнищните култиватори. По-късно, преди началото на сеитбената кампания в полетата започват да работят дискови брани

с различни характеристики и предназначения,

свързани и с дълбоката оран. И при единия, и при другия случай основните им задачи са механично ликвидиране на плевелната растителност, разрохкване на горния почвен слой, смесване на растителните остатъци с почва, аерация и съхранение на структурата й. Както утвърждават агрономите, дисковите брани увеличават ефективността си, ако на работните дискове се вградят стоманени остриета-звезди и те добиват нови качества, вече като ротационни брани. Използват се за подготовка на полето за сеитба. Ефективно разбиват твърди буци, спечена почвена кора и подобряват структурата на почвата. Механично унищожават плевелите, чрез което се намалява зависимостта на земеделеца от хербициди. Извършване на почвообработка с тях преди сеитбата осигурява равномерно разпределение на семената и добър контакт със земята в сеитбеното легло. Дават възможност за подобряване на водния режим, което стимулира кореновата система на растенията. Ротационните брани

лесно се адаптират

към изискванията на културата, към местните условия, характерни за почвата, към климатичната обстановка и т.н. И стимулират пълноценното използване на намаляващия в днешно време човешки ресурс. Те са добър помощник и на стопаните, които се занимават активно с биологично земеделие. Тези особености на машината осигуряват добри резултати в развитието на посева и запазват висока неговата жизненост и устойчивост на стресови ситуации.

Конструкторите са предвидили всеки модел да бъде съставен от секции, свързани и управлявани хидравлично, което осигурява висока производителност, точно копиране на релефа и еднаква дълбочина на обработка, варираща обичайно от 2 до 10 см. Специална особеност, отбелязвана от техниците, на тези ротационни агрегати е тяхната компактност, лекота в управлението, ниска степен на обслужване. И подчертана икономичност, утвърждават ползвателите.

Съвременните умни ротационни брани са оборудвани с GPS системи и сензори за автоматично регулиране на дълбочината и скоростта на работа. А сега световните брандове преминават „обучение" по правилата на ИИ. Това подобрява ефективността на контрола над плевелите, намалява риска от повреждане на почвата или културите. Такъв инструмент са произвели в италианската фирма Alpego, в която тече процес на модернизация на дисковите брани, и конкретно, усъвършенстване на фиксираните ротационни модели. За това обновление съобщават в сп. Farmers Weekly, където отбелязват, че това се дължи на стремежа на фирмения мениджмънт да предложи на пазара изделия за почвообработка от ново поколение, с нови храктеристики и възможности, съответстващи на

дигиталните тенденции във фарминга

и, в частност, в агротехниката. Т.е. ротационните брани се развиват, добавяйки към новите дизайни технологически иновации, които ги правят още по-ефективни и лесни за употреба. Инвестиция в модерна ротационна брана може да подобри производителността и качеството на земеделските дейности, отбелязват специалисти в сферата на зърнопроизводството.

Серията RMT (в четири версии) на Alpego е съставена от ротобрани с фиксирана основна рама и шаси от стомана с висока якост на опън. Стоманената конструкция издържа големи натоварвания и е с възможност и за дълбока обработка на почвата, и за комбинация със сеялки за различни видове сеитби. Подобна е и другата актуална за фирмата брана RTK, също с твърда рама. И двата варианта са оборудвани с ексклузивната механика Twin-Force TEK, с конусовидни лагери. Допуска се съвместимост с допълнителни устройства (за сеитба и торене) в комбинация с едни или други брануващи агрегати. Просветът е 16 см, двете брани разполагат с по четири ротора.

Професионалните ротационни брани RMT и RTK са снабдени с индивидуални предпазители, заварени на задвижващ вал, със срязващ се болт за предпазване от счупване при среща с камъни или други препятствия. Задният валяк е монтиран на паралелограм, което позволява на нивелиращата греда, фиксирана за валяка, да запази същата позиция, независимо от работната дълбочина.

Разликата между двата модела е в допустимата мощност. RMT иска мощност от 200 к.с., докато RTK може да работи с трактор 250 к.с. И в двата случая се предлагат три работни ширини: 3, 3,5 и 4 метра и работна дълбочина до 28 см. Плаващият заден валяк е монтиран върху паралелограм с нивелираща лента. Той поддържа

постоянен ъгъла на наклон

при промяна на работната дълбочина. Браната работи със звездообразни дискове (от 24, 28 до 32 броя). Теглото й с валяк варира от 1,4 до 1,9 т, като се променя, ако комбинацията е друга, например със сепаратор или спирален валяк.

Днешните ротационни брани поставят нови стандарти. Акцентът при брануването с тях пада, според конструкторите, върху добрата подготовка на семенното легло с цялата сложност и прецизност на операциите по неговото оформяне, което се отразява съществено върху добива. Сред многобройните оферти на инвентари от всякакъв вид и конкретно на ротационни брани, френската фирма Sky Agriculture предлага серия от иновативни модели, които разкриват допълнителни възможности за комбинирана работа за контрол върху плевелите. Тяхната здравина, качество на работа, лекота на използване и бърза възвращаемост на инвестициите със сигурност отговарят на съвременните изисквания за успешен фарминг.

Серията Sky Cultili включва няколко варианта: HR, HRV, VR, HRW. Това са инструменти за пълноценна почвообработка, гарантирано намаляване на заплевеляването и оформяне на продуктивно сеитбено легло. Към това се добавя и транспортна безопасност. Версията HRV е с четири работни ширини - 4, 4,5, 5 и 6 м. Другият вариант, браната HR има четири ротора, с три работни фиксирани ширини - 2,5, 3,5 и 4 м. Нужната тяга варира от 150 до 300 коня за цялата серия.

В гамата Cultili ротационната навесна XR привнася допълнителен важен елемент - работи с

двойно по-висока работна скорост

Има 2 реда назъбени дискове и три реда дискове със звезди. Налични са 3 работни ширини - 3, 3,5 и 4 м. При скорости над 12 км/ч капацитетът й нараства до 3,5 ха на час с 3-метровия вариант. XR е подходяща и за мулчиране при скорости между 12 и 15 км/ч при тегло, вариращо от 1400 до 1800 кг с валяк.

Шасито е изработено от подсилена стомана. Модулна, ротобраната XR е подчертано гъвкава, намалява производствените разходи, както и тези за внедряването й в работния процес. Почвеният поток се изравнява от гребенова брана, разположена зад двата реда дискове. Валякът гарантира повторно уплътняване на почвата преди да преминат сеещи агрегати, ако са добавени. Така че,

разходите стават наполовина

в сравнение с конвенционалните брани, благодарение на усъвършенстването, дигитализацията, автоматиката и връзката с ИИ.

Към семейството на ротационните брани трябва да се причислят и сгъваемите, такива, каквито произвежда фирма Vigolo, Италия, също в няколко варианта. По-големите от тях са машини от серията EP: I 325 - 500 за трактор с мощност от 90 - 200 к.с. и със стъпка 215 мм (това е разстоянието между роторите), R 400 - 600 за тяга 100 - 280 к.с., 240 мм стъпка и т.н. Състоянието и нуждите на терена, който се обработва, определят коя стъпка на ротора е най-подходяща и ползвателят взима решение как да постигне по-висока ефективност от съответната брана. Фазирането на ротора, т.е. разпределението на зъбите под ъгъл се проектира и изпълнява така, че да намали вибрациите на браната по време на употреба, особено при работа директно върху компактен терен. От една страна, равномерността, с която браната напредва, осигурява хомогенна обработка на почвата, а от друга, ограничава мощността, необходима на трактора, пести се гориво и се пази природната среда. Проектирана за всякакви условия, Vigolo ротобраната е снабдена и със система за бързо освобождаване на зъбците, когато се създаде аварийна ситуация, и с плаваща универсална шарнирна система и кардан.

Ротационните брани освен обичайното си предназначение могат да играят и друга важна роля

да бъдат полезен инструмент

в ръцете на ангажираните с биологично и устойчиво земеделие. Интересно решение предлага в това отношение фирма Siptec. Тя произвежда ротационна брана, модел Sonic, с пет варианта в зависимост от работната ширина - 2,5, 3,0, 4,5, 6,0 и 9,0 м и въртящи се ротори от 26 до 96 броя. Мощността на задвижващия трактор варира от 65 до 190 к.с.

По своята същност този нов дизайн позволява прецизен механичен контрол на плевелите в посеви на житни култури, царевица, слънчоглед и др. 3-точковият навес CAT 2 работи с дискове, тип тандемни въртящи се звезди. При работа в заплевелени площи звездите са наклонени към посоката на движение, така че при работа успешно улавят плевелите, подсичат ги и те падат по повърхността, където загиват и изсъхват. Така чрез Sonic браната установява пряк механичен контрол над плевелите и в също време се разбива покритата с кора (вследствие на дъждове) или уплътнена (от трактори или други машини) почва. С нея се работи с висока работна скорост от 12-25 км/ч, което дава различни предимства, но изисква и изключителна прецизност, постигана благодарение на разработки, направени с помощта на ИИ.

ДОПЪЛНЕНИЕ

Ротационните брани са майстори на доброто разрохкване на твърда, свръхуплътнена почвена кора. След брануването готовата за посев нива трябва да посрещне сеялките с уплътнен горен почвен слой, за да може сеитбеното легло да даде най-добър резултат. И тук зърнопроизводителят трябва да направи своя избор на валяк, който след разрохкването да притъпче посевния пласт. Предлаганите на пазара видове валяци са твърде много по своя тип и предназначение. Започваме с трапецовидния, който е много добър за комбиниране с различни инвентари, а с диаметъра си съчетава подходящо въртене и притискане на линията за засяване. Втори в това представяне ще поставим шиповия валяк, отличен за влажни и упорити почви. След него ще наредим спиралния, конструиран за създаване на мека, компактна повърхност върху средни и леки почви. За сухи почви със средна плътност е подходящ кейдж ролерът. Универсален по своя характер е опаковъчният валяк, подходящ за всички видове почви, той намалява риска от задръстване дори в лепкави ситуации или при наличие на растителни остатъци. Към тези идеи могат да се добавят и не малко видове задвижващи валове и комплекти за сеялки, пръскачки, изтриване (заличаване на следи) на трактори и брани, и култиватори след минаване в обработвана площ, нападната от плевели. 

Зъбците на брана RMT разтрошават прецизно почвената кора
Зъбците на брана RMT разтрошават прецизно почвената кора
Sky браната лесно се комбинира с други устройства при сеитба
Sky браната лесно се комбинира с други устройства при сеитба
Ротобраната Sky XR в синергия със сеялка
Ротобраната Sky XR в синергия със сеялка
Vigolo EP I в действие на полето
Vigolo EP I в действие на полето
Ротационната Vigolo EP I преди да поеме пътя си към полето
Ротационната Vigolo EP I преди да поеме пътя си към полето
Ротационната брана Siptec Sonic във вариант ротационна мотика
Ротационната брана Siptec Sonic във вариант ротационна мотика
Звездните дискове на ротомотиката са предпочитани за по-тежки терени
Звездните дискове на ротомотиката са предпочитани за по-тежки терени