Трапезата трябва да е препълнена с вкусни вълшебства
Януари – месецът на зимните празници
Януари е месецът от годината, в който празнуват най-много именици. И това не е никак случайно. Навремето хората са били ангажирани главно със земеделие на нивата, но тъй като през най-студения месец от годината това няма как да се случи, църквата е препълнила календара с празненства. Като се започне с Васильовден на 1 януари, та чак до 28 януари, когато празнуват Ефремовците.
Празничният дух продължава да ни владее и не отстъпва място на снега (който за съжаление в последните години го няма) и студа. Неслучайно от 31 дни в календара имаме 21 именни. Нашите предци много умно са се измъквали от вероятността да изпаднат в зимна меланхолия, като са си създавали много весели и ободряващи традиции и обичаи именно през първия месец от годината.
Сигурни сме, че всеки има по някой близък роднина или приятел, който празнува скоро. Затова идеи за вкусни празнични гозби никога не са излишни.
И понеже имениците са много, едва ли не всяка втора домакиня, всяка година се чуди какво да сложи на трапезата при очаквания наплив на народ в къщата си. А тъй като „на имен ден не се кани", близки и познати си идват „ей така", без да са викани специално. Човек никога не знае с колко гладни гърла ще трябва да се пребори.
Започваме с идеи и предложения, а на вас оставяме какво да сложите на масата.
ЙОРДАНОВДЕН
Йордановден (Богоявление) е третият по значимост християнски празник през годината. Празникът има различни имена в страната – Кръстовден, Водици, Водокръщи и други. Към постните ястия се прибавят орехите, суровото жито и недогорялата свещ от предишните кадени вечери. Обредната трапеза включва прясна пита, колачета, сърми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, орехи, вино. Йордановден се смята за последен от периода на т.нар. мръсни дни. Срещу празника е третата, последна кадена вечеря.
На масата отново присъства обреден хляб, но този път той не е от чисто пшеничено брашно, а смесено с просено брашно в чест на просото. В някои райони на България вместо просо се слага царевично брашно
Прясна пита
Продукти: 1 кг брашно, 400 мл прясно краве мляко, 1 ч. лъж. сол
Приготвяне: Брашното се пресява и посолява. Замесва се тесто с хладко мляко. Оформят се 6 малки и една по-голяма питка. Подреждат се в намазана с масло тава: в средата по-голямата, а около нея по-малките питки. Пече се в силна фурна (250 градуса).
Лучник
Продукти: 250 г краве сирене, 500 г кори за баница, 1 кг стар кромид лук, 2 яйца, 250 мл олио, 0,5 г смлян черен пипер
Приготвяне: Лукът се нарязва на филийки и се задушава в подсолена вода до омекване. Отцежда се и се размесва с натрошеното сирене, разбитите яйца и черния пипер. Корите се наръсват с мазнина, слепват се две по две, отгоре се слага плънката и се навиват на рула. Нареждат се на „охлюв" в намазана с олио тава, а отгоре се поръсват с малко олио. Лучникът се пече в умерена фурна около 30 минути. Поднася се топъл с кисело мляко.
Лучникът може да се направи и с кайма, която се запържва предварително – да е почти готова. Според поверието каймата, тъй като е смес от месото на различни животни, спомага за сплотяването на семейството. А ако мъжът ви наистина е „калпак" у дома, направете заливка на лучника с две разбити яйца, което символизира водещото мъжко начало.
Зелеви сарми с булгур
Продукти: 12-14 листа кисело зеле, 2 чаена чаша ориз, 2 ч.ч. булгур, 3 кафеена чаша олио, 1/2 ч. лъж. червен пипер, 1 глава кромид лук, 1 суп. лъж. сушена чубрица, сол, черен пипер
Пригответе класически сърми, използвайки ориза, киселото зеле и подправки. Залейте булгура с вода и го сварете на умерен огън. Когато започне да омеква, налейте олиото и прибавете нарязания на ситно кромид лук. Подправете с чубрицата и червения пипер. Варете още десетина минути. След това оставете сместа да изстине и с нея залейте сармите.
На дъното на тенджерата сложете един пласт кисело зеле, нарязано на дребно. Върху него наредете сармите. Залейте ги с равни части зелев сок и вода. Варете на слаб огън, докато листата омекнат.
ИВАНОВДЕН
На 7 януари православната църква чества деня на свети Йоан Кръстител или Ивановден.
Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т. нар. „мръсни дни" е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.
На празничната трапеза задължително се слагат няколко ястия, с които се почита празника.
Свински ребра с кисело зеле
В гювеч или в тава, това може би е най-вкусната зимна гозба. А ако към основните продукти се прибави и малко свинска мас, ястието става много хранително и изключително вкусно. Начинът на приготвяне е лесен, а ястието е готово за 70 минути.
Продукти: 700 г свински ребра, нарязани на порции по 2 ребра, 1 кг кисело зеле, нарязано на дребни парчета, 300 мл зелев сок, 2 глави лук, нарязан на кубчета или 3 стръка праз, нарязан на колелца, 2-3 суп. лъж. с връх свинска мас или олио, 2 ч. лъж. сладък червен пипер, суха чушка, сол и прясно смлян черен пипер.
Приготвяне: Ребрата се измиват и подсушават хубаво с кухненска хартия, нарязват се и се изпържват в силно загрятата мазнина. Тъй като зелето носи доста мазнина, може вместо олио да използвате свинска мас. Извадете ребрата и в мазнината изсипете нарязания лук/праз. Задушава се и към него се прибавя червения пипер. Разбъркайте добре и прибавете нарязаното на ситно кисело зеле, нарязаната суха чушка и подправките. Разбъркайте отново.
Половината от сместа сипете в глинен гювеч. Отгоре наредете ребрата и покрийте с останалото зеле. Ако са ви останали от ребрата, наредете ги и тях най-отгоре. Залейте със зелевия сок и ако е необходимо добавете вода, така че всичко да бъде покрито с течност. Затворете гювеча с капака и сложете да се пече, като фурната не бива да е предварително загрята.
Включете на 200°C и гответе около 2 часа и половина, като последния половин час може да махнете капака, за да се запече ястието отгоре.
Вместо в гювеч може да наредите зелето и ребърцата в тавичка, но тогава го слагате в предварително загрята фурна и го печете само два часа.
Това прекрасно ястие може да бъде приготвено и с кървавица, но тогава трябва да се увеличи двойно мазнината, която използвате. Задушете зелето за около половин час на котлона с лука/праза и подправките. Изсипете го в тавичка, подредете отгоре парчетата кървавица, която сте надупчили предварително с вилица и запечете в предварително загрята на 200°C фурна за около час.
Ивановски заек с мляко
Продукти: 1 заек, 1 л прясно краве мляко, 90 г масло, 80 г стар кромид лук, 1 скилидка чесън, 2 зърна карамфил, 1 дафинов лист, 2 зърна черен пипер.
Приготвяне: Почистеният заек се нарязва на парчета. Млякото се сварява, оставя се да изстине и в него се пускат нарязаният на филийки лук, счуканият чесън и подправките. В тази млечна марината се поставя заешкото месо, престоява 2-3 часа, след което се изважда, отцежда се и се изпържва. Слага се в тенджера с малко от маринатата и се оставя да се задуши на слаб огън (от време на време се долива марината). Когато месото омекне напълно, трябва да остане малко сос.
БАБИНДЕН
Празникът на бабите-акушерки води началото си от древността. Той се отличава с пъстра и богата обредност, при която мъжете „нямат думата". Още рано сутринта бабите обхождат къщите, където са помагали да се роди детенце, изкъпват го и го благославят да е здраво. Младите майки пък поливат вода на бабувалата жена и я даряват с кърпа. Като обиколят домовете на родилките, бабите се прибират в къщи, за да посрещнат младите жени. В дома на бабата жените си устройват весела почерпка.
На трапезата най-често присъства бурания, варена кокошка, приготвена от бабата, млечна баница, сарми с месо и свинско с праз, донесени от родилките. Също така те носят ракия, вино, туршии и др.
Бурания
Буранията представлява ястие с кисело зеле и ориз.
Продукти: 1 кг кисело зеле, 200 г ориз, 200 мл олио, 1-2 глави кромид лук, 200 мл зелева чорба.
Приготвяне: Лукът се запържва в олиото до порозовяване. Прибавя се нарязаното наситно зеле и се вари до омекването му. Отделно се сварява оризът, върху който след това се изсипва зелето и се разбъркват добре. Оставя се да поври малко в зелевия сок. Изчаква се да изстине и да се сгъсти.
Буранията се сервира студена.
Масленица
Продукти: 1 кг брашно, 500-600 г сирене, 2 яйца, 300-400 мл топла вода, 1 пак. (125г) краве масло, 1 кубче мая (за 1 кг тесто), 1 суп. лъж. захар, 2 суп. лъж. оцет, 1 суп. лъж. олио, 1 суп. лъж. сол, 200-220 мл олио, олио за поръсване, по желание жълтък за намазване и сусам за поръсване.
Приготвяне: Пресява се брашното, добавят се маята, захарта, солта, оцета и олиото. Разбиват се двете яйца, налива се около 400 мл. топла вода и се замесва меко тесто. Разделя се на 6 части, които се оформят като топки, поръсват се обилно с брашно и се оставят да втасват. Може да се остави първо цялото тесто да втаса за около час, след което и отделните питки за 30 минути. Разтопява се маслото и към него се добавя олиото. Всяко топче се потапя в разтопеното масло и се разтегля на кора с ръце в тава с диаметър 30 см. Поръсва се с натрошено сирене и олио. Затваря се с втора питка и се завива на руло. Така се оформят три рула. Всяко едно се усуква в противоположни страни и завива като баница, като краищата им се съединяват. Оставя се да втасва още 10 мин., намазва се с жълтък и се поръсва със семена. Пече се на загрята 180-200 градуса фурна за около 30-40 мин.
От същото тесто, но с прясно мляко вместо вода и без сирене, може да се оформи и питка.
![](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/400/Image_16750400_811_0.jpg)
Коментари