През зимата много любители птицевъди се оплакват, че пилетата не снасят яйца или дават малко яйца. Ситуацията може да се промени чрез подобряване на условията за отглеждане на домашни птици и повишаване на хранителната стойност на фуража.
Какво им липсва на пилетата през зимата?
Желанието за възпроизвеждане се проявява при птиците през топлия сезон. Веднага щом дневните часове започнат да се увеличават, става топло и на разходка пилетата намират червеи и кълват прясна трева – тогава вече снасят яйца.
Но през зимата тялото на птицата отслабва след сезонното есенно линеене. Денят е кратък, студено е - птиците изпадат в „зимен сън" и тялото им включва „икономичен" режим. През ноември-декември светлината е най-къса, но
през февруари денят
започва постепенно да нараства,
но едва към края на март дължината му се доближава до необходимите стойности. За нормално производство на яйца продължителността на дневните часове трябва да бъде 13-14 часа, затова през зимата ще трябва да се поддържа от изкуствено осветление.
През студения сезон тялото на птицата е настроено за оцеляване. Когато се държат в неотопляемо помещение, пилетата ядат повече, но не наддават на тегло. А те се нуждаят от допълнителна енергия, за да затоплят тялото си. В студа кокошките не снасят добре или изобщо не дават яйца - инстинктът е да оцелеят, без да измръзнат гребена и краката им. Оптималната температура за отглеждане на пилета през зимата е +10-15°C. Такива показатели могат да бъдат постигнати само с добра изолация на кокошарника и осигурено отопление.
За да запазите кокошарника топъл, трябва внимателно да запечатвате пукнатините, а прозорците и вратите да са затворени. Но при затворено пространство влажността на въздуха бързо се увеличава. Поради разликата в температурите вътре и навън,
по стените на кокошарника
се образува конденз,
освен това постелята се намокря от пилешки изпражнения. В резултат на това се създават условия, които са благоприятни за развитието на патогенна микрофлора и протозойни паразити. Така че по никакъв начин условията не допринасят за увеличаване на производството на яйца.
Оптималното ниво на влажност на въздуха в помещението за птици е 50-60%. Такива показатели могат да бъдат постигнати или чрез редовно проветряване на помещението, или чрез инсталиране на вентилационна система: захранваща и изпускателна.
При липса на вентилация съдържанието на амоняк във въздуха се увеличава, което лесно се забелязва от острата миризма - буквално става невъзможно да се диша в кокошарника.
Затова имайте предвид:
- амонячните пари имат потискащ ефект върху домашните птици;
- апетитът на кокошките носачки се влошава;
- производството на яйца намалява, дори спира.
Така че амонячните пари са не по-малко опасни за птиците от застоялия въздух. Ако прибавим и наличието на много пукнатини в бараката ви, става ясно, че това не е най-добрият начин за вентилация.
Внимание! При течение пилетата настиват и развиват респираторни инфекции, които могат да се превърнат в хронични заболявания.
През зимата наистина има ледени дни – не бива да пускате кокошките навън – трябва да останат в кокошарника. Но когато се държат в затворено пространство, пилетата стават по-пасивни и летаргични. Всичко това има лош ефект върху производството на яйца.
Но когато времето около обяд е с температура до 10 градуса и е слънчево, тялото на птицата произвежда витамин D. А той е необходим за усвояването на калция, който от своя страна е необходим за образуването на черупката на яйцата. Затова дори и през зимата пилетата трябва да бъдат пускани на разходка. Но трябва да ги пуснете в двора през деня, когато стане малко по-топло.
Важно! При силни студове се стига до измръзване. В студен, ветровит ден е по-добре да се избягват разходките или да намалите времето до 15-20 минути на ден.
За да образува яйце, кокошката
трябва да получи доста протеин
Освен това диетата ѝ трябва да съдържа не само протеини от растителен произход (слънчогледово брашно, люцерна, зърнени храни), но и протеини от животински произход, които съдържат незаменими аминокиселини.
През лятото пилетата могат да получат собствена протеинова храна, докато се разхождат: ровят за червеи, ларви, кълват буболечки и мухи. Но през зимата отговорността за хранителната стойност на фуража пада изцяло върху стопанина.
Добре е да знаете, че:
пълноценният фураж за кокошките носачки съдържа 16-17% суров протеин - това е доста висока цифра. За да разберете, пшеницата и ечемикът съдържат само 11-12% протеин, но това не е достатъчно за нормалното производство на яйца при пилетата. Фуражът трябва да бъде обогатен с протеинови компоненти.
Хранителната диета е основата
за добро производство на яйца
Дори в студено помещение с кратък светъл ден, пилетата ще снасят яйца, ако ги храните добре. Тук е важно да се разбере, че количеството на храната не компенсира нейното качество. При отглеждане на кокошки носачки в неотопляемо помещение консумацията на фураж през зимата ще бъде с 15-20% по-висока, птицата ще изразходва допълнителна енергия за поддържане на телесната температура.
През зимата кокошките се хранят два или по-добре три пъти на ден. Необходимо е да се придържате към дневния режим и винаги да давате храна по едно и също време - това подобрява усвояването на храната.
0 Първото хранене е рано сутрин, веднага щом се зазори в кокошарника, което означава, че няма да можете да спите по-дълго през зимата. Сутрин на птиците се дава пълноценна храна или топла каша на варени картофи, към които се добавят протеинови компоненти.
0 През деня обикновено се дават зеленчуци - моркови, кръмно цвекло, зеле, тиква, приготвени връзки сушена трева, покълнало зърно, за да обогатят диетата с витамини и да добавят разнообразие към скучната зимна рутина на птиците.
0 Последното хранене се извършва един час преди да се стъмни, за да могат кокошките да се нахранят на спокойствие и да отидат на нощувка добре нахранени. Вечер пилетата могат да се хранят с цели зърна, това може да бъде един вид зърно (пшеница или ечемик) или смес от няколко зърна.
Когато приготвяте комбиниран фураж
със собствените си ръце, трябва внимателно да проверите пропорциите на различните компоненти, като вземете предвид тяхната хранителна стойност.
Приблизителното съотношение е:
- 50-60% зърно (пшеница или ечемик);
- 8-10% царевица;
- 15-20% слънчогледов шрот;
- до 10% варовикови зърна;
- и 10-15% протеинови компоненти.
Ако пилетата се държат в хладна стая, тогава делът на царевицата в сместа може да се увеличи до 20-30%, като съответно се намали количеството пшеница или ечемик. Царевицата е по-питателна и съдържа два пъти повече растителни мазнини. Но когато държите кокошките носачки на топло, не трябва да се увличате с царевица - това може да доведе до затлъстяване на птиците, което има лош ефект върху производството на яйца.
![След снежна буря трябва да почистите снега около кокошарника - кокошките няма да се изкачат по снежните преспи](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/884/Image_19840884_811_0.jpg)
![Дори в студено помещение с кратък светъл ден, пилетата ще снасят яйца, ако ги храните добре](https://cache1.24chasa.bg/Images/cache/886/Image_19840886_811_0.jpg)
Коментари