Оформеният Кордон Роая трябва да се поддържа естествено, но това става сравнително лесно.
При резитбата се премахва пръчката, покарала от горното око на чепа, а долната се реже на чеп с 2 очи, както при чашовидната резитба.
Нужно е рамената по кордона да се поддържат на еднаква височина. Когато някое рамо се издигне в по-висока степен, то трябва да се сниши – в такъв случай се използва лакомец в основата му.
През първата година лакомецът се реже на чеп с едно око, а на следващата година покаралата пръчка се реже на две очи и старото рамо се премахва.
Как се постъпва, когато заради климатични причини или физически наранявания се случи нещо на кордона?
Например, когато кордонът измръзне или бъде унищожен по някаква друга причина, той може да се възстанови – това трябва да стане с плодна пръчка, излязла от основата му. Но, ако такава не покара, главината пропада.
Коментари