Въпреки добрите прогнози за реколтата, се очертава трудна експортна кампания за пресен чесън с египетски произход.

„Датите на засаждане преминаха според плана и условията за отглеждане бяха предимно добри. За съжаление, през ноември бяхме информирани, че най-важният ни клиент за търговия на дребно с хранителни продукти в Германия няма да включи в списъка тази година египетски чесън, а сушен соло чесън. Едва през април вероятно ще има две доставки за германския сектор за търговия на дребно с храни, което общо отговаря на около една четвърт от количествата, закупени през предходните години", съобщава Едгар Гюнтер, специализиран вносител и съуправител на ElbeFruit GmbH.

Независимо от това през четвъртата календарна седмица на летището във Франкфурт бяха натоварени първите стоки за полета, които ще бъдат продадени, наред с другото, и чрез германските пазари на едро. Освен това ще бъдат снабдявани и клиенти в съседни европейски държави като Нидерландия, Швейцария и Франция.

„Установихме, че в Германия например се предпочита младият бял чесън, докато във Франция особено популярен е лилавият. В това отношение всеки пазар има свои собствени изисквания и предпочитания."

Високи цени и разширяване на площите в страната на произход

Според FreshPlaza поради увеличените производствени и логистични разходи цените са по-високи от миналата година.

Гюнтер: „Цените на превоза се нормализираха до известна степен след няколко екстремни години, но все още са високи в сравнение с нивата преди пандемията. Освен това обемите на реколтата остават ограничени, което също допринася за високото ниво на цените."

В сравнение с предходната година площите в Египет са се увеличили с 25-30%, продължава той. „Въпреки че жътвата все още е в ход и поради това все още нямаме резултати, можем да видим, че сравнително студеното и стабилно време допринася за по-здрав чесън с по-добри размери и добиви. Цялостното качество е значително по-добро в сравнение с предходните години."

Нарастващо търсене в Европа и извън нея

Като цяло производството на египетски чесън продължава да расте окуражаващо, благодарение, според Гюнтер, най-вече на постоянното увеличаване на площите и подобряването на качеството.

„Освен на германския пазар, интересът на Европа към египетския чесън тази година е по-голям, отколкото през предходните години, тъй като конкурентни страни производителки като Южна Африка и Нидерландия вече приключиха сезона си. Извън Европа експортните пазари като Близкия изток и Съединените щати придобиват все по-голямо значение, което се изразява в по-голямо търсене и нарастваща диверсификация сред износителите."