Лятото е времето на възможностите за любителите на супите. Огромен избор от млади и пресни зеленчуци, съчетани с достъпни цени - просто е невъзможно да ги пропуснете. Какво да кажем за онези, които имат собствени градини пълни с прекрасни и вкусни зеленчуци! Запретвайте ръкави и започвайте да творите. Предлагаме ви селекция от вкусни и оригинални летни супи!

1. Зеленчукова, с карфиол

Просто, ароматно и нискокалорично.

Необходими са ви: 1,5 литра бульон или вода, 500 г карфиол, 1 морков, 3 картофа, 1 глава лук, подправки.

Начин на приготвяне: Сварете бульона, сложете нарязаните картофи и след 5 минути добавете съцветията на карфиола. Нарязаните лук и моркови се запичат леко - за около 5-7 минути и се прибавят към супата. Подправете на вкус и варете още малко до готовност на зеленчуците.

2. Със зелен боб 

Ако нямате под ръка пащърнак, вземете корен от целина или друг корен на вкус.

Необходими са ви: 400 г зелен фасул, 2 картофа, 1 глава лук, 1 морков, 100 г макарони, зелени, 1,5-2 л бульон или вода, подправки.

Приготвяне: Оставете бульона да заври, добавете нарязаните картофи и след 10 минути - зеления фасул. Нарежете морковите и пащърнака на дребно, а лука - наситнете. Запечете ги заедно за 5-7 минути и прибавете към супата. Подправете и варете до готовност на зеленчуците. Добавете зелените подправки.

3. С коприва и яйца 

Използвайте задължително прясна коприва и... работете с ръкавици.

Необходими са ви: 1 литър бульон, 2 яйца, 1 глава лук, 1 морков, 2 връзки прясна коприва, 2 картофа, 1/2 връзка пресен копър, подправки.

Начин на приготвяне: Картофите се нарязват на кубчета, лукът - на полумесеци, а морковът - на сламки. Сипете бульона в тенджера и оставете да заври, варете 20-25 минути на слаб огън. Задушете копривата за 2-3 минути в тиган. Прибавете копъра, гответе още 2-3 минути и прибавете към супата. Подправете и гответе още няколко минути. При сервиране към супата се добавя половин сварено яйце.

4. С прясно зеле 

Прясното зеле е крехко и се готви по-бързо.

Необходими са ви: 1 л бульон или вода, 1/2 глава лук, 200 г младо зеле, 2 см праз лук, 2 скилидки чесън, 1 яйце, 1 морков, 1 ст.л. зехтин.

Начин на приготвяне: Празът се нарязва на тънки ивици, лукът и чесънът се наситняват и се задушават в зехтин за 7-10 минути. Добавете морковите и подправките, разбъркайте още 1 минута и добавете настърганото прясно зеле. Разбийте яйцето и го добавете. Добавете вода или бульон и оставете да заври, като разбърквате. Гответе супата 10 минути и накрая я подправете.

5. С киселец 

Супата с пресен киселец е двойно по-вкусна, отколкото със замразен.

Ще ви трябват: 80 г картофи, 4 картофа, 300 г пилешко месо, 20 г лук, 3 яйца, 50 г моркови, 1,2 литра вода, подправки.

Начин на приготвяне: Пилето се залива с вода, оставя се да заври и се вари до готовност. Извадете месото, но по желание можете да го върнете накрая. Добавете нарязания картоф към бульона и гответе 15 минути.
Запържете леко наситнените лук и моркови. Прехвърлете ги при картофите и гответе още 2-3 минути. Добавете нарязан праз-лук и подправете на вкус. Разбъркайте супата и добавете разбитите яйца на тънка струйка, като продължавате да бъркате. Оставете супата да поври още няколко минути.

6. Лятно гаспачо 

Тази супа е супер, защото се приготвя за броени минути.

Необходими са ви: 4 чушки, 5 домата, 1 краставица, 2 глави червен лук, 1 връзка целина, 4 скилидки чесън, по половин връзка босилек, джоджен и магданоз, 2 суп. лъж. ябълков оцет, 1 л доматен сок, подправки, лед, 100 мл зехтин.

Начин на приготвяне: Всички зеленчуци се нарязват на малки кубчета, чесънът и зеленчуците се наситняват и се разбъркват. Сипете в блендер доматения сок, зехтина, оцета, подправките на вкус и натрошения лед. Добавете останалите съставки и разбъркайте отново.

7. Таратор, ама не съвсем 

Ако не се страхувате да експериментирате в кухнята, тази рецепта определено е за вас.

Необходими са ви: 300 мл кисело мляко, 1 скилидка чесън, 800 г краставици, 6 стръка мента, 3 суп. лъж. винен оцет, 250 мл сметана, подправките.

Начин на приготвяне: Обелете краставиците, нарежете и ги разбийте в блендер, заедно с чесъна, киселото мляко и шепа листа мента. Подправете сместа и добавете сметаната. Охладете супата и я поръсете с мента преди сервиране.

8. С тиквички и спанак 

Отлична крем-супа без картофи и други тежки съставки.

Необходими са ви: 4 тиквички, 4 скилидки чесън, 1 л сметана, 2 ч.л. зехтин, 1 връзка спанак, подправки.

Начин на приготвяне: Запечете леко смачкания чесън в зехтин. Добавете нарязаните тиквички и задушете за още няколко минути. Прибавете спанака и тиквичките заедно и оставете на котлона за още 7-10 минути. Добавете сметаната, варете всичко до готовност. Пасирайте с блендер и отново изчакайте супата да заври.

9. Зеленчукова, с ориз 

Ако ще ползвате готов бульон, то ви препоръчваме да използвате зеленчуков.

Ще ви трябва: 1,5 литра вода или бульон, 2 домата, 1 чушка, 3 суп. лъж. ориз, 1 глава лук, 1 морков, зелени подправки, подправки на вкус.

Начин на приготвяне: Нарежете всички съставки на ситно. Запържете леко лука, добавете останалите зеленчуци и задушете още 3 минути. Сипете водата, оставете да заври и добавете ориза. Гответе супата до готовност на ориза. Накрая добавете подправки и свежите зелении.

10. Със зелен грах 

Друг вариант е лека супа с много зеленчуци.

Ще ви трябват: 400 г пилешко месо, 1 морков, 1 глава лук, 300 г зеле, 1 чаша зелен грах, 2 картофа, 1 чушка, подправки, свежи зелени подправки.

Приготвяне: Пилето се залива с вода и се вари до готовност. Извадете месото от бульона и там добавете нарязаните картофи, гответе 10 минути. Нарежете морковите, лука и чушката на кубчета.

Запържете ги за няколко минути и ги добавете към картофите, заедно със ситно нарязаното зеле и фиде. Гответе до готовност на картофите. Няколко минути преди да свалите от котлона добавете зеления грах и подправките.

11. Зеленчукова супа с пилешки кюфтенца 

Здравословно, диетично и достатъчно засищащо - подходящо за цялото семейство.

Ще ви трябват: 200 г пилешко филе, 140 г чушка, 60 г стръкове целина, 60 г лук, 80 г домати, 50 г спанак, подправки, 1 л вода.

Начин на приготвяне: Пилешкото филе се смила на кайма, овкусява се и се оформят топчета, колкото орех. Нарежете на ситно лука и го запържете за 2-3 минути. Добавете нарязаните чушка и целина и изчакайте 2-3 минути. Добавете обелените и нарязани домати и задушете за още 2-3 минути.

Сипете вода, изчакайте да заври и гответе 5-6 минути. Опитайте на вкус. Добавете пилешките кюфтенца и гответе супата още 5 минути. Накрая се добавя нарязания спанак и супата се вари последните 5 минути.

12. С див чесън 

Сезонните зелени подправки не се ограничават до копър и магданоз - не забравяйте за това.

Необходими са ви: 1 корен целина, 1 глава лук, 200 г див чесън, 4 картофа, 1 литър вода или бульон, подправки.

Начин на приготвяне: Целината и картофите се нарязват на кубчета. Нарежете лука и запържете около 5 минути и добавете целината и картофите. Гответе под капак около 15 минути. Внимателно разбъркайте и леко намачкайте картофите. Добавете вода и оставете да заври. Прибавете нарязания чесън и подправките, отново изчакайте да заври. След 2-3 минути дръпнете супата от котлона.

13. Със син домат 

Заради патладжаните супата става плътна и по-наситена.

Необходими са ви: 1 патладжан, 1 морков, 1 глава лук, 3 картофа, 1 домат, 2 скилидки чесън, 30 г корен целина, 1,5 литра вода, подправки.

Начин на приготвяне: Запържете леко ситно нарязаните лук, чесън и целина. Добавете настърганите моркови и след 2 минути - нарязаните на ситно патладжани.

След 3-4 минути прибавете нарязаните картофи и обелените нарязани домати. Разбъркайте, сипете водата и оставете да заври. Супата се вари около 20 минути под капак на слаб огън и се овкусява.

14. Крем супа със зеленчуци 

Много нежна и същевременно красива - удоволствие.

Необходими са ви: 200 г зелен грах, 200 г карфиол, 200 г броколи, 200 г картофи, 100 г моркови, 150 мл сметана, 1 л бульон, подправки и зеленчуци.

Начин на приготвяне: Нарежете моркова на кубчета и го запържете за 2-3 минути. Добавете нарязаните картофи, налейте бульона и варете 5 минути след завиране. Добавете съцветията на карфиола и броколите. След 10 минути добавете зеления грах и гответе още 5 минути. Прибавете сметаната, подправете и добавете зелените подправки. Разбъркайте, отстранете от огъня и оставете за няколко минути под капак.