Градинарите, които искат сами да си отгледат разсад от пипер, е важно да знаят, че трябва да го направят преди доматите. Пиперът узрява средно за 15-18 седмици, ето защо изисква ранно засяване на семена за разсад. Като ориентир се препоръчва да се направи през февруари, най-късно - началото на март.
Важно!
За да сте сигурни, че времето за сеитба е избрано правилно, проверите информацията върху опаковката.
За сеитбата ще ви трябват: семена от пипер, контейнери за разсад, почвена смес, чиния, хартиени салфетки, чаша, калиев перманганат, яйчени черупки, прозрачен плик или фолио, дървена пръчка, лопатка, лейка, бутилка със спрей.
Стъпка 1. Подготовка на семената
Важен етап в отглеждането на разсад е подготовката на семена за сеитба. Тъй като те покълнат по-бавно, препоръчително е да бъдат предварително обработени.
- Дезинфекцирайте семената. Тази стъпка може да бъде пропусната, но препоръчваме да го направите в розов разтвор на калиев перманганат. Достатъчно е да ги държите там 30 минути.
- Накиснете семената. Увийте ги в салфетка, намокрете обилно, поставете в чиния и ги сложете в плик или фолио.
- Поставете чинията със семена на топло място (за предпочитане на радиатор). Уверете се, че има достатъчно влага. За около 3 дни семената трябва да набъбнат.
Стъпка 2. Подготовка на почвата
За разсад е подходяща универсална почвена смес, която се продава във всеки агромагазин.
Може също да използвате почва от градината. Ако почвеният субстрат е бил съхраняван на студено, преди сеитбата на семената, той се поставя в топла стая за 4-5 дни, за да се затопли.
Възможност: Може да смесите универсална почва с градинска пръст в равни части и да добавите към тази смес дървесна пепел.
Стъпка 3. Подготовка на контейнерите
Семената могат да се засяват в различни съдове – самостоятелни или в по-голям контейнер. Подходящи са както разсадните табли, така и обикновени пластмасови или хартиени чаши.
- На дъното на съда се поставя дренаж. Това може да бъде ситен чакъл или пясък, но най-добре е да използвате натрошени яйчени черупки, които няма да позволят на водата да застоява, а семената да изгният и ще се превърнат в добър тор за отглеждане на разсад.
- След това с помощта на лопатка внимателно добавете почва и я полейте. Ако почвата се е слегнала след поливането, добавете още малко и полейте отново.
Стъпка 4. Засяване
След като контейнерите за разсад се напълнят с почва, можете да започнете сеитбата.
- Направете дупчици в почвата. Семената трябва да се засяват на дълбочина 1,5 см.
- Разпръснете семената. След това внимателно ги поръсете с пръст.
Внимание!
При засяване на семена в общ съд е важно да се спазва разстояние от 3-5 см, за да не се повредят растенията при пикирането.
- Навлажнете почвата. Напръскайте повърхността на почвата с хладка вода от спрей.
Стъпка 5. Грижи за младите растения
- Покрийте съдовете. Най-добре е да използвате домакинско фолио.
- Поставете пипера на топло място. Може да сложите контейнерите с разсад върху радиатора. Важно е да се уверите, че те не са на течение.
- Осигурете допълнително осветление на разсада. Веднага след като забележите първите поници, разсадът трябва да бъде осветен с лампа за дневна светлина или специална фитолампа, така че продължителността на дневната светлина да е най-малко 12-14 часа.
- Следете влажността на почвата. Както излишъкът, така и липсата на влага в почвата са опасни за разсада. Препоръчително е да ги поливате с хладка вода.
Стъпка 6. Пикиране
Когато на разсада се появят 2-3 истински листа, можете да го пикирате.
- Полейте почвата, така че кореновата система да се отдели добре.
- Подгответе почвата в съдовете по същия начин, както при сеитбата.
- С помощта на шпатула внимателно отделете разсада, за да не повредите корените или да не счупите стъблото.
- Засадете растението, като го покриете с пръст до точката на нарастване.
- Полейте с вода със стайна температура.
Съвет: Препоръчително е пикираните растения да се отстранят от ярка светлина за няколко дни, за да се адаптират.
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/411/Image_19862411_811_0.jpg)
![](https://cache2.24chasa.bg/Images/cache/413/Image_19862413_811_0.jpg)
Коментари